Krajani so s preklicem okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje v Vevčah zadovoljni. Foto: BoBo
Krajani so s preklicem okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje v Vevčah zadovoljni. Foto: BoBo

Podjetje je pred kratkim namreč izgubilo okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje v Vevčah, nad izgubo so še vedno presenečeni, hkrati pa zaskrbljeni nad usodo 768 zaposlenih v družbi.

Odločitev upravnega sodišča, ki je razveljavilo dovoljenje, pomeni velik šok za podjetje in hude finančno-socialne posledice tako za zaposlene v obratu v Vevčah kot za celotno družbo, pojasnjujejo.

Direktor Janez Mlakar pravi, da je usoda podjetja in zaposlenih zdaj v rokah države. Ena izmed možnosti je po njegovem mnenju v rokah Mestne občine Ljubljana. "To je pospešena ureditev obljubljene selitve podjetja na novo lokacijo na Barju, ki bi Papir servisu omogočila stabilnejšo in dolgoročnejšo rešitev. In seveda obstaja še druga možnost - da Papir servis od države in pristojnih terja odgovornost za nastalo nepopravljivo škodo," dodaja Mlakar.

Krajani Vevč s preklicem dovoljenja zadovoljni
Predstavniki Državljanske pobude Vevče, ki sodelujejo z drugimi civilnimi družbami v četrtni skupnosti Polje, ribiško družino Vevče, mednarodno okoljevarstveno organizacijo Alpe Adria Green in krajani, pa so s sodbo upravnega sodišča zelo zadovoljni.

Dodali so, da sodba upravnega sodišča nikakor ne pomeni zaprtja Papirja servisa v Vevčah, če bo ta deloval po slovenski zakonodaji in standardih EU-ja, "saj bo na podlagi dejstev Agencije RS za okolje (Arso) odločal, ali ta objekt z uporabo spremenljive tehnologije sodi v ta prostor ali ne".

Dovoljenje izdano, potrjeno, preklicano
Arso je družbi februarja izdal okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov v pokriti hali, v katerem je določil pogoje za zagotavljanje varnosti in zdravja ljudi in okolja. Na dovoljenje so prejeli več pritožb, o njih je odločalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je dovoljenje maja letos potrdilo.

Krajani Vevč so nato prek organizacije Alpe Adria Green sprožili upravni spor, v katerem je upravno sodišče odpravilo okoljevarstveno soglasje, ki Papirju servisu v obratu v Vevčah dovoljuje predelavo odpadkov, in zadevo vrnilo Arsu v ponovno odločanje.