Gospodarstvo
Donald Trump
Predsednik Trump meni, da bi trgovinska vojna koristila ZDA. Foto: Reuters
Uvozna tarifa za jeklo naj bi znašala 25 odstotkov, za aluminij pa kar 10. Foto: Reuters
Zaradi nestrinjanja s carinami je v pondeljek odstopil Gary Cohn. Foto: Reuters

Dodaj v

Trump uresničil napovedi in podpisal povišanje carinskih dajatev za uvoz jekla in aluminija

Zaradi napovedi odstop Garyja Cohna
8. marec 2018 ob 10:15,
zadnji poseg: 8. marec 2018 ob 22:23
Washington - MMC RTV SLO, STA

Predsednik ZDA Donald Trump je uresničil napoved glede povišanja carinskih dajatev na uvoz jekla in aluminija. Višje dajatve ne bodo veljale le za jeklo in aluminij iz Kanade in Mehike.

Ukrep bo začel veljati v prihodnjih 15 dneh. EU in nekatere države so že napovedale protiukrepe. Evropska komisija je pred dnevi že opredelila tri vrste zaščitnih ukrepov v primeru ameriškega zvišanja carin, in sicer bo EU uvedel dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok.

Povišanje carinskih dajatev ne bo veljalo za uvožene izdelke iz jekla in aluminija iz Kanade in Mehike. V odnosu do obeh držav želi Trump zmanjšati zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA.

Ob podpisu povišanja so bili prisotni delavci iz industrije jekla in aluminija, poroča BBC. Trump jih je pohvalil kot "hrbtenico Amerike", namignil pa je tudi na njihovo vlogo pri njegovi volilni zmagi.

Kitajska grozila s "primernim odgovorom"
Na napoved se je ostro odzvala Kitajska in zagrozila s "primernim in potrebnim odgovorom". Kitajski zunanji minister Vang Ji je dejal, da bi si morali Kitajska in ZDA prizadevati za partnerstvo, ne pa tekmovalnost.

Republikanci, ki so do zdaj puščali Trumpu proste roke in običajno niso komentirali njegovih ne vedno primernih izjav, ker je vodil zanje ustrezno politiko, so predsednika neuspešno pozivali, naj od uvedbe carin odstopi. Zaradi te napovedi je odstopil tudi Trumpov gospodarski svetovalec Gary Cohn. Cohn, ki je veljal za glas Wall Streeta, torej finančnega kapitala, v Beli hiši, je namreč velik zagovornik proste trgovine.

Glavno besedo pri zunanji trgovini imata zdaj minister za trgovino Wilbur Ross in direktor nacionalnega sveta za trgovino Peter Navarro, ki sta še bolj kot Trump zagrizena v prepričanju, da se lahko ameriški primanjkljaj zmanjša s carinami, ne glede na posledice.

K. S., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
RenatoP
# 08.03.2018 ob 10:32
Hahahah protiukrep v arasidovem maslu in viskiju... resno tale evropa je tak pudelj ...
Norisla
# 08.03.2018 ob 10:28
Upam da bodo povračilni ukrepi močni in da bodo ZDA zgrmele še globlje v v njihov par 1000 milijardni prepad.
sportivko
# 08.03.2018 ob 10:39
Amerika ima absolutno pre velik vpliv na dogajanje po svetu. Če govorimo o komunikacijah in marketingu, se A meriki preveč popušča. Povsod se pojavijo in povsod iščejo korist.
Čudi me, da se Rusija in EU ne moreta (ali nočeta) postaviti ob bok Američanom praktično v vseh branžah. Mar res mora cel svet uporabljati Ameriške Black-Boxe (računalnike, telefone itd...) preko katerh nam Američani vsiljujejo svoj Hollywood?
mb128
# 08.03.2018 ob 10:20
No ja če ne drugega pa bomo sedaj res videli kdo je dejansko first! Mislim, Dump že kar proti celotnemu svetu?!
No ja čas bo zagotovo pokazal kdo se bo potegnil nazaj. First seveda!
SpicyWeiner
# 08.03.2018 ob 11:34
Spet še en "kvaliteten" članek s strani RTVja.Levi's jean - California - David Nunes
Harley Davidson - Wisconsin - Paul Ryan
Florida - Pomarančni sokovi - Marco Rubio
Whiskey - Kentucky - Mitch McDonnell

EU targetira s temi ukrepi točno določene zvezne države, ki so že klasično "swing states" med volitvami za predsednika in kongres, ter iz katerih trenutno v kongresu sedijo eni izmed največjih zagovornikov Trumpove politike.

