Po parafiranju pogodbe so bili postavljeni dodatni pogