Gospodarstvo
Japonska, zastava
Japonci imajo v Sloveniji že nekaj visokotehnoloških naložb. Foto: Pixabay
VIDEO
Nova japonska investicija...

Dodaj v

Nova japonska investicija v Sloveniji, neuradno v Logatcu

Cena naložbe je 34 milijonov evrov
1. avgust 2017 ob 12:45,
zadnji poseg: 1. avgust 2017 ob 21:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Družba Sumitomo Rubber Industries, ki ima v Sloveniji že v lasti Summit avto, namerava v Sloveniji zgraditi visokotehnološko tovarno za izdelavo elastomerov za medicino.

O načrtovani naložbi so prve poročale spletne Finance, podjetje pa je na svoji spletni strani v sporočilu za javnost oznanilo, da bodo v osrednji Sloveniji – po informacijah Financ bo lokacija znana do konca tedna – zgradili novo tovarno za proizvodnjo gumijastih delov za medicinske naprave. Naložba je sodeč po zgornjem sporočilu za javnost vredna 34 milijonov evrov, zanjo bodo potrebovali okoli 30.000 kvadratnih metrov in bo zaposlovala približno 200 ljudi.

Naložbo bo izvedla hčerinska družba švicarskega podjetja Lonstroff, ki so ga kupili Japonci. Podružnica bo po načrtih zaživela avgusta letos in začela delovati šele aprila 2019, in sicer pod imenom Lonstroff medicinski elastomeri, d. o. o.

Cerar: Investicija kaže na dobro delo vlade
Premier Miro Cerar se je že sestal z vodstvom podjetij Sumitomo Rubber in Lonstroff. Po Cerarjevih besedah pa bo naložba vredna še več kot 34 milijonov evrov, skoraj 50, in bo ustvarila več kot 200 delovnih mest. Naložba je odlična novica, ki kaže na dobro delo vlade, je dodal.

Hkrati je to potrditev prizadevanj vlade za nadaljnje zmanjševanje brezposelnosti v Sloveniji. "Po manj kot letu dni od mojega delovnega obiska na Japonskem in intenzivnem delu vlade, po Yaskawi z veseljem izrekam prisrčno dobrodošlico podjetjema Sumitomo Rubber in Lonstroff," je dejal. Vlada je, kot je dodal, našla še eno dobro rešitev, zato ostaja na zastavljeni poti.

Počivalšek: Gospodarstvo se postavlja na noge
S predstavniki omenjenih podjetij se je sestal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Pojasnil je, da bo začetna naložba v vrednosti 32 milijonov evrov, ki pa bo v treh letih narasla do 48 milijonov evrov brez DDV-ja. "Posebej me veseli, da se bo greenfield naložba izvedla na sicer degradiranem območju," je poudaril minister.

Hkrati je ocenil, da je naložba plod znanja in dveletnega dela ministrstva ter javne agencije Spirit, saj skupaj ustvarjajo bolj prijazno poslovno okolje. "Slovensko gospodarstvo se postavlja na noge, uspelo nam je zagnati tudi investicijski cikel, ki zagotavlja nadaljnji gospodarski razvoj države in blagostanje vseh državljanov," je dejal Počivalšek.

Na zemljišču - velikost zemljišča bo znašala 32.000 kvadratnih metrov - bodo postavili tovarno veliko 12.000 kvadratnih metrov, dodana vrednost na zaposlenega pa bo znašala več kot 100.000 evrov, so navedli na gospodarskem ministrstvu.

Blagovna menjava z Japonsko je sicer lani dosegla 187 milijonov evrov. "Kot je znano, smo uspešno posredovali pri projektu Yaskawa v vrednosti 25 milijonov evrov, ki nam bo prinesel 155 novih delovnih mest. Sam začetek gradnje pa je predviden v letošnjem oktobru," je še spomnil minister Počivalšek.

Bo nova tovarna v Logatcu?
Župan Logatca Berto Menard je potrdil, da je z zanimanjem japonskega vlagatelja za lokacijo v Logatcu seznanjen, a podrobneje zadeve do uradne odločitve ni želel komentirati.

Pojasnil je, da gre za "idealno" lokacijo med Ljubljano, Luko Koper in Trstom. V Logatcu je po pojasnilih župana na mestu, kjer med drugim posluje Hoedlmayr logistika, na voljo še 13 hektarov zemljišč, za katere se zanima več tujih vlagateljev. Kot je dodal, se je sestal že z več predstavniki tujih korporacij. Prihoda podjetja Sumitomo Rubber Industries bi bil sicer vesel, saj bi to prineslo dodatnih 200 delovnih mest, kar bi občini veliko pomenilo, je še dejal.

