Obama je imel svoj govor teden dni po tem, ko so ameriške delnice dosegle najvišjo vrednost v več kot dveh letih, kar je okrepilo prepričanje v okrevanje gospodarstva. Foto: EPA
Obama je imel svoj govor teden dni po tem, ko so ameriške delnice dosegle najvišjo vrednost v več kot dveh letih, kar je okrepilo prepričanje v okrevanje gospodarstva. Foto: EPA

Predsednik ZDA je med nagovorom ameriške gospodarske zbornice podjetja pozval, naj prispevajo svoj delež k spodbujanju gospodarske rasti, menedžerje pa povabil, naj "vstopijo v igro" in začnejo vlagati del skoraj 2000 milijard dolarjev sredstev, ki se kopičijo v njihovih bilancah.

Obama je poudaril, da si vlada in podjetja delijo odgovornost, in se zavzel za sodelovanje z zasebnim sektorjem. Poudaril je, da si vlada prizadeva izboljšati državno infrastrukturo, več vlagati v podjetnike in spodbujati inovativnost. Od podjetij predsednik pričakuje, da bodo začela vlagati svoja sredstva ter okrepila zaposlovanje in s tem spodbudila rast največjega gospodarstva na svetu, od česar naj bi imela korist celotna država oziroma njeni državljani, in ne samo podjetja. ZDA naj bi tako postale "najboljši kraj na svetu za posel".

Nižji davki za podjetja
"Ko sodelujemo z vami pri izboljševanju ZDA za poslovanje, se vprašajte, kaj lahko naredite za ZDA. Vprašajte se, kaj lahko naredite, da najamete ameriške delavce, da podpirate ameriško gospodarstvo in vlagate v ta narod," je položil na srce sicer bolj republikanski stranki naklonjene zbornice. Dodal je, da bi si ZDA morale prizadevati, da bi bile bolj inovativne, izobražene in boljše od tekmecev.

Predsednik je med drugim omenil, da si želi znižati stopnjo davkov za podjetja in odpraviti davčne "luknje". Da bi financiral to znižanje, da bi to dosegel, pa potrebuje pomoč gospodarske skupnosti.

Poskus zbliževanja pred volitvami
Analitiki ocenjujejo, da je Obama z nastopom pred gospodarsko zbornico začel iskati podporo poslovne skupnosti pred volitvami prihodnje leto. S poslovnim sektorjem skuša zgladiti zamere, ki so jih ustvarile ostrejša regulacija finančnega sektorja, zdravstvena reforma in ostra predsednikova retorika glede plač direktorjev na vrhuncu gospodarske krize. Kljub nekaterim sporom imata obe strani veliko skupnih interesov, kot so npr. novi zunanjetrgovinski sporazumi in odprava nekaterih ovir, ki zmanjšujejo konkurenčnost ameriških podjetij.

Predsednik zbornice Thomas Donohue je Obami odgovoril, da je poslovna skupnost povsem predana sodelovanju s predsednikom in njegovo administracijo pri zavzemanju za skupne cilje.