Petrol bo iskal novo upravo. Foto: MMC RTV SLO
Petrol bo iskal novo upravo. Foto: MMC RTV SLO
Burna seja nadzornikov Petrola

Kryžanovskemu in Irgoliču mandat preneha takoj, obenem pa bo Kryžanowski ostal zaposlen v družbi do izteka odpovednega roka v njegovi pogodbi. Vrhovnik Težakova in Napast ostajata na funkciji do imenovanja nove uprave oziroma najpozneje do 30. 8. 2009. Za to obdobje je nadzorni svet za funkcijo predsednice uprave imenoval Alenko Vrhovnik Težak.

Kot je povedal Kryžanowski, se je za odstop odločil, "ker je zadeva v Petrolu predolgo trajala in je bilo potrebno, da nekdo povleče odločno potezo v korist Petrola". V oddaji Odmevi je tudi povedal, da so v upravi želeli zagotoviti normalno delo družbe, saj bi se sicer preveč posvečali preteklosti. Prve lobistične težnje za odstop je dobil že novembra lani, glede Istrabenza, ki je želel prevzeti družbo Petrol, pa je menil, da je šlo za bitko za premoč in da je bila odločitev za nakup deleža v Istrabenz edina mogoča in pravilna poteza.

Uprava bo v vmesnem obdobju delovala v tričlanski sestavi, saj se Vrhovnik Težakovi pridružujeta Napast in član uprave Bojan Herman. Kot je poudaril Napast, bo tako zagotovoljeno normalno delovanje družbe. Nadzorni svet jim je že izdal pooblastilo za imenovanje prokurista.

Kuntarič: Odpravnin ne bo
Težavo pri zamenjavi uprave so sicer predstavljale pogodbe in odpravnine, saj naj bi vsakemu od članov uprave pripadala odpravnina v višini 24 plač, kar bi skupaj znašalo 2,7 milijona evrov. Vendar pa je predsednik nadzornega sveta Tomaž Kuntarič dejal, da odpravnin ne bo.

Kdo pa bo po dozdajšnjih podatkih nasledil upravo? Nove člane uprave bodo iskali z javnim razpisom, mogoči kandidati pa naj bi bili Borut Meh, Mariča Lah, Žiga Debeljak in Alekskander Mervar.

Sporna naložba v Istrabenz
Nadzorniki so na seji obravnavali Petrolovo naložbo v Istrabenz, ki je družbi prinesla veliko izgubo. Lani so tako imeli izgubo 54,8 milijona evrov. V prvem četrtletju letošnjega leta je po slabitvi naložb ustvarila 5,6 milijona evrov izgube.

Predsednik nadzornega sveta Kuntarič je dejal, da so v zvezi z naložbo Istrabenz vse možnosti še odprte, med njimi tudi možnost uvedbe izredne revizije.

Gazproma, kot kaže, v Petrol ne bo
Kot kaže, pa ne drži pred kratkim v Delu objavljena informacija, da naj bi se ruski plinski velikan Gazprom zanimal za prevzem Petrola. Omenjeni članek naj bi posredoval sam Kryžanovski v želji, da ga ne bi odstavili, je poročala TV Slovenija. Tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je dejal, da se država ne zanima za prodajo svojega deleža, poleg tega pa ima pravico veta na prodajo deleža, večjega od 25 odstotkov.

A. K. K./A. S./E. S.

Burna seja nadzornikov Petrola