Podobno je EU storila že leta 2002, ko je Bush napovedal uvozne carine za določene izdelke iz EU. Tudi takrat so z protiukrepi ciljali točno določene segmente gospodarstva, ki so bili takrat najbolj pomembni v "swing state-ih". Če ljudje izgubijo službo zaradi politike, ki jo podpira njihov kongresni predstavnik, potem na naslednjih volitvah prav gotovo ne bodo več obkrožili njegove stranke. Podobno sedaj želi doseči EU.
Bivši uporabnik
# 08.03.2018 ob 10:44
ne vem, zakaj ne poročate, da misli sakcinorat tudi uvoz eu avtomobilov ipd (in jasno v to vključit še kitajce, kot so jih že za obstoječi embargo na izvoz v eu).
mogoče vam bo pa le takrat bolj jasna vw afera in pa njihova velika domoljubnost in velika ljubezen do narave (če mogoče ne, je poleg odobritve vrtanja v nacinalnih parkih z novim zakonom omogočil tudi izpuste pri vrtanju v reke). ta država nas recimo uči o izpustih ipd, baj d mimo ib se v istem momentu pokaka na vse pobnebne sporazume ipd. in še vedno jim folk slepo vrjame,, kr naenkrat je glavni sovražnik države značka tdi, lol.
Svit-1
# 08.03.2018 ob 10:45
Rad bi videl, kako bodo Američani zagnali svojo opuščeno proizvodnjo premoga, jela, aluminija, ...? Iz tehničnega vidika mislim. Tako proizvodnjo, ki stoji desetletja, ne moreš več zagnati zgolj s podpisom pod papir in pritiskom na gumb! Še računalnik po desetih letih ne zalaufa več...
Druga Švica
# 08.03.2018 ob 10:39
Arašidovo maslo, Harley-Davidson, Lewi's kavbojke .... tole pa zna ZDA dokončno potolči.
5tane
# 08.03.2018 ob 10:38
Najboljši protiukrep je da ne narediš nič. Obdavčili so svoje davkoplačevalce. Industrija železa v USA ne bo delala novih delovnih mest zaradi začasnih ukrepov, saj preden bi lahko namestili novo industrijo lahko ukrepe že ukinejo ali pa pride nov predsednik pa jih on ukine. Raje bodo dvignili cene železa in pobasali dobiček v žepe. Namesto proti ukrepov naj raje naši posodobijo proizvodnjo vložijo denar v razvoj in naredijo sebe še bolj konkurenčne.
Sebastjan666
# 08.03.2018 ob 11:25
Glavno besedo pri zunanji trgovini imata sedaj minister za trgovino Wilbur Ross in svetovalec za zunanjo Peter Navarro,

Kaj se v resnici dogaja mi ne vemo. Še manj Edo Žitnik :).....kateri tako rad razsvetljuje s svojo majhno svečkico podnevi.
Peter Navarro, kot Trumpov pomemben svetovalec, je leta 2012 napisal knjigo Death by China, skupaj z Gregom Autryjem. Lahko si mislite o čem teče debata. In Navarro je tisti master mind, ki je znan kot najbolj oster kritik Kitajske (ne vem pa če v knjigi piše, kdo je zgradil to Kitajsko). Še eno knjigo, ki jo je napisal pa se imenuje The Coming China Wars: Where They Will Be Fought, How They Can Be Won, iz leta 2006. Vendar je Navarro član demokratske stranke :), ki je sicer znan kot liberalni in okoljevarstveni aktivist, pred tem je bil tudi energijski in okoljevarstveni svetovalec v Washingtonu.
Navarro je oster nasprotnik sporazuma NAFTA, kot tudi TPPja - kar pa sicer nič ne pove samo po sebi. Njegova ekonomija pa je nekakšna post-kensyanska ( nekakšna wall-street-socialistična fuzija raznih ekonomij - predvsem London School of Economics, Harvard).
Sicer je pa, kot pravi uradna razlaga, Jared Kushner povabil Navarra v Trumpovo ekipo, potem ko je prebral knjigo Death by China.

So pa pri ekonomskem think tanku Peterson Institute for International Economics (prvotno Institute for International Economics) kritizirali Navarra, da nima pojma kaj to je globalni free trade system (ampak tega tudi Peterson Institute ne bo povedal, da je ta 'free trade' samo za bankirje). Peterson Institute je ustanovil C. Fred Bergsten - tesno povezan z Wall street oligarhijo, ter bil član Council on Foreign Relations. Peterson pa so dodali leta 2006, na čast Petra G. Petersona - eden vodilnih globalistov in članov (mafije) oligarhije iz Wall streeta, imenovane Pilgrims Society, hkrati pa tudi bivši vodja Council on Foreign Relations, katere je tudi član preko svoje pomembne investicijske banke Blackstone Group.

