K novembrski inflaciji so največ prispevale višje cene obleke in obutve. Foto: BoBo
K novembrski inflaciji so največ prispevale višje cene obleke in obutve. Foto: BoBo

Po podatkih Sursa pa je bila povprečna 12-mesečna rast cen 1,8-odstotna.

K novembrski inflaciji so največ prispevale višje cene obleke in obutve (za 2,6 odstotka), ki so k skupni mesečni rasti cen prispevale 0,2 odstotne točke. Oblačila so bila v povprečju dražja za tri odstotke, obutev pa za 1,8 odstotka.

Podražili so se tudi komunikacije, stanovanjska oprema, alkoholne pijače in tobak, stanovanje, raznovrstno blago in storitve ter hrana in brezalkoholne pijače.

Cene vina višje za 1,3 odstotka
Komunikacije so se novembra, predvsem zaradi končanih akcijskih ponudb nekaterih ponudnikov telefonskih in spletnih storitev (te storitve so bile v povprečju dražje za 1,9 odstotka), podražile za 1,8 odstotka.

Stanovanjska oprema je bila dražja za 0,3 odstotka. Na gibanje cen v skupini stanovanje so vplivale za 1,1 odstotka višje cene materiala za vzdrževanje in popravilo. V podskupini goriva in energija so se tekoča goriva podražila za 0,6 odstotka, daljinska energija za 0,5 odstotka in plin za 0,3 odstotka, medtem ko so se trda goriva pocenila za 1,1 odstotka.

Alkoholne pijače in tobak so se podražile za 0,2 odstotka - največje zvišanje je pri cenah vina, ki so v povprečju dosegle 1,3-odstotno rast, za 0,5 odstotka so se podražile žgane pijače, pivo pa za 0,2 odstotka.

Raznovrstno blago in storitve so ravno tako imele 0,2-odstotno rast cen. Hrana in brezalkoholne pijače pa so se novembra na mesečni ravni podražile za 0,1 odstotka. Najbolj so se podražili zelenjava (za 3,9 odstotka) ter kruh in izdelki iz žita (za 1,6 odstotka). Sadje se je medtem v povprečju pocenilo za 11,5 odstotka.

Cene so najbolj padle v skupini rekreacija in kultura
Padec cen pa so statistiki zaznali v skupinah rekreacija in kultura (za 0,7 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 0,6 odstotka) ter prevoz (za 0,3 odstotka).

Na letni ravni so bile cene v povprečju najvišje v skupinah stanovanje (za 5,7 odstotka), alkoholne pijače in tobak (za 4,9 odstotka) ter hrana in brezalkoholne pijače (za 4,8 odstotka).

Glede na november 2010 je bilo novembra letos blago v povprečju dražje za 3,4 odstotka, storitve pa za 1,1 odstotka. Blago za dnevno porabo se je podražilo za pet odstotkov, poltrajno blago za 1,5 odstotka, trajno blago pa je bilo cenejše za 1,2 odstotka.

Mesečna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila novembra 0,2-odstotna. Letna rast cen je bila 2,8-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,1-odstotna.