Prvi gospodarski minister, ki je po besedah Popovič sam zaslužil
Prvi gospodarski minister, ki je po besedah Popovič sam zaslužil "za kapučino". Foto: BoBo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je svoje delo začel v Kopru in s tem sporočil, da bo imela nova vlada do pristanišča in projektov na Obali povsem drugačno politiko kot prejšnja. Z županom Borisom Popovičem in predsednikom uprave Luke Koper Bojanom Brankom so podpisali poseben dogovor o pospešitvi uresničevanja ključnih infrastrukturnih projektov, med novimi in velikopoteznimi pa je tudi ta, da bi mesto Koper razglasili za prostocarinsko cono.
Popovič je predvsem zadovoljen, da je Slovenija dobila ministra, ki razume podjetništvo: "Ministra, ki je že zaslužil za kapučino, še nisem videl in sem ga čakal toliko let!"

Dogovor je ohlapen, njegovo bistvo pa je v tem, da občina ne bo nasprotovala načrtom Luke, Luka bo omogočala razvoj mesta, ministrstvo pa bo podprlo oba. Tako so se sporazumeli o podaljšanju prvega pomola, gradnji potniškega terminala in ureditvi domačega pristanišča za ladjarje, gradnji drugega železniškega tira do Divače, pri čemer bi preučili cenejšo različico ter mesto Koper kot prostocarinsko cono.
Pozitivno razpoloženje v Kopru
"Zadali smo si nalogo, da to zgodbo o uspehu začnemo v Kopru … da zgradimo infrastrukturo in prostocarinsko cono, da privabimo investitorje," je novinarjem povedal Stepišnik. Luka Koper bo brez vlaganj v infrastrukturo namreč močno zaostala.

V Kopru pričakujejo hitre spremembe, Obala bo zanimiva za vlagatelje, odprla se bodo nova delovna mesta. "Če bo vlada razumela naše potrebe, bomo tudi mi pomagali razvijati Slovenijo," je izpostavil.

Razumeti je bilo, da je srečanje organiziral poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič. Te dni so ga v medijih omenjali tudi kot morebitnega kandidata za prvi luški stolček. Novinarji so ga danes sicer večkrat vprašali, ali bo kandidiral, a se je odgovoru izognil.
Elen Batista Štader, A. Č.