Ampak Trump je še vedno obdan z Wall street oligarhijo, čeprav je Cohn odšel - sicer se zdi, da je to bolj delanje megle.
Eden takšnih, poleg Wilburja Rossa (demokrat, sicer) je tudi Kevin Hassett (FED, delal pod republikanci in demokrati....). In Ross je seveda član Wall street mafije, s katero je povezan tudi kot član prostozidarske bratovščine Phi Beta Kappa (Janet Yellen, Ben Bernanke....), pri Yale University, in danes tudi predsednik te wall street bančne bratoviščine, ki se je bančništva učil pri N M Rothschild & Sons (člani Pilgrims Society). Hkrati pa je tudi v vodstvu pomembnega think tanka Brookings Institute.

A se res kregajo, ali delajo samo zmedo za javnost?
Bivši uporabnik
# 08.03.2018 ob 10:46
Arašidovo maslo, Harley-Davidson, Lewi's kavbojke .... tole pa zna ZDA dokončno potolči.

nope, so še večje firme kvazo crknile, kar bi tehnično za zda moralo pomeniti razglasitev bankrota (enron, gm itd), ampak oni po njihovo: dokler imamo tiskarno, ne moremo bankrotirat, naj drugi odplačujejo pufe press. izjava njihovega bivšega financ ministra, če kdo misli, da nabijam..
Simba
# 08.03.2018 ob 11:28
Povracilnih ukrepov sploh ne bi smelo biti, saj so carine davek na lastne drzavljane.

ni čisto tako. ker, kar bo Donalde naredil je to, da bo nažgal carino samo določenim državam. Kaj to pomeni? Podjetja bodo začela uvažat te surovine iz drugih, trumpu bolj všečnih držav... Države, ki pa bodo dobile carinske sankcije, pa bodo kar na enkrat imele presežek materiala in - ali bodo začele prodajati ta material državam kjer teh sankcij ni (preprodaja), ali pa bodo morale zmanjšati pridelavo, kar pomeni odpuščanja...
Vidiš kam pes taco moli?
Blazz
# 08.03.2018 ob 12:30
hitr pokupt zaloge Džeka Danijelsa :)
Korošec
# 08.03.2018 ob 11:32
EU in Kanada bosta kot povračilni ukrep sprejele par miljonov več migrantov iz bližnjega vhoda in afrike.
red_horse
# 08.03.2018 ob 11:22
mihče

Zakaj? Trump ima v osnovi prav - službe se selijo na vzhod in vprašanje je, s čim jih bomo nadomestili. Absurdno je, ker to prihaja s strani Trumpa, ki ima najbolj neoliberalen kabinet v zgodovini ZDA, pa vendar.
Sebastjan666
# 08.03.2018 ob 12:36
HOR

Če se malo ozremo v zgodovino, smo imeli en zelo dober primer, ki pa javnosti ni znan (spodaj zapisan zgodovinski dogodek). Trump je bil s posamezniki iz te oligarhije obdan že od začetka, kasneje ko je odpadel Cruz, pa se je pridružila še struja z Mercerjem na čelu. Ko pa je bil izvoljen, pa so prihajali eden za drugim na pomembne položaje. Nekateri so sicer odklonili Trumpovo povabilo - kot je James Woosley recimo (top 10 wall street vplivnežev, sicer kao anti-islamist in anti migracije, a z veliko vpliva v obveščevalnih službah, kot bivši CIA direktor)

Ta (ne)znani dogodek iz zgodovine:
To je oligarhija za Chamberlainom (Pilgrims Society, in hkrati za Rooseveltom v ZDA), ki je pomagala graditi in financirati nemški nacizem in italijanski fašizem (skupaj z britanskim in ameriškim fašizmom), v resnici prikrivala svoje prave namene te podpore, in čez noč obrnila svojo politiko, in na položaj postavila svojega igralca Churchilla, ki je predstavljal to njihovo novo vojno politiko. Chamberlain pa v zgodovino zapisan kot tisti edini krivec, ki je pomagal graditi veliko Nemčijo, a je delal vse kar so želeli anglo-ameriški oligarhi s katerimi je bil tudi sam finančno povezan. Tako se nam zdi, da je bil Chamberlain le 'igralec', ki je pač odigral svojo zgodovinsko vlogo - pripravil Nemčijo in Sovjetsko zvezo za vojno. In v javnost so prišle 'skrite' informacije, ki so šušljale, da je prišlo do razdora med Pilgrims Society (glede politike do Nemčije), kot so Astorji, Schroder (v Nemčiji pa eden od Schroderjev glavni bankir Hitlerja), Lazard itd..... A misliš, da so brezglavo podpirali nemški nacizem in po nekem naključju uvideli kam to vodi? Ista zgodba se pojavlja pogosto. Isto je s Huseinom - najprej ga financirajo in oborožijo za vojno proti Iranu, potem pa sesujejo....... Ali pa 'al-kajda'. Najprej jih trenirajo, financirajo in oborožijo, potem pa kao 'uničujejo'.....
grenadir
# 08.03.2018 ob 22:51
"kitajci lomastijo,izkoriščajo že večino sveta.gre jim za grobi profit,država ne izbira sredstev.uničuje konkurente na vse možne načine.NE le ZDA !".... Jp.... Ravnokar so bombardirali pogrebno povorko v Jemnu z droni... Čak mal... Ups... To so bli eni drugi...
Sebastjan666
# 08.03.2018 ob 15:23
mesija-s