Tudi Sumitomo z rezervno lokacijo
Japonski Sumitomo se bo po poročanju novinarke Radia Slovenija Simeone Rogelj s širitvijo v Evropsko unijo izognil valutnim tveganjem, odločitvi za Slovenijo pa naj bi botrovali dobre izkušnje, ki jih ima z delovanjem pri nas japonska Yaskawa, izobražena delovna sila in ugodna geostrateška lokacija. Tudi v primeru te naložbe naj bi bila tako kot v primeru Magne v igri še Madžarska.

Z izgradnjo novega proizvodnega obrata nameravajo Japonci povečati svojo prisotnost na evropskem in ameriškem trgu visoko tehnoloških farmacevtskih izdelkov. Skupina Sumitomo Rubber Group ima več kot 30.000 zaposlenih v več kot 70 podjetjih po vsem svetu. Letno ustvarijo približno šest milijard evrov, več kot 85 odstotkov prometa odpade na proizvodnjo avtomobilskih gum (Dunlop, Falken).

Dve večji japonski naložbi
Japonci imajo v Sloveniji že dve večji naložbi. Japonski Kansai je od avstrijskega Ringa odkupil Helios, Yaskawa pa ima v Ribnici visokotehnološko tovarno robotov, v Kočevju pa bodo postavili še eno tovarno robotov in distribucijski center zanje.

A. Č., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Zorkey
# 01.08.2017 ob 12:52
Kdo bo sedaj sprožil civilno iniciativo? Mogoče imajo ravno sestanek.
taxation = theft
# 01.08.2017 ob 12:53
Odlicna novica! Pricakujem komentarje o sporni rabi kmetijskih zemljisc in kako bo teh 200 zaposlenih itak delalo za minimalce.
slovenkaaaa
# 01.08.2017 ob 12:53
Iz gume? ojoj, tega Slovenci nočemo... :D 200 delovnih mest? Eh, kaj je to...
ST11
# 01.08.2017 ob 12:55
Neizziveti vaski politikanti ze stremijo k novi priloznosti, da bodo lahko proti necemu, cesar sicer ne razumejo povsem, bodo pa lahko govorili na televiziji.
SF0100
# 01.08.2017 ob 12:49
Medtem župani te regije....

dule5
# 01.08.2017 ob 12:56
čakam odziv civilne iniciative SDS, da začne kampanijo proti uničenju kmetijskih površin. 30000 kvadratnih metrov za korenček bomo zgubili.
pepis
# 01.08.2017 ob 13:11
Hvala Japonci!
GoodFella
# 01.08.2017 ob 13:10
Bo SDS tudi v tem primeru vpregla kakšnega rumenega novinarja, odvetnika, "okoljevarstvenika", zbiralca podpisov za referendum, da se prepreči naložbo? Vsekakor pa so takšne novice o načrtovanih naložbah zelo dobrodošle in pozitivne. Odlično!
Majora
# 01.08.2017 ob 13:08
Odlično.
luxmundi
# 01.08.2017 ob 13:19
Super, to bo najbrž kar solidna dodana vrednost in posledično nekaj dobro plačanih delovnih mest. To rabimo!
Poldi
# 01.08.2017 ob 13:00
Klub klobuk v Mariboru pa še vedno čaka na kitajce in 5000 delovnih mest.
luxmundi
# 01.08.2017 ob 13:23
@ pahorček,

Koruza v Prekmurju ni najbolj primerna poljščina (rabi precej vode!) in ne vem, zakaj se s tem vztraja z glavo skozi zid. Enostavno je preveč sušno podnebje s premalo padavinami. Medtem, ko bi pšenica najbrž uspevala precej bolje ...

