Trgovine so zamenjale kolekcije, oblačila so se v povprečju podražila za 6,8 odstotka, obutev pa za 3,5 odstotka. Foto: BoBo
Trgovine so zamenjale kolekcije, oblačila so se v povprečju podražila za 6,8 odstotka, obutev pa za 3,5 odstotka. Foto: BoBo

Cene so se oktobra na letni ravni zvišale za 2,2 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,3 odstotka. Oktobrska inflacija je bila za 0,2 odstotne točke višja kot septembra in za 1,2 odstotne točke višja kot oktobra lani. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila oktobra 1,7-odstotna, potem ko je bila lani v tem času 1,3-odstotna.

Na mesečni ravni pa so k inflaciji najbolj, 0,4 odstotne točke, prispevala dražja oblačila in obutev. Trgovine so namreč zamenjale kolekcije, oblačila so se v povprečju podražila za 6,8 odstotka, obutev pa za 3,5 odstotka.

Dražja je hrana, cene so se zvišale za 2,9 odstotka. Najbolj so se zvišale cene sadja in mesa, za 5,4 oz. 5,1 odstotka. Podražili so se tudi električna energija (+2,2 odstotka), plin (+7,1 odstotka), trda goriva (+15,8 odstotka) in toplotna energija (+16,5 odstotka).

Dražji naftni derivati so k letni inflaciji prispevali 0,6 odstotne točke; tekoča goriva so bila v primerjavi z oktobrom lani dražja za 22,6 odstotka, pogonskih goriv in maziv pa za 8,7 odstotka.

Medtem so letno inflacijo za 0,2 odstotne točke ublažile nižje cene avtomobilov, novi avtomobili so se v povprečju pocenili za 2,2 odstotka, rabljeni pa za 5,2 odstotka.

Storitve so se v enem letu v povprečju podražile za 2,5 odstotka, blago pa za dva odstotka. Cene blaga dnevne porabe so bile višje za 3,6 odstotka, medtem ko so se cene trajnega in poltrajnega blaga znižale za 1,9 oz. 0,1 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila oktobra 2,3-odstotna (oktobra lani 1,3-odstotna). Povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,9-odstotna (v enakem obdobju lani 1,4-odstotna). Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,4 odstotka.