V Tokiu so delnice ta teden v povprečju poskočile za 5,9 odstotka, na borzi v Šanghaju pa je osrednji indeks v petih dneh izgubil 0,8 odstotka. Kitajski nepremičninski trg se ohlaja, cene padajo, vlagatelji pa se bojijo, da bo to vplivalo na gospodarsko rast, ki je bila v tretjem četrtletju 9,1-odstotna na letni ravni, najmanj v zadnjih dveh letih. Foto: Reuters
V Tokiu so delnice ta teden v povprečju poskočile za 5,9 odstotka, na borzi v Šanghaju pa je osrednji indeks v petih dneh izgubil 0,8 odstotka. Kitajski nepremičninski trg se ohlaja, cene padajo, vlagatelji pa se bojijo, da bo to vplivalo na gospodarsko rast, ki je bila v tretjem četrtletju 9,1-odstotna na letni ravni, najmanj v zadnjih dveh letih. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
"Last minute" rast indeksa SBI TOP: v petek je bil osrednji indeks Ljubljanske borze ves dan v rdečem, prav ob koncu pa je pogledal "nad gladino", njegova vrednost (610 točk) pa je na tedenski ravni zdrsnila za 0,14 odstotka. Foto: MMC RTV SLO

Ko se je evrska kriza z rastjo donosov italijanskih desetletnih obveznic nad sedem odstotkov še zaostrila, so se pojavile špekulacije, da lahko tako velika gospodarstva, kot sta Italija in Španija, reši le Kitajska. Peking ima namreč za 3.200 milijard dolarjev deviznih rezerv, največ na svetu. Toda danes je namestnica kitajskega zunanjega ministra Fu Jing zavrnila možnost, da bi s tem denarjem reševali prezadolžene evropske države, saj so na prvem mestu varnost, likvidnost in dobiček, česar si pri vlaganju v sklad EFSF ne more obetati.

Tedenska rast v Frankfurtu več kot 10-odstotna
Dolžniška kriza je na finančnih trgih v tem tednu sicer vidno popustila, vlagatelji pa imajo spet večjo željo po tveganju. Tokijski delniški indeks Nikkei (8.643 točk) je s polodstotnim petkovim porastom postavil piko na i izjemno donosnemu tednu, v katerem je skupno pridobil 5,9 odstotka, kar je največ v zadnjih dveh letih. Evropa je na dobri poti, da bo tedenska rast najvišja po novembru 2008. Frankfurtski DAX30, ki je pred tednom dni padel na 5.366 točk, je v petek po zaslugi bančnih delnic porasel do 6.165 točk, medtem ko se je evro povzpel do 1,3546 dolarja.

Finančne krivulje: Razpoloženje ameriškega potrošnika se je izboljšalo, kot že osem let ne, ameriške družbe pa so novembra zaposlovale najbolj v letošnjem letu.


V ZDA 120 tisoč služb več
Na petkovo rast zahodnih delniških indeksov (tudi Wall Streetu je dan začel pozitivno) vpliva tudi novica, da naj bi Evropska centralna banka Mednarodnemu denarnemu skladu v kratkem posodila 200 milijard evrov, ki bi jih ta namenil reševanju evrske krize, in padec ameriške brezposelnosti na dveinpolletno dno. Ameriško gospodarstvo je novembra ustvarilo neto 120 tisoč delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je padla na 8,6 odstotka. Ministrstvo za delo je popravilo tudi podatke za prejšnja dva meseca, tako da je bilo v resnici ustvarjenih 72 tisoč delovnih mest več od prvih napovedi.

Petkovi tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

TELEKOM

+2,45 %

67,00 EUR

LUKA KOPER

+0,59 %

7,70

NOVA KBM

+0,00 %

3,50

MERCATOR

-0,03 %

170,05

PETROL

-0,25 %

157,60

KRKA

-0,40 %

49,50

GORENJE

-0,86 %

4,61

INTEREUROPA

-8,33 %

0,55


Novembra odlična prodaja avtomobilov v ZDA

Dodajmo, da so se v četrtek zaradi špekulacij, da naj bi skupina ameriških in azijskih vlagateljev razmišljala o več kot 25 milijard dolarjev vrednem prevzemu Yahooja, delnice tega spletnega brskalnika povzpele za več kot tri odstotke. Spodbuden podatek prihaja z avtomobilskega trga. Proizvajalci avtomobilov se lahko pohvalijo z odlično novembrsko prodajo v ZDA, ki je bila za 13,9 odstotka višja kot v istem mesecu lani. Pretekli mesec je bil celo najboljši po avgustu 2009 oz. izteku protikriznega programa "denar za kripe" (cash for clunkers).