Za Peko stečaj zdaj ni opcija, saj ni insolventen. Foto: MMC RTV SLO
Za Peko stečaj zdaj ni opcija, saj ni insolventen. Foto: MMC RTV SLO

Novi nadzorni svet tržiškega Peka je v torek nadaljeval pregled situacije v tržiškem podjetju, ki ga je začel prejšnji petek. Nadzorniki in uprava Peka so se na seji pogovarjali o predlogu ukrepov za sanacijo podjetja, ki ga je delno še treba dopolniti. Družba ni insolventna, zato se rok za pripravo načrta prestrukturiranja ne izteče konec tega tedna. Kljub temu pa se z ukrepi za zagotavljanje likvidnosti mudi, saj je zaradi pomanjkanja obratnih sredstev večina zaposlenih v proizvodnji doma.

Predsednik uprave Peka Janez Sajovic sicer obljublja, da bodo storili vse, da bodo čim prej izplačali plače. Omenil je možnost dezinvestiranja, tudi prodaje kakšnega poslovnega deleža. "Žal smo izgubili preveč časa z neuspelo prodajo," je dejal Sajovic in dodal, da se v tem času družba ni mogla zadolževati ali prodajati svojega premoženja.

Peko tako potrebuje premostitveno rešitev in Sajovic upa, da jim jo bo uspelo najti. Vesel je, da mu je v pomoč nov nadzorni svet, ki je bil po odstopu petih prejšnjih nadzornikov imenovan na skupščini 6. junija. Sestavljajo ga Slavko Despotovič, Milivoj Samar, Alenka Podbevšek, Uroš Pivk, Anton Rozman in Božidar Kaloper.