Vzemite si čas pa sami preverite.
Poglejte si na Yali School, da vidite, kdo je izobrazil Mao - komunista

Sicer pa povezava med OSS in Mao Ce-tungom je znana že dolgo - no, odvisno od posameznikov. Jaz sem se o tem v preteklosti malo srečal preko Institute of Pacific Relations - povezana s Council on Foreign Relations (Rockefeller &Co.). IPR so ukinili, ko je prišlo v javnost, da podpirajo komunizem oz. da so ga infiltrirali komunisti. McCarthy je bil na pravi poti ko je to odkrival (vsaj tako se zdi - je pa res, da so bili nekateri anti-komunisti, v bistvu pogosto fašisti), nekako ni dognal, da je Wall street bančna oligarhija tista, ki je stala za komunisti. Torej CFR ekipa. In če verjamemo uradnim podatkom iz ZDA, za časa največjega anti-komunizma, je bilo v ZDA 'neverjetnih' 70 - 100 000 komunistov. Pa še tisti, ki so bili na vrhu Komunistične stranke so bili zlizani s CFRom. V bistvu navadni komunisti v ZDA niso bili nevarni (da bi prišli na oblast), kot so to predstavljali njihovi zagrizeni nasprotniki - kot pravim, največkrat je šlo za fašiste&Co., ki so imeli svoje plane.

Sicer pa je o OSS in Maou pisal Douglas Waller v knjigi Wild Bill Donovan - Bill Donovan je bil operativec OSSa. Kasnejšo CIA pa so ustanovili prav tako predstavniki Pilgrims Society - Alan in John Foster Dulles & Co. (ki so pred tem vodili ameriško - nacistično bančno mrežo).

Če si boste pa pogledali še rusko revolucijo leta 1917, pa boste videli, da je Jacob Schiff, kot predstavnik anglo-ameriške bančne oligarhije financiral večino nje. Prvič leta 1905, ko je financiral japonsko-rusko vojno in revolucionarje v Petrogradu (Lenin&Co,), drugič pa leta 1917 - zopet Lenin & Co.. Drugi vplivni mednarodni bankir, Max Warburg, pa je bil tedaj vodja nemške obveščevalne, ki je skrbela za prehod Lenina iz Švice v Rusijo. Njegov brat Paul, pa je bil med drugim glavni bankir v ZDA - ki je bila v vojni z Nemčijo.
Kaj smo dobili s prvo komunistično revolucijo? Francoska kraljevina je padla. Dobili pa smo pomembno sodobno centralno banko Banka Francije - ki jo vodijo privat bankirji iz Švice, Francije in Anglije (Rothschildi). In ta model imamo še danes. Privat banke v ozadju, v ospredju pa centralna banka. Privat dobički, javni dolgovi in vojne....... Po tem sistemu deluje tudi FED.
1. sv. vojna in druga komunistična revolucija - ruska kraljeva družina je padla, skupaj z njo pa še nemška kraljeva družina, habsburška monarhija pade, otomansko cesarstvo pade (anglo-ameriška oligarhije pride nemoteno do nafte - ker to je hotela Nemčija)....... glavni nasprotniki anglo-ameriškega globalizma/kolonializma.

Komunizem (globalizem/internacionalizem) je samo leva skrajnost kroni (mafijskega) kapitalizma/globalizma/multi-kulturalizma - lahko mu rečete demokratični socializem,...... ima veliko imen.
royayers
# 08.03.2018 ob 14:22
Zda so neprijateljska država. To je potrebno jasno povedat v EU parlamentu. Takoj naj se prepove napkup orožja in opreme, s katero rednecksi izvajajo vojne zločine. Še več, zapreti je treba tudi vse verige s hitro prehrano, ker itak škodujejo zdravju. Redneckse je treba dat na ignore, naj ostanejo za svojim zidom in se igrajo kavbojce in indijance.
aparat-čik
# 08.03.2018 ob 12:53
Kolikor razumem sledi torej, da imajo praktično soglasno še vedno na vrvici Ruse in Kitajce. oziroma jih vsaj več ali manj peljejo, kot neke vrste mandžurske kandidat tja, kjer bi jih radi imeli...!?

dokler je $$$ svetovna valuta je odgovor - da.
aparat-čik
# 08.03.2018 ob 12:51
to je le stranski učinek petrodolarja. S tem so ubili produktivno konkurenčnost svojega gospodarstva. Zato so fso proizvodnjo preselili v tujino (Mehiko, Kitajsko...). Zato ni skoraj nobenega izdelka narejenega v ZDA na trgu. Ne splača se proizvajat, splača se le uvažat in zadolževat...
Petar Karamazov
# 08.03.2018 ob 12:38
Trump se je tukaj precej zaplezal, uvaja jugoslovanski tip merkantilistične politike, kjer lahko kupiš zgolj domači klump ali pa tuj izdelek preplačaš po dvakratni ceni ali več. Ameriška produkcija je razen določenih izjem precej slabe kvalitete, to velja tako za končne izdelke kot polizdelke. V določenih segmentih tako brez uvoza ne gre.
HOR
# 08.03.2018 ob 11:55
@Sebastjan666
# 08.03.2018 ob 11:25
"...A se res kregajo, ali delajo samo zmedo za javnost?..."

