Kdo bo vodil NLB? Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Kdo bo vodil NLB? Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Razpis je bil danes sicer že objavljen v časopisu Delo in na spletnih straneh banke, do izbora novega vodje pa bo največjo slovensko banko vodil Blaž Brodnjak. Po pisanju Siola Brodnjak uživa podporo Banke Slovenije, ta pa zavzema čedalje dejavnejšo kadrovsko vlogo v bankah, kar povečuje napetost med bančnim regulatorjem in SDH-jem.

Pri Brodnjaku je po pisanju portala sicer najbolj sporno njegovo delovanje med letoma 2005 in 2009, ko je bil član uprave banke Bawag, ki je bila med največjimi financerji zdaj propadlega Istrabenza, ki ga je takrat vodil Igor Bavčar. Brodnjak zaradi svoje vloge v poslu z Istrabenzom tudi ni dobil dovoljenja AZN-ja za člana uprave Zavarovalnice Triglav.

Kdo vse bo poskušal nadomestiti Medjo na vrhu NLB-ja, bo tako vidno v prihodnjih tednih. Medja je sicer odstopil po nekaj več kot treh letih vodenja banke, potem ko je pred februarsko skupščino postajalo vse bolj jasno, da je izgubil zaupanje države kot lastnika in bi ga zelo verjetno kmalu razrešili z vrha banke.

Vodenje banke je nato prevzel dotedanji član uprave Brodnjak. NLB je sicer v občutljivem položaju, saj se začenja postopek prodaje banke, poleg tega pa jo pretresa tudi zadnji odstop nadzornikov Janka Gedriha, Antona Ribnikarja in Antona Macuha, še preden so ti sploh dobili oceno primernosti Evropske centralne banke v vlogi bančnega nadzornika.