Gre za poskus razlastitve in uplenitve podjetja, so prepričani v družbi Garnol. Foto: BoBo
Gre za poskus razlastitve in uplenitve podjetja, so prepričani v družbi Garnol. Foto: BoBo

V ustavni pritožbi družba Garnol predlaga, da se izvrševanje 5. avgusta letos sprejetega sklepa višjega sodišča zadrži do končne odločitve, nato pa naj ustavno sodišče sklep višjega sodišča razveljavi in potrdi 22. junija letos sprejeti sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je predlog za začetek stečaja nad družbo T-2 zavrnil.

Pridobili so mnenja več pravnih strokovnjakov, iz katerih je razvidno, da je višje sodišče z izdajo sklepa, ki je sprožil stečaj nad T-2, v več točkah ravnalo nezakonito in v nasprotju z ustavo. Višje sodišče družbi Garnol pritožbe upnikov ni vročilo in ji s tem ni dalo možnosti, da na navedbe argumentirano odgovorijo. Kot lastnikom jim je bila s tem kršena pravica do ustavno zagotovljenega enakega varstva pravic.

"Z izpodbijano sodbo je višje sodišče tudi samovoljno in arbitrarno, torej brez razumne pravne obrazložitve, odstopilo od enotne in ustaljene sodne prakse brez ustrezne argumentacije. S takšno spremembo materialne podlage, ki za družbo Garnol predstavlja sodbo presenečenja, je višje sodišče kršilo tudi pravico do poštenega sojenja," sporočajo iz Garnola.

"Razlastitev in uplenitev"
V družbi Garnol so mnenja, da gre v predmetni zadevi za poskus razlastitve zasebnega lastnika in uplenitve največjega slovenskega zasebnega telekomunikacijskega podjetja, kar ima lahko zelo negativne posledice na slovenski telekomunikacijski trg.

"Ni mogoče spregledati dejstva, da DUTB ne opravlja svoje osnovne naloge, to je prestrukturiranja in reševanja slovenskih podjetij, ampak je uspešnejša pri njihovem zapiranju in razkosanju v okviru stečajnih postopkov. S tem prihaja do razprodaje premoženja slovenskih podjetij po delih," opozarjajo v družbi.

Za stečaj družbe T-2 ni nobenih ekonomskih razlogov, saj je konec leta 2014 družba razpolagala s sredstvi v znesku 245 milijonov evrov in imela 61,9 milijona evrov kapitala. Za letošnje leto so načrtovali 64,4 milijona evrov čistih prihodkov iz prodaje, dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA) v znesku 18,9 milijona evrov ter 3,3 milijona evrov čistega dobička, izpostavljajo v Garnolu.

Zaradi spornega stečajnega postopka, katerega vpliv se že kaže na poslovanju T-2, naj bi se EBITDA zmanjšal na 17 milijonov evrov, čisti dobiček ob koncu leta pa znašal dva milijona evrov.