Če bo Bradeško prepričal še državni zbor, bo na mestu viceguvernerja zamenja Mejro Festić, ki ji konec februarja poteče mandat. Foto: BoBo
Če bo Bradeško prepričal še državni zbor, bo na mestu viceguvernerja zamenja Mejro Festić, ki ji konec februarja poteče mandat. Foto: BoBo

Viceguvernerki namreč poteče mandat konec februarja, potegovala pa se je za še en mandat. Poleg Bradeška in Festićeve so se na razpis predsednika republike prijavili še Andrej Bertoncelj, Vlasta Brečko, Milan M. Cvikl, Iztok Gornik, Viktor Lenče, Igor Masten, Mitja Mavko, Alen Mitrović in Vesna Pogačar.

Bradeško, ki je trenutno član uprave SID banke, po mnenju Pahorja izpolnjuje visoka strokovna merila in ima potrebne izkušnje za to funkcijo. Pahor se je o kandidatih že posvetoval z državnim zborom, ki mora novega viceguvernerja še potrditi.

Vsi kandidati brez zagotovljene podpore
Med pogovori s poslanskimi skupinami je Pahor ugotovil, da nihče izmed kandidatov nima zagotovljene podpore državnega zbora, je pa Bradeško užival prepričljivo največ zaupanja med poslanci. Bradeško bo novi viceguverner postal, če bo zanj na tajnem glasovanju glasovalo najmanj 46 poslancev.

Letos je DZ že imenoval dva nova viceguvernerja. Spomladi sta Darka Bohneca in Stanislavo Zadravec Caprirolo zamenjala Marko Bošnjak in Primož Dolenc. V obeh primerih se je tako kot že pri lanskem izteku mandata Janezu Fabijanu zgodilo, da politika v svet Banke Slovenije ni želela znova imenovati ljudi, ki so bili na bančnih položajih v času nastanka in sanacije bančne luknje.