...
Že sam vzpon Trumpa in poraz demokratov je znak, da imajo znotraj vsaj resno tekmovanje in razhajanja, če že ne, da so resno razcepljeni vsaj glede načina kako naprej saj Rusija in Kitajska nista hec...
Da pa redno mečejo za javnost še dimne bombice, pa je itak jasno...
red_horse
# 08.03.2018 ob 11:13
gicek007

Po 2. sv. v. je Američanom bolj ugajal free market (saj so bili gospodarsko povsem superiorni ostalemu svetu), zato je cel svet sprejel free market (razen EU in Japonska).
mesija-s
# 08.03.2018 ob 14:30
@sebastian 666
...pa od kje črpaš vse to vedenje o Mao Ce-tungu? Če je to samo 50% res, se samo še usedem na sonček pa odprem pivo, pa se zamislim o namenu vseh "kvazi" komunističnih revolucijah, hehe
Sebastjan666
# 08.03.2018 ob 14:07
HOR

Kolikor razumem sledi torej, da imajo praktično soglasno še vedno na vrvici Ruse in Kitajce. oziroma jih vsaj več ali manj peljejo, kot neke vrste mandžurske kandidat tja, kjer bi jih radi imeli...!?

Kitajsko zgodovino bi morali malo bolj podrobno pogledati, ker nam je nejasna - vsaj večini nam. Na grobo:
Mao Ce-tunga je na oblast pripeljala OSS (predhodnica CIA). Chiang Kai-shek je pa iz ozadja bil povezan z britansko/židovsko (indijsko) bančno navezo (družina Sassoon, ali nekaj takšnega), skupaj s skrivno druščino Green Gang (ki je delovala kot mafija, in kot glavni financer Chianga) in pa preko Shanghai International Settlement (anglo-ameriška enklava)..... veliko se je dogajalo.
Skratka, vprašanje je, zakaj si je Wall street oligarhija želela komunista Mao Ce-tunga na oblasti? Eden od odgovorov je ta, da je Chiang Kai-Shek zavrnil vpletanje ameriške politike/vojske in obveščevalcev na Kitajskem (vmes je sodeloval tudi s Stalinom, a ga zavrnil, ko se je ta tudi hotel vpletati v Chiangovo politiko). Od leta 1943 se je moral Chiang tako boriti proti Japoncem, kot proti komunistom Mao Ce-tunga, ki so jih trenirali pripadniki OSSa.
Rockefeller (recimo temu uradna št. 1 v Pilgrims Society) je dejal, da je kitajska komunistična revolucija največji dogodek v zgodovini človeštva. To si bo vsak razlagal po svoje.
Ta mao ce-tungova kmetijska komunistična revolucija pa malo spominja na idejo francoskih 'revolucionarjev', kot je Roberspiere, Marat,......ter na njihove zločine (tudi tiste, ki jih niso uspeli uresničiti, ker so jim prej skrajšali trup). Mao Ce-tung je delno uspel.

In pa, zakaj je isti Wall street naredil iz Kitajske to, kar gledamo danes - seveda, skupaj s Kitajskim intelektom, ki je k temu prispeval. Pa vendar. Zakaj bi Wall Street zgradil tako močno Kitajsko?

PA mimo grede. OSS je pomagal tudi Viet minhom (Ho Chi Minh- preko misije Deer) revolucionarjem, v boju proti Japoncem, ki so se nekaj let kasneje zoperstavili Francozem.

In še malo dodatnih informacij o Mao Ce-tungu:
šolal se je na Wall street podružnični privat univerzi Yale (tam se šolajo predvsem bodoči Goldman Sachsovci in podobni wall street bankirji) na Kitajskem, znani kot Yali School (kot del Yale-China Association), kjer je bil tudi urednik in pisec, ter tudi imel tam svojo knjigarno CULTURE BOOKSTORE. Ni vse tako kot se zdi na prvi pogled.
breadmonster
# 08.03.2018 ob 13:09
Komentarji tu se delajo norca iz EU tarif na arašidovo maslo (Georgia), pomarančni sok (Florida), viski (Kentucky), brusnic (Wisconsin)... Sej veste, da te stvari prihajajo iz republikanskih deplora-regij, a ne? EU komisija ni neumna; republikance bo udarila tam, kjer jih najbolj boli.