Tak da, namesto, da država stalno vrača škodo zaradi suše - naj raje nameni sredstva za neko subvencijo (za nekaj let), in se s tem subvencionira gojenje vrst, ki bolje uspevajo.
K_ris
# 01.08.2017 ob 14:00
Kar mi je všeč pri teh tujih investicijah, ki se pojavljajo v zadnjem času, je to, da gre za greenfield investicije. Učinek tega, da tuj investitor postavi povsem novo tovarno, je čisto drugačen kot v primeru, da le kupi že obstoječe podjetje.
vipmit
# 01.08.2017 ob 14:11
Kaj so se naši vrli birokrati že kaj potrudili za pridobitev gradbenega dovoljenja za obrat Magne?!?
Ali so še na dopustu?!
sydney_2016
# 01.08.2017 ob 13:15
hmmm kot so že moji predhodniki zapisali, nič ne bo iz tega, ker bo lokalni bojkot spet naredil svoje, če pa ne lokalci in iniciative pa birokracija. naj navedem primer: za ustanovitev podružnice v Sloveniji, je trajalo 4 mesece!!! v Estoniji manj kot en teden...
mimgrede... če bi bil jaz na mestu gen. dir. Magne in podobnih podjetij ki želijo investirati v Slovenijo, bi že zdavnaj dvignil roke, se prijazno zahvalil in odšel drugam kjer na taka in podobne naložbe čakajo ... bi pa Slovenskemu narodu potem napisal zahvalno pismo, kjer bi pojasnil in obrazložil kaj je Slovenija izgubila.
in potem spet nihče ne bi bil nič kriv, kot običajno. in karavana gre dalje v isti sestavi.
K_ris
# 01.08.2017 ob 13:24
@pahorček

Slovenija je ena bolj vodnatih dežel. Če je pri nas suša tako velik problem, da se kmetijstvo (po tvoje) ne izplača, potem 90% sveta ne bi imelo nikakršne kmetijske proizvodnje.
Alchemist
# 01.08.2017 ob 13:01
Kul. Japonske naložbe vidim raje od kakih anglosaksonskih.
dule5
# 01.08.2017 ob 14:14
freklin.
odpri podjetje, delaj biznis, država ti bo pomagala. Rade volje pridem k tebi delat za 2500 eur.
vranek
# 01.08.2017 ob 14:11
In ce bi prebrali clanek.
Proizvajali bodo humijaste dele za medicinske naprave. Tesnila za tisoc stvari, centriguge, blazilce
ps11
# 01.08.2017 ob 14:08
Vsak kdor je proti investicijam, mu je treba pobrat vse osebne dohodke pa naj žvi od zraka.
frlekin
# 01.08.2017 ob 14:01
konc koncu je vseeno kdo nam minimalca daje, slovence, japonec, avstrijec.
K_ris
# 01.08.2017 ob 13:20
@taktobo

Na strani podjetja piše : ''Main Business: Production of pharmaceutical primary packaging and precision rubber parts for medical use''


To si pravilno prekopiral, zaradi nenatančnega branja članka pa si naredil napačne zaključke.
Za slovensko tovarno velja tisto o "rubber parts for medical use" in ne prvi del, ki se nanaša na pakiranje.
JJstyle
# 01.08.2017 ob 17:03
Spleenter zadel si žebljico na glavico. Kitajci so danes v povprečju na 800 € bruto, na slovenskemu minimalcu in njihove plače rastejo za več kot 5 % letno. Evropskih podjetjem se zato že bolj splača prestavit proizvodnjo iz Kitajske v baltske, višegrajske in balkanske države. Plače so primerljive ali celo nižje kot na Kitajskem (Latvija, Romunija, Bolgarija, Srbija, ČG, Makedonija...), nadzor proizvodne linije je lažji, stroški transportne verige nižji in še bati se ti ni treba kraje intelektualne lastnine, ker v Evropi za razliko od Kitajske veljajo patentni zakoni. Žal se je Slovenija s svojimi plačami znašla v tej skupini. Tako da službe bodo, da bi bile kdaj podobne avstrijskim, pa kar pozabite. Brž ko bo pritisk na rast plač postal prevelik, bodo multinacionalke pobrale šila in kopita in proizvodnjo spet preselila nazaj v Azijo in J Ameriko (najverjetneje Indijo, Brazilijo) ali do te mere avtomatizirala proizvodnjo, da bo lahko imela tovarne z minimalnih številom dobro plačane delovne sile v matičnih državah, kot je Adidasov Speedfactory v Ansbachu. Brez lastnih nacionalnih multinacionalk si v trenutnem financializiranem stadiju kapitalizma obsojen na životarjenje. Tega naše budale niso bile in še vedno niso sposobne razumet, ko so razmontirale Iskro, Iskro Delto, Litostroj, TAM, Tomos... in zato smo tam kjer smo, nizko plačana kolonija Zahoda.
slovenkaaaa
# 01.08.2017 ob 14:30
Sorry, ampak vse kar je pod 1000€ neto (brez malice in potnih stroškov) je revščina!

