Franc Jezeršek velja za začetnika t. i. cateringa v Sloveniji. Foto: OZS
Franc Jezeršek velja za začetnika t. i. cateringa v Sloveniji. Foto: OZS

Obrtnik leta Franc Jezeršek velja za začetnika t. i. cateringa v Sloveniji in je bil dolgo tudi edini ponudnik tovrstne postrežbe pri nas. Gostinec iz Sore je bil tudi med pobudniki blagovne znamke Gostilna Slovenija, njegovo podjetje, v katerem dela cela družina, pa posveča veliko pozornost tudi izobraževanju kadrov na lastni akademiji.

"Prepričan sem, da je znanje, ki ga potrebujemo v gostinstvu, sicer na začetku treba dobiti v gostinski šoli, v srednji in potem tudi višji. Seveda pa je vsaka gostinska hiša specifična in se je treba priučiti določenih znanj na delovnem mestu," je povedal Jezeršek.

Posebno priznanje Obrtno-podjetniške zbornice za odličnost in dviganje ugleda slovenskega obrtništva so prejeli preostali trije letošnji nominiranci za obrtnika leta: frizerka Verica Banfi iz Murske Sobote, gostinec Rok Kanc iz Ljubljane in samostojni podjetnik Laslo Bajč iz Izole. Priznanje za najstarejšega delujočega obrtnika leta, ki ga OZS podeljuje tretje leto, pa je prejel 83-letni frizer Josip Škarica iz Maribora.