Poleg tega sledi tudi tarifa na nekatere industrijske izdelke, le da ta seznam zaenkrat še ni objavljen.
SpicyWeiner
# 08.03.2018 ob 13:02
Bondjanez
Pri taksnem suficitu kot ga ima Nemcija vojne ne mores zmagat.
Spicy


Sej namen teh protiukrepov ni, da bo zaradi tega trpelo celotno gospodarstvo ZDA, namen teh ukrepov je politični pritisk na odločevalce in njihove podpornike.
Bush je leta 2002 hitro odstopil od svojih idej, ker je vendarle imel čez 2 leti znova volitve. Donaldu pa po mojem dol visi za naslednje volitve in swing state. Verjetno pa to "malo manj" dol visi Paulu Ryanu in preostalim, ki jim bodo te ukrepi povzročili precej težav v svojih zveznih državah. Te ukrepi EUja so kar pametni - ne povzročajo škode tam kjer ni potrebe.
HOR
# 08.03.2018 ob 12:35
@izo
# 08.03.2018 ob 10:44
"..., kr naenkrat je glavni sovražnik države značka tdi, lol...."


Nemci so pri tdi še hujše, kot po balkansko goljufali in na ta način ustvarjali vsaj nelojalno konkurenco ter +XXL onesnaženje za €€$$ dobičke seveda.
In zakaj ne bi ZDA iskoristile prilike, ki jo goljuf ponudi na pladnju in ga kaznovale...!?
Vprašanje je le koliko je moči za kaznovanje goljufanja iz smeri ZDA...!?

Podnebni sporazum je čista farsa, ZDA eko standardi pa precej višji od azijskih (brez japonske) in nič kaj bistveno nižji od držav EU. onsnavanj v ZDA pa upada. In medtem, ko CO2 ljudem (in praktično ni dokaza, da čemurkoli) škodi pa je z drugimi avto izpusti (predvsem v urbanih centrih) drugače.
Mimogrede pa medtem, ko Nemci že skoraj 10 let ne beležijo trenda upada CO2 ta v ZDA zadnja leta upada, kar je sicer povezano z višjimi emisijami CO2/prebivalca v ZDA pa vendar...
Standardi firm EU držav, ko pridejo v tujino pa so še večji podn, kot v ZDA: domač primer La Farge (za Magno bomo pa šele videli, eko začeli pa so po "ameriško" - na obdelovalni zemlji...)
grenadir
# 08.03.2018 ob 11:55
Jp... Malo smo vsi zmedeni, kaj ne...Dvig carin na suroivini, kot sta jeklo in aluminij, nujno pomeni tudi dvig na sekundarne proizvajalce izdelkov iz teh surovin v USrA...Kar seveda posledično pomeni, da bodo le ti manj konkurenčni na svetzovnem trgu... Hm,hm... Pričkujem, da nam navadnim viličaristom, dežurni ekonomsko izobraženi modreci ala7up, skippy in podobni razložijo, kako bo pri teh crinah USrA profitirala in kako bo ves ostali svet na izgubi... Da o tem, kako se bo zmanjšal ameriški trgovinski primankljaj z ostalim svetom niti ne govorim..
GORILA
# 08.03.2018 ob 11:39
@skera
Trump je legenda. Že zato vem, da dela prav, ker si mediji po vsem svetu proti njemu.

...še bolj so proti Maduri in Unu... tadva šele potem delata prav!
5tane
# 08.03.2018 ob 11:23
Službe se selijo ker amerika ni konkurenčna. Konkurenčnost ne povečaš z novimi davki ampak z vlaganjem v razvoj in vlaganji v modernizacijo.
webman
# 09.03.2018 ob 06:42
Kitajska lahko samo podvoji cene redkih kovin, ki se praktično rudarijo samo pri njih in se vsa elektronika, ki jo vidite okoli sebe podraži. Toliko o vplivu ZDA... jeklo in kikiriki sta bolj show.
Nikec3
# 08.03.2018 ob 23:44
Dejansko obstajajo na tem svetu idiote, ki verjamejo da so carine pozitivna stvar? Torej, da je trgovanje nekaj slabega?

Na dolgi rok bo to škodilo ZDA.
KovacevaKobila
# 08.03.2018 ob 23:30
Predsednik ZDA Donald Trump je uresničil napoved glede povišanja carinskih dajatev na uvoz jekla in aluminija.

Nobenega dvoma ni bilo, da bo to storil. Trump navsezadnje zavrača samo predloge, zakone in sporazume, ki niso samomorilski.

Betica iz jekla, premog namesto možganov.
DrKult
# 08.03.2018 ob 18:08
mail_M "Spet se EU repenči in laja proti novim carinam. Sama pa ima visoko ocarinjene sončne panele made in Čajna. Sploh še kdo jemlje resno to EU?"

Pozabil pa si povedati ključno: Zakaj jih je EU ocarinila. Ocarinila jih je, ker je Kitajska proizvodnjo panelov subvencionirala, kar je v nasprotju s pravili WTO. Pozabil pa si omeniti tudi to, da je na obljubo Kitajske, da tega več ne bo počela, EU najprej omilila, na dolgi rok pa bo tudi ukinila carino. Kaj bi torej rad povedal? Kitajci so subvencionirali to industrijo, ker je trenutno v vzponu in so hoteli zagotoviti, da bodo njihove firme v pravem trenutku prevzele vodilno pozicijo, ki je kasneje več ne bi mogle izgubiti. Solarni paneli s Kitajske so bili v EUju tako smešno poceni, da niso pokrili niti stroškov materiala po svetovnih cenah. Temu se reče price dumping in je prepovedan. Primerjati to s Trumpovimi neumnimi carinami na jeklo in aluminij je primerjanje hrušk in jabolk.
Hopi
# 08.03.2018 ob 13:10
»Trump je sporazum o prosti trgovini Severne Amerike označil
za katastrofo in predstavniki treh držav so se do nedavnega
pogajali o spremembah, po grožnji s carinami pa so se ta
ustavila. Trump želi koncesije od obeh sosed za zmanjšanje
zunanjetrgovinskega primanjkljaja ZDA.«

Glej hopija:

glej:
MMC: 24. januar 2018
guglaj:
Merklova v Davosu posvarila pred "strupenim populizmom"
izsek iz članka:
»Kanadski premier Justin Trudeau...hkrati pa je ošvrknil tudi
izolacionistične poteze Trumpa..."Zelo se trudimo, da bi naš
južni sosed doumel, da je sporazum NAFTA dober. Ne koristi
samo nam, ampak tudi njemu in vsemu svetu," je povedal
Trudeau.«

komentar:
Hopi: 24.01.2018 ob 17:13

Nič ne bo z "NAFTA" sladkimi besedami Justina Trudeauja.
Bo potrebno kar ogromna demontaža in obnovitev sporazuma
"NAFTA" iz datuma pričetka veljavnosti 1. januarja 1994.
Tedaj si bili predsedniki:
-Bill Clinton (20. januar 1993 – 20. januar 2001) ZDA
-Jean Chrétien (4. novembra 1993 - 12. decembra 2003)
Kanada
-Carlos Salinas de Gortari (1. december 1988 – 30. november
1994) Mehika
Takšen sporazum "NAFTA" je že Hillary opuščala med
predvolilno kampanjo, čeprav ga je spočetka vsiljevala.
Nasploh pa je sporazumu v predvolilni kampanji nasprotoval
Trump.

Po pregledu starejših novic o ZA ali PROTI sem zaključil, da
ZA-ju in PROTI-ju primanjkuje precej nedorečenosti.

Napram Davosa starejše novice sem novice-Linke tudi navedel
HOR
# 08.03.2018 ob 13:08
ZDA porabijo za vojaško industrijo samo 3% svoje skupne porabe jekla, globalno pa so ameriške carine vihar v kozarcu vode saj poraba jekla v ZDA ne predstavlja niti 3% globalne porabe, nekatere države, kot na primer Kanada pa bi bile bolj prizadete, bodo pa izjeme...
Podobno tudi znotraj ZDA tozadevno ne bo nekih velikih premikov.
So pa ZDA zadeve okrog jeklarn v glavnem Trumpova volilna baza...
LINK ali
www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-28/u-s-threat-from-foreign-steel-is-overblown-these-charts-show
viljemmm
# 08.03.2018 ob 12:20
EU napovedala sankcije, Trump pa v jok. Bodimo resni, no. Komu se najbolj tresejo ni nobena skrivnost: tistim, ki izvažajo v USA. Tako je vsaj razbrati iz svetovnih medijev.
HOR
# 08.03.2018 ob 12:04
@5tane
# 08.03.2018 ob 10:38
"...Obdavčili so svoje davkoplačevalce. Industrija železa v USA ne bo delala novih delovnih mest zaradi začasnih ukrepov, saj preden bi lahko namestili novo industrijo lahko ukrepe že ukinejo ali pa pride nov predsednik pa jih on ukine..."


...
Niso obdavčili svoje davkoplačevalce ampak tuje proizvajalce za v davčno blagajno ZDA. Ne bodo delali kaj dosti novih delovnih mest zato pa ne bodo ukinjali starih zaradi konkurence in to na področju Trumpove voliln baze...
Kateri cilj pa s tem sledijo in na kakšno računico računajo na koncu pa ve Trump In Co. Ali jim bo uspelo pa je drugo vprašanje...
zvrc
# 08.03.2018 ob 11:44
A to pomeni, da bo Jack Daniels dražji?
HOR
# 09.03.2018 ob 02:35
@WeeBay
# 08.03.2018 ob 17:30

Zadeve so take, da kljub temu, da je ZDA največji svetovni uvoznik jekla uvozi le ca pod 2% svetovne proizvodnje jekla, Kitajci pa proizvedejo ca polovico svetovne proizvodnje jekla. Če bi ZDA vse jeklo uvozile samo od Kitajcev bi to bilo le 4% kitajske proizvodnje..., vendar je Kitajska le 11 po vrsti v ZDA uvozu jekla z ca 1% kitajskega izvoza jekla in ca 0,125% kitajske proizvodnje, kar predstavlja ca. 3 % uvoza jekla v ZDA
Tako, da, tudi, če je prikriti Kitajski izvoz v ZDA tudi nekajkrat večji ne predstavlja Kitajcem kaj dosti glede na proizvodnjo, pa tudi globalnoto niso neke cifre razen seveda za par držav...
Že v 2016 se je pod Obamo uvoz iz Kitajske zaradi uvoznih dajatev prepolovil glede na 2015...
Tako, da Trump pač govori marsikaj, so pa področja železarn njegova volilna baza...
KLIK
KLIK
KLIK
KLIK
grenadir
# 08.03.2018 ob 22:40
No ja... Nekako smo se prebili skozi vse mišolovke Trumpovega carinjenja jekla in aluminija in prišli do jasnega zaključka, ki ga najbolje opiše ena sama beseda... Šarada...!
mb128
# 08.03.2018 ob 18:30
No ja Dump se je že potegnil nazaj a le deloma. Izjavil je da bi lahko bili izvzeti Kanada, Avstralija, Mehika.
AP
Mislim da je sedaj več ali manj jasno proti komu je to uperjeno vseskupaj. Mimogrede. A je nato še sploh smiselen?!
WeeBay
# 08.03.2018 ob 17:25
Kitajski GDP je narasteš že na 13.2 trilijona. Torej ZDA (19 trilijonov) vs Kitajska (13.2 Trilijona) to se zna zaplesti. Kitajsko je potrebno ustaviti saj se drugače ZDA slabo piše. Po PPP-ju pa Kitajci že zdaj premočno vodijo. Skoraj 5 trilijonov na pram ZDA.
Knez_Kocelj
# 08.03.2018 ob 16:40
@REsnica

1. Evropa ni ne neodvisna in suverena (saj so že od konca 2. svetovne vojne naprej na stari celini prisotne ZDA in njihovi podrepniki v NATU z številnimi vojaškimi bazami. Katere pa so se po padcu Berlinskega zidu in koncu hladne voje razširile kot gobe po dežju po celotnem kontinentu globoko na vzhod).

2. Evropa ni enoten mednarodni subjekt, ampak skupek zelo različnih narodov, držav in skupnosti (političnih in ideoloških skupnosti znotraj evropske skupnosti) kot so naprimer Višegrajska skupina, Baltiške države...in imajo zelo različno zunanjo in notranjo politiko. Tekom turbolenc, pretresov, fragmentacij, prerivanj in geopolitičnih sprememb v svetu bo znotraj starega kontinenta rastlo še več zelo različnih struktur, združenj, skupin, konfederacij ali celo unij znotraj Evrope.

3. Evropska gospodarska skupnost je nastala kot del trans-atlantskih ekonomskih povezav v času ameriške Maršalove pomoči povojni Evropi. Evropska unija pa se je rodila kot politični projekt elit, ki vladajo po poblastilu in blagoslovu ameriškega zunanjega ministrstva (State Department) na starem kontinentu. To se je zgodilo leta 1991 s podpisom sporazuma v Mastrichtu (v času padca Berlinskega zidu, razpadu vzhodnega bloka in pričetku projekta za novo Ameriško stoletje).
forhand
# 08.03.2018 ob 14:55
Čimprej vrniti s protiukrepi, Evropa first.
johann
# 08.03.2018 ob 13:12
Hahahah protiukrep v arasidovem maslu in viskiju... resno tale evropa je tak pudelj ...

Napisal si točno to, kar sem si mislil..
Mislim, kakšen protiukrep. Jaz npr. bi uvedel prepoved nakupa delnic v EU ameriškim skladom, pa bi si Američani hitro premislii.
crtomircek
# 08.03.2018 ob 12:48
samo ne arašidovo maslo! kaj bom pa pod nutello mazal :(
HOR
# 08.03.2018 ob 12:45
@Sebastjan666
# 08.03.2018 ob 12:36

Brez dobrega poznavanja ozadja marsičesa je težko razumeti razmerja teh strateških igric ...
Kolikor razumem sledi torej, da imajo praktično soglasno še vedno na vrvici Ruse in Kitajce. oziroma jih vsaj več ali manj peljejo, kot neke vrste mandžurske kandidat tja, kjer bi jih radi imeli...!?
Kazalo