Slovenski državni gozdovi so sklenili 58 pogodb z domačimi kupci za prodajo 334.600 kubičnih metrov lesa. Foto: BoBo
Slovenski državni gozdovi so sklenili 58 pogodb z domačimi kupci za prodajo 334.600 kubičnih metrov lesa. Foto: BoBo

Pri tem je bila povprečna cena prodanega lesa okoli 60 evrov za kubični meter, do danes pa so prodali 35.000 kubičnih metrov oziroma za dva milijona evrov lesa. Večje zanimanje za nakup lesa pričakujejo jeseni, je ob tem dejal v. d. direktorja družbe Miha Marenče. Jeseni si namreč obetajo več povpraševanja tudi po manj vrednem lesu, za katerega pa v Sloveniji ni dovolj predelovalcev, zato bodo kupce iskali v tujini.


Za sanitarno sečnjo so od zavoda za gozdove samo julija prejeli 798 odločb in za izvedbo objavili 95 posameznih javnih razpisov za skupno količino 106.000 kubičnih metrov. V prvem tednu avgusta pa je ali bo družba oddala vsa dela za izdane odločbe, v delu ali zaključene bodo vse odločbe, ki so bile oddane na razpisu. Pri tem se cene za sečnjo
v povprečju gibljejo okoli 16 evrov za kubični meter.

Do konca leta 160 zaposlenih
Za redno sečnjo so objavili 15 javnih razpisov, in sicer za skupno količino 54.000 kubičnih metrov. Gre predvsem za območja, kjer se sanitarna sečnja ne izvaja oz. se izvaja v kar najmanjšem obsegu. Do konca leta ima družba
skupno na voljo 390.000 kubičnih metrov redne sečnje. Naslednji razpis za redno sečnjo bo predvidoma objavljen konec avgusta.

V družbi Slovenski državni gozdovi bodo tudi zaposlovali. Julija so zaposlili 45 novih sodelavcev, od tega 40 v gozdarstvu. Od dosedanjih koncesionarjev so oziroma bodo prezaposlili skupno 61 delavcev. Avgusta bo namreč družba zaposlila še 64 novih delavcev, tako da bo do konca leta v družbi zaposlenih 160 ljudi.

Družba Slovenski državni gozdovi je z julijem uradno prevzela upravljanje državnih gozdov. Delo, ki ga je 20 let opravljalo 27 koncesionarjev, delijo več izvajalcem, z razpisi za posamezna dela.

Slovenski les prodali na domačem trgu
Slovenski les prodali na domačem trgu