V NSi-ju bi radi spodbudili gospodarstvo in povečali porabo. Foto: BoBo
V NSi-ju bi radi spodbudili gospodarstvo in povečali porabo. Foto: BoBo

Vodstvo NSi-ja je s predstavniki obrtnih, gospodarskih in sindikalnih organizacij začelo pogovore o predlogih ukrepov za nižje davke. V NSi-ju predlagajo, da bi omejili obveznosti plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje navzgor in navzdol, predlagajo drugačno dohodninsko lestvico, spremenjeno obdavčitev dobička za majhna podjetja, enakopravno davčno obravnavo dohodkov iz razdelitve dobička in nižjo obdavčitev božičnice.

Proračun zaradi nižjih davkov ob 600 milijonov
Ukrepi bi v proračunu povzročili 600-milijonsko luknjo, ki bi jo po besedah poslanca NSi-ja Mateja Tonina zakrpali z večjo porabo. Tonin pojasnjuje, da bi bila ta posledica večje kupne moči, zaradi večjih neto prihodkov državljanov naj bi država imela večji izkupiček od dohodnine, delno naj bi izpad iz proračuna pokrila tudi gospodarska rast.

Tonin sicer svari pred tem, da bi se poraba v javnem sektorju še povečala, in poudarja, da mora biti gospodarska rast porabljena za davčno razbremenitev vseh državljanov.

Razbremeniti je treba delodajalce
S predlogi NSi-ja se strinjajo v Združenju delodajalcev Slovenije, kjer bodo tudi sami predloge davčnih sprememb po obravnavi na upravnem odboru združenja poslali vladi.

Generalni sekretar združenja Jože Smole je povedal, da jih veseli, da predlog NSi-ja ne gre v smeri gašenja požarov, polnjenja davčne blagajne in reševanja največjih anomalij, ampak sistemsko rešuje vprašanje. Dodal je, da so plače pri nas med najbolj obremenjenimi v Evropi, zato je treba razbremeniti delodajalce in omogočiti večje neto plače.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je izrazil bojazen, da bi zaradi izpada v državni blagajni gospodarstvo obremenili s kakšnimi drugimi davki in prispevki, zato bodo od ministrstva za finance terjali, da se vztraja pri že sprejetih odločitvah, ki ne predvidevajo dodatne obremenitve gospodarstva. Učinki, ki so jih predvideli v NSi-ju, kot so spodbuda gospodarstvu, večja konkurenčnost majhnih podjetij, spodbuda vlaganjem v podjetjih, so po njegovih besedah sicer realni.

NSi želi nakazati smer
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je poudarila, da ne želijo, da bo na račun zmanjšanja prispevkov in davkov na udaru gospodarstvo. Po njenih besedah želijo nakazati smer, kako spodbuditi gospodarstvo in povečati porabo, da bo korist obojestranska. Prispevki in davki v Sloveniji so namreč po prepričanju NSi-ja previsoki.

NSi bo svoj predlog predstavil še Konfederaciji sindikatov Slovenije - Pergam, v prihodnjih treh tednih pa načrtujejo še dvostranske pogovore s predstavniki Združenja Manager, Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ter z drugimi sindikalnimi organizacijami. Predloge si bodo nato prizadevali uskladiti tudi z vlado in jih s sprejetjem v DZ-ju zakonsko uveljaviti.