Poslanci so deljenega mnenja o proračunu za prihodnji dve leti. Koalicija je zadovoljna, opozicija pa meni, da ne vključuje vizije. Foto: BoBo
Poslanci so deljenega mnenja o proračunu za prihodnji dve leti. Koalicija je zadovoljna, opozicija pa meni, da ne vključuje vizije. Foto: BoBo

Tako je poslanec SDS-a Andrej Šircelj opozoril, da predlog ne predvideva nobenih dolgoročnih ukrepov, vladi pa očital pomanjkanje strategije in vizije. Opozoril je tudi, da iz proračuna ni jasno, ali bo gospodarstvo v prihodnosti poslovalo z večjimi ali manjšimi obremenitvami.

Tudi nepovezana poslanka Alenka Bratušek nad predlogom ni navdušena, saj v njem ne vidi niti enega koraka v pravo smer. Predvsem jo moti opazno zmanjšanje investicijskih vlaganj, vladi pa tudi zameri, da do zdaj ni naredila še nič za spremembe poslovnega okolja. Tudi poslanci NSi-ja nad predlogom niso navdušeni, zamerijo mu namreč, da je vlada zanemarila potrebe občin.

Tudi poslancev Združene levice predlog ni navdušil, saj po njihovem mnenju ne odgovarja družbenim potrebam. Poslanec ZL-ja Luka Mesec je ob tem dejal, da bi morala biti prva prioriteta boj proti revščini, ki je gospodarska rast sama po sebi ne bo odpravila. Vladi zato predlagajo obdavčitev kapitala in tistih z najvišjimi prihodki.

Koalicijski poslanci zadovoljni
Nasprotno pa so v koaliciji s predlogom zadovoljni. Poslanec SD-ja Matjaž Han je izpostavil, da fiskalno pravilo ne sme biti edino vodilo. Pohvalil je odločitev o ohranitvi 50-odstotne stopnje obdavčitve pri dohodnini.

Poslanci SMC-ja pa so veseli, da počasi ugaša potreba po varčevalnih ukrepih, določenih z zakonom za uravnoteženje javnih financ. Veselijo pa jih tudi pozitivni gospodarski kazalniki in dobre napovedi. V proračunu vidijo ambicije po podpori za nadaljnjo rast in konkurenčnost Slovenije, je izpostavila Simona Kustec Lipicer.

V poslanski skupini DeSUS-a so tudi zadovoljni s predlogom proračuna, saj jim je uspelo doseči pričakovano izredno uskladitev pokojnin. Proračun pa si lahko obeta tudi podporo obeh predstavnikov narodnih manjšin.