Gospodarstvo
Agrokor
Hrvaška vlada je po odstopu Anteja Ramljaka za novega poobleščenca v Agrokorju predlagala Fabrisa Peruška. Foto: EPA
Ante Ramljak
Dosedanji izredni pooblaščenec Ramljak je nepreklicno odstopil prejšnji torek, po očitkih, da je posredoval pri donosnih pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave Agrokorja v postopku prestrukturiranja, ter družbo Texo Management, v kateri je nekoč delal. Foto: Reuters

Fabris Peruško novi pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor

Ante Ramljak nepreklicno odstopil pred tednom dni
27. februar 2018 ob 15:56,
zadnji poseg: 27. februar 2018 ob 16:04
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaška vlada je za novega pooblaščenca v koncernu Agrokor predlagala člana uprave podjetja Tisak Fabrisa Peruška, za njegovo namestnico pa Ireno Weber, svetovalko dosedanjega izrednega pooblaščenca Anteja Ramljaka.

Vladni predlog mora potrditi še zagrebško sodišče, ki obravnava gospodarske zadeve. Peruška je v upravo Tiska maja lani postavila prav izredna uprava Agrokorja, ki jo je vodil dosedanji izredni pooblaščenec Ramljak.

Peruško je delal tudi v svetovalni hiši McKinsey. Diplomiral je na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, magistriral pa na ljubljanski ekonomski fakulteti. Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji vlade poudaril, da je Peruško končal tudi MBA-študij podjetništva na Babson Collegeu v Bostonu.

Plenković je po opravljenih pogovorih in posvetovanjih dobil vtis, da je Peruško pripravljen prevzeti naloge izrednega pooblaščenca in v skladu z zakonom o izredni upravi skleniti postopek poravnave in prestrukturiranja Agrokorja, da bi zagotovil normalno delovanje koncerna. Ker Peruško in Weberjeva že zdaj delujeta v okviru sistemu Agrokorja, se bosta lahko zelo hitro seznanila s postopkom, ki je potekal do zdaj, je dejal Plenković.

Kot je dodal, je bila ekonomistka Weberjeva Ramljakova svetovalka od aprila lani in je bila pristojna za premoženje Agrokorja in za podjetja, ki niso bila pomembna za temeljno poslovanje koncerna. V karieri je bila tudi pomočnica predsednika uprave v nekdanji investicijski družbi CAIB, ko je bil predsednik njene uprave Ramljak, so poročali hrvaški mediji.

Hrvaški premier je še povedal, da je vlada opravila posvetovanja z začasnim svetom upnikov Agrokorja, ki je "zelo pozitivno" sprejelo kandidaturo Peruška in Weberjeve. Plenković je dodal, da cilji vlade pri reševanju Agrokorja ostajajo nespremenjeni. Gre za blaginjo celotnega hrvaškega gospodarstva in finančnega sistema, pogodbo o poravnavi v koncernu, ohranjanje delovnih mest in dolgoročni trajnostni razvoj koncerna.

Ramljak posredoval pri donosnih pogodbah?
Dosedanji izredni pooblaščenec Ramljak je nepreklicno odstopil prejšnji torek. V preteklih tednih je bil deležen očitkov, da je posredoval pri donosnih pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave v postopku prestrukturiranja, ter družbo Texo Management, v kateri je delal, preden je 10. aprila lani prevzel vodenje izredne uprave koncerna. Na današnji vladni seji so predlagali tudi odpoklic Ramljaka, kar bo prav tako moralo potrditi sodišče.

VIDEO
Peruško novi izredni upravitelj Agrokorja
J. R.
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 27.02.2018 ob 16:58
Jasno je, da HRV pred vsako turistično sezono nekoliko uredi svoje vrste, naredi malo reda, potem pa se začne spet vse po starem in tako gre naprej, iz leta v leto.
Če je prav hudo, smo pa vedno Slovenci krivi, tu ni debate.
Lemniskata
# 27.02.2018 ob 17:38
Nikjer ne piše, kakšno je trenutno stanje v Agrokoru? Se je od lani premaknilo na bolje, ali je Ramljak samo kune pobasal in odšel?
veza
# 27.02.2018 ob 19:55
Lemniskata
# 27.02.2018 ob 17:38

trenutno stanje je v fazi prisilne poravnave, a tam temu rečejo stabilizacija in podobno, sedaj se pogajajo z upniki o tem, koliko bodo dobili in kako, ali v delnicah ali v denarju in tako naprej.
Zadaj odločajo veliki, Rusija in ZDA, HRV so zviti, vsekakor jim bo uspelo nategnit ene in druge, še posebno pa nas, Slovence.
generacija56
# 27.02.2018 ob 19:51
Zanimivo, da je človek toliko študiral pri nas...
Seveda to ni samo po sebi nikakršna prednost, samo zanimivo...
Hitro bomo videli kam pes taco moli...
Koga bo izbrisal, komu dal prednost...
mb128
# 27.02.2018 ob 16:32
Hja, zmeda glede Agrokorja je vsevečja. Sedaj že kar javno govorijo, da opstaja možnost, da bodo še kje na koncu morali pleča nastaviti celo davkoplačevalci. Magični datum je 10. 7.. Glede novega pooblaščena pa bi mene dejansko zanimala samo ena stvar. Kakšen je nov dogovor med vladi RH in pa Knighedom, da je lahko do novega pooblaščenca sploh prišlo!
mb128
# 28.02.2018 ob 19:32
No pa da vidimo koliko je dejansko vreden lj. ekonom. faks. Tam je baje celo magistriral. Da vidimo tudi koliko je vreden bostonski NBA, pardon MBA kjer je dobil naziv MBA!
Sicer pa močno dvomim da se bo kaj spremenilo. Njegova pomočnica je bila namreč Ramljakova svetovalka! Tako da...
veza
# 27.02.2018 ob 21:36
KLIPAN
# 27.02.2018 ob 20:27
Vsi, ki ste bili za privatizacijo Mercatorja, ste seveda več kot zadovoljni, a ne?

MERC je Janša prodal Bavčarju in Šrotu leta 2005, od takrat je privat firma, ko sta se ta dva zakreditirala, so ga banke prodajale, Bratušek je pred volitvami 2013 požegnala prodajo MERC AGROKORJU.
veza
# 27.02.2018 ob 20:42
divacvlade
# 27.02.2018 ob 20:12

Agrokor je lastnik Mercatorja in dolguje velike denarje tudi našim dobaviteljem, z ostalim se strinjam
odzajcatč
# 27.02.2018 ob 21:22
...model je tekmo odigral..in pobasal denar...sedaj so nastavili lutko..seveda dogovorjeno med vsemi igralci....
KLIPAN
# 27.02.2018 ob 20:27
Vsi, ki ste bili za privatizacijo Mercatorja, ste seveda več kot zadovoljni, a ne?
divacvlade
# 27.02.2018 ob 20:12
Razpravljate o temu Agrokorju, kakor da bi imel kako vezo s Slovenijo. Raje napišite kaj se dogaja z znižanjem našega DDV-ja in zmanjšanjem javnega dolga ipd. ne pa te štacune....
Kazalo