Ja, zato pa je Eurostat objavil, da je Slovenija na 10. mestu po možnostih za dopust. 75% Slovencev si lahko privošči vsaj teden dni dopusta nekje. In samo 40% Italijanov. Tudi Britanci so se slabše uvrstili. Hrvati predzadnji in Romuni zadnji.

Če dobiš 1000 eur plače neto, pa da nisi kadilec in pijanec, lahko otrokom omogočiš počitnice na morju. Poznam pa take, kjer oba kadita, in so pač vse poletje doma.
Bivši uporabnik
# 01.08.2017 ob 15:46
Tuja tovarna prihaja v Sloveniji in to v času mandata Cerarja? Požar ali bilokateri SDSovec že razmišljajo s čim bi to naložbo lahko ustavili...
stari maček
# 01.08.2017 ob 15:36
Bravo vlada in Cerar,Janša pa joče.
Mirko Tipka
# 01.08.2017 ob 15:12
SDS in podobno misleče poslati na dopust, da se v miru investira naložba
JJstyle
# 01.08.2017 ob 17:13
Zakaj ima lahko Elecroluxov proizvodnji delavec na Švedskem 2.000 € plače? Ker za "njega" v Elecroluxovih lon fabrikah na vzhodu dela šest delavcev, za skupno vsoto, ki je enaka ali nižja od tega delavca, da se ustvarjena dodana vrednost šestih ljudi lahko prelije v visoko plačo švedskega proizvodnega delavca in v dividende delničarjem Elecroluxa. Simple as that.
topol
# 01.08.2017 ob 15:35
Več kot bo možnosti za zaposlitev, večja bo plača. Večini ljudi je dokaj vseeno, kaj dela za minimalca. Če je pod streho, plača redna, delovnik normalen, je dokaj vseeno, ali delaš v skladišču, sestavljaš žaromete ali nekaj tretjega. Treba je nekaj tudi znat, imeti nekaj inteligence, malo znati z računalnikom in gre. Ves čas pa seveda iščejo boljšo priložnost. Počasi pa takih ljudi zmanjka. sposobni gredo, ostanejo pijanci, lenuhi, bojazljivci, manj inteligentni. S takimi pa ni več kaj dosti uspeha. Za dober rezultat, za delavca, ki je brihten, ki zna rešit problem, ki se pojavi, je vesten in zanesljiv, je treba odpreti denarnico malo bolj, ali pa ponuditi kake druge pluse (super urnik, v službo je peš pet minut). velika večina ljudi pa vseeno raje vidi kak evro več na računu.
Več kot bo delovnih mest, več bo možnosti, da bodo sposobni dobili več denarja.
kreden1
# 01.08.2017 ob 14:42
Bojan Požar prihaja v 3, 2, 1 ...
Vladoska
# 01.08.2017 ob 15:26
O vsem tem se je že SDS dogovarjal v času debelih krav. :) Pravzaprav so dogovori potekali v smeri postavitve spomenika žrtvam komunističnega nasilja, ki naj bi ga sponzorirali Japonci.
dule5
# 01.08.2017 ob 14:59
priložnost za biznis .
pretlakuj in menjavaj cevovode kanalizacije...
ali pa postani kipar. boš delal spomenike. zdaj bodo verjetno v modi Janševi , pa Bavčarjevi spomeniki.
TineB
# 01.08.2017 ob 14:45
Kul.

In še to: Japonci za 34 milijonov postavijo visokotehnološko tovarno na 30.000m2, drzava Slovenija za postavitev dveh 15m visokih betonskih zidov v LJ (spomenik žrtvam vojn) pa 1,5 milijona evrov. Mestna občina Ljubljana pa za menjavo komunalnih cevi in pretlakovanje 200m nabrežja ob Ljubljanici 1, 2 milijona evrov. Skubijo nas, pa se kar pustimo!
pahorček
# 01.08.2017 ob 13:17
Jaz pa čakam da se kmetijsko ministrstvo končno zgane.

Pa ne v smislu, da blokira take projekte, ampak da pogleda po Sloveniji in ugotovi naslednje:

V prekmurju je škoda na koruzi, bučah... zaradi suše vsako leto od 50 do 90%!
Edino če pol ko ocenjujejo škodo, lažejo vsi kot pes teče!

Ko bodo to ugotovile neumne birokratske glave, bodo verjetno znali zračunat da 1+1 ni nikoli 3 pa bodo te "najboljše" kmetijske površine, kjer vsako leto znova in znova pustoši suša namenli za kaj drugega.

Zakaj Slovenska države na območju Prekmurja, ne pripravi ogromnih, ravnih površin in naredi mednarodni razpis za tovarne?
veza
# 02.08.2017 ob 08:00
Težko je biti v Sloveniji normalen in pripeljati nove investitorje, na eni strani tolčejo po tebi mesečniki, da bomo vse razprodali, na drugi strani besni janševiki organizirajo vse mogoče referendume, da bi se razvoj ustavil in da bi imeli spet izredne razmere, grozno!
K_ris
# 01.08.2017 ob 21:12
@Forex

Ravno o tem sem pisal v enem prejšnjih komentarjev. Tu se ne prodaja obstoječa firma, ampak se postavlja nova. Učinki so zelo različni. S tem, ko je Agrokor kupil Mercator ali ko je Heineken kupil Laško, niso nastala nova delovna mesta, samo lastniki so postali tujci.
Bivši uporabnik
# 01.08.2017 ob 17:20
jj, očitno to vsi štekajo, vendar ko prid čas, da se ustavri takšne pogoje, ki delajo takšno družbo, so vsi v prvi vrsti za navijat in mahat z zastavicami, folk ki pa opozarja na te zadeve (sploh dolgoročno) se označi z zarotniki, zombiji, trenirkaji in z vsem pač znanim izrazoslovljem..
KLIPAN
# 01.08.2017 ob 15:26
@patriot44x2 in ostali,
a niste ravno vi tisti, ki vedno pišete o Sloveniji kot "socialističnih butalah", o astronomskih davkih v Sloveniji, kako pri nas nič ne štima, kako je ta vlada nesposobna......
Le kaj je pri bogu milemu s temi Japonskimi, Avstrijskimi ......investitorji, da hočejo v to socialistično zavoženo državo, ki jo po vrhu vsega vodi še nesposobna levičarska vlada??
Kdo torej tukaj nima pojma, vi ali tuji investitorji, kaj mislite??
lamesa
# 01.08.2017 ob 14:39
21.12.2012# 01.08.2017 ob 14:30
Ti pa res živiš očitno na veliki nogi. 1000 eur je solidna plača za naše okolje in se da čisto lepo živeti, če je x2 in brez kreditov za polovico,,za kar pa ni kriv kapital. Pozabi pa luksus ja.


Saj pravim vse kar je pod 1000€ je životarjenje. Sploh ne živim na veliki nogi! In spet odvisno kje živiš, ali si samski ali imaš družino, ali živiš v hiši svojih staršev... V Prekmurju je 1000€ cel žur, v LJ pa s tem bolj težko shajaš.
SF0100
# 01.08.2017 ob 14:21
Upam, da bodo vsaj tokrat šli v industrijsko cono, ne pa spet na najboljša zemljišča, npr. v Krajinski park Ljubljansko barje.
brain2k
# 01.08.2017 ob 22:46
Bravo, rabimo še več takšnih projektov.
JJstyle
# 01.08.2017 ob 17:56
@K_ris

To bi bilo res, če bi bile multinacionalke omejene na nacionalne meje. Dokler pa ima kapital možnost, da ko cena delavne sile v določeni državi preraste določeno vrednost, pobere šila in kopita ter proizvodnjo preseli v državo s cenejšo delovno silo, bo to naredil. Tipičen primer je stavka Zastavinih delavcev v Kragujevcu, ki zahtevajo dvig plač iz 215 € na 260 €. Fiat jim je zagrozil, da bo v tem primeru preselil proizvodnjo v Indijo. Poleg tega se vzporedno odvija 4 industrijska revolucija, ki bo dejansko prvič osvobodila kapital od vezave na masovno delovno silo. V Ansbachu sem prek Oechsler Motiona imel priložnost sodelovat pri gradnji 100 % avtomatizirane proizvodne linije obuval (v svojem bistvu 3D tiskarne). S 150-160 delavci, bo Adidas v tej tovarni lahko na začetku proizvedel pol milijona obuval letno, po razširitvi pa celo tja do milijon obuval ali celo več. Za enak učinek v Vietnamu danes zaposluje 2.000-4.000 delavcev. V naslednjih dveh, treh desetletjih, bo proizvodni delavec na Zahodu postal stvar preteklosti in zato tudi ni pričakovati klasičnega pritiska na plače. Multinacionalke bodo zaposlovale ali ultra poceni delovno silo (novodobne sužnje) ali robote, vmesnega prostora ne bo. Takoj ko bo strošek nizko/srednje kvalificiranega delavca presegel strošek avtomatizacije (danes nekje okrog 10.000 € letno in pada), bo kapital avtomatiziral delovno mesto.
K_ris
# 01.08.2017 ob 17:26
@JJStyle

Jaz se načeloma strinjam s tem, kar pišeš. Ampak prehod do tega, da bi bila tudi pri nas plača v proizvodnji 2000 evrov, ni direkten. Je pa vsaka dodatna tovarna, ki prinaša nova delovna mesta, majhen korak v to smer. In sploh ni treba, da ta tovarna plačuje nadpovprečno visoke plače. Že samo dodatno povpraševanje po delavcih bo zvišalo povprečno plačo v Sloveniji. Brezposelnih je vedno manj in vsak, ki bo želel zapolniti prosta delovna mesta, bo moral delavce privabiti iz drugih podjetij. Privabil pa jih bo lahko le tako, da jim ponudi boljše pogoje, kamor seveda kot prvo spada tudi boljša plača.
Bivši uporabnik
# 01.08.2017 ob 15:07
Itak bojo delali za minimalce. Sorry, ampak vse kar je pod 1000€ neto (brez malice in potnih stroškov) je revščina!

iz katerega planeta pa si ti (najbrž osončje fikusa), jurja+ neto je pri nas postala (da, postala!) že luksuz plača
21.12.2012
# 01.08.2017 ob 14:30
@lamesa

Ti pa res živiš očitno na veliki nogi. 1000 eur je solidna plača za naše okolje in se da čisto lepo živeti, če je x2 in brez kreditov za polovico,,za kar pa ni kriv kapital. Pozabi pa luksus ja.
MateoS
# 01.08.2017 ob 21:31
Super, super super....
Bivši uporabnik
# 01.08.2017 ob 15:48
in samo malo za premisleik:

pri nas z zakonom določena minimalna plača v relano svetu ne pomeni nobene konkretne pravne zaveze delodajalce,d a se teag tudi drži oz celo država samo omogoče obvode za to.

in kar je še huje in tega ne bom nikoli razumel, čeprav bi po mojem mnenju moral za kaj takšnega padat glave: pri nas nima država nobenega vzvoda za kozanovanje delodajalcev, ki ne plačujejo socialnih prispevkov (razen, ko gre za samozaposlene, ne te se itak obeseijo anslednji dan), zdej so jim še na roko sšli z novo zakondoajo, da to mora konrolirat vsak zase in delat namesto njih službo (kot reicmo pri davčnih blagajnah ipd, kjer si pirmarno celo stropke nabave krit sam).
vi niste noramlni, krajo pri izplačevanju socialnih prispevkv, s tem pa jasno tudi delovne dobe ipd je v vsaki nramlni državi zločin 1. klase, za to se minimalno za 5 llet vrže vsakega, brez pardona.

ampak spet, tudi s tem ostaja več nv proračunu za fikuse, če ni treab izplačevat socialnih resurjev, penzij itd itd. kajneda, parlamentarci, sej dobro veste, za kaj gre?..
veza
# 02.08.2017 ob 07:57
Virunum
# 01.08.2017 ob 21:14

Pridite tujci in kupite vse... dobesedno...

pa zakaj ne zbereš domačine in kupite vi, kaj čakaš?
veza
# 02.08.2017 ob 07:54
Zorkey
# 01.08.2017 ob 12:52

Kdo bo sedaj sprožil civilno iniciativo? Mogoče imajo ravno sestanek.

ja, Vili je vedno pripravljen, Matoz študira, kako bi zadevo spravil na US, Požar je tudi že hodil tam okoli, v Lepeni pa en tuli od jeze in besa, niti nebeško modra mrzla Soča ne more ohladiti njegovega srda!
božo1
# 01.08.2017 ob 22:36
Pri nas so revni samo z minimalno plačo,

sicer je tako, da je minimalna plača za nekaj, ki si na trgu ne zasluži več.
sicer pa minimalna plača ni namenjena, oz. ni zamišljena,, da bi z njo preživljal družino ali pa vozil "ferarija". minimalna plača je dobro dopolnilo eni večji plači drugega družinskega člana.

se spomnim pred leti dela in šparanja v dojčlandu.
mož je delal veliko in veliko zaslužil, žena pa je na dveh treh koncih čistila neke prostore in zaslužila toliko, da je družina skup z malim otrokom imela za stanovanje.
Kazalo