Pred dvema letoma so obrtniki protestirali tudi pred parlamentom in vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pred dvema letoma so obrtniki protestirali tudi pred parlamentom in vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Na predsednico vlade Alenko Bratušek so poslali peticijo, s katero zahtevajo strukturne spremembe, ki bi prinesle razbremenitev malega gospodarstva. Njegova konkurenčnost namreč pada, vlada pa ga še bolj bremeni, so zapisali na Obrtni zbornici Slovenije.
Do 10. oktobra zahtevajo sestanek tako s premierko kot z resornimi ministri.
ZSSS: Gospodarstvo že razbremenjeno
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so poziv gospodarstva, da ne prenese dodatnih obremenitev, pospremili z besedami: "Kaj pa dosedanje večmilijardne razbremenitve za to isto gospodarstvo? Kaj če bi iz vseh teh znižanj davkov in prispevkov nastal razvojni preboj, na katerega ves čas čakamo?"

Kot so spomnili, je bil skupen proračunski prihodek z naslova davka na izplačane plače med letoma 2004 in 2008 nekaj več kot dve milijardi evrov. Z letom 2009 je prenehala obveznost davka na izplačane plače, skupna škoda gospodarskega kriminala med 2009 in prvim polletjem 2013 je bila ocenjena na 1,08 milijarde evrov, število kršitev na področju delovnih razmerij se je med letoma 2008 in 2012 povečalo za nekaj več kot 52 odstotkov, število kršitev na področju plačila za delo za več kot štirikrat. Znesek davčnega dolga z naslova neplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se je med koncem leta 2008 in letom 2012 več kot dvakrat povečal, enako velja za prispevke za zdravstveno zavarovanje.