V Nemčiji je indeks konjunkturnih pričakovanj Zew porasel tako, kot še nikoli v 20-letni zgodovini izračunavanja tega indeksa. Tudi delniški indeks DAX30 je v torek dopoldne občutno pridobival, tako da je zdaj že osem odstotkov višje kot na začetku leta. S tem je že nadoknadil polovico tistega, kar je izgubil lani. Foto: Reuters
V Nemčiji je indeks konjunkturnih pričakovanj Zew porasel tako, kot še nikoli v 20-letni zgodovini izračunavanja tega indeksa. Tudi delniški indeks DAX30 je v torek dopoldne občutno pridobival, tako da je zdaj že osem odstotkov višje kot na začetku leta. S tem je že nadoknadil polovico tistega, kar je izgubil lani. Foto: Reuters

Nemški indeks konjunkturnih pričakovanj Zew je januarja porasel kar za 32,2 točke in se z decembrskih minus 53,8 povzpel na minus 21,6 točke. S tem se je drugi najpomembnejši nemški makroekonomski kazalec (izračunan na podlagi ankete med 300 analitiki in institucionalnimi vlagatelji) zavihtel najvišje po juliju 2011. Delnice so se podražile, prav tako nafta (159-litrski sod lahke nafte se je učvrstil nad stotimi dolarji), evro pa je dosegel 1,278 dolarja.

DAX porasel za skoraj dva odstotka
Očitno je, da se bo v prihodnje pol leta nemška gospodarska rast stabilizirala, ne bo pa usahnila, kaj šele, da bi Nemčiji grozila recesija. Na lep popravek indeksa Zew je vplivala tudi Evropska centralna banka, ki je poslovnim bankam decembra omogočila poceni posojila, posledično pa sta se na obvezniških trgih pod veliko ugodnejšimi pogoji zadolžili tako Španija kot Italija. Frankfurtska borza je bila v torek v zelenih številkah, indeks DAX30 se je dopoldne povzpel za 1,8 odstotka in pri 6.334 točkah dosegel letošnji vrh.

Finančne krivulje: Obvezniški trgi so pravi pokazatelj stanja držav, ne bonitetne hiše. Te naj bi postale vedno manj pomembne.


Avtomobilski sektor občutno navzgor

Evropski delniški trgi so že v ponedeljek pridobili približno odstotek, potem ko je Francija uspešno prestala dražbo enoletnih zakladnih menic in obljubila 0,406-odstotne obresti, kar je manj kot na prejšnji dražbi (0,454 %). Največ so pridobile delnice avtomobilskih podjetij. Pri banki Goldman Sachs so ta sektor označil za privlačnega. Fiatove delnice so se povzpele za sedem odstotkov. Na Wall Streetu so v ponedeljek zaradi praznika počivali, tako da se delovni teden začenja s torkom.

Rast kitajskega BDP-ja 8,9-odstotna

Kitajsko gospodarstvo je imelo v zadnjem lanskem četrtletju najnižjo rast v zadnjih dveh letih in pol. Rast bruto domačega proizvoda je bila (v primerjavi z istim obdobjem leto prej) 8,9-odstotna, kar pa je vseeno nad pričakovanji ekonomistov (8,7 %). Kitajska ljudska banka bo tako lahko še naprej vodila ohlapno denarno politiko in verjetno poslovnim bankam znižala stopnjo obveznih rezerv. Vseeno naj bi bila letos kitajska rast najnižja v zadnjem desetletju.


Tečaji delnic na Ljubljanski borzi
:

INTEREUROPA

+19,05 %

0,50 EUR

TELEKOM

+2,08 %

66,35

LUKA KOPER

+1,97 %

7,25

MERCATOR

+1,40 %

145,00

PETROL

+0,06 %

161,10

NOVA KBM

-0,03 %

3,01

KRKA

-0,52 %

47,90

GORENJE

-2,20 %

4,40



Telekom poskrbel za solindo rast indeksa SBI TOP

Indeks SBI TOP (574 točk) je v torek pridobil 0,39 odstotka (tretja najvišja letošnja rast), čeprav so se najprometnejše Krkine delnice (960 tisoč evrov prometa) pocenile za pol odstotka. Ob koncu je cena padla na 47,90 evra, kar je nov triletni minimum. V zadnjih šestih letih je bil tečaj Krke le enkrat nižji, in sicer 47,78 evra januarja 2008. S Telekomovimi delnicami je promet presegel 100 tisoč evrov, cena pa je dosegla 67 evrov. V prvi kotaciji je ob 10 sklenjenih poslih za skoraj 20 odstotkov porasel tečaj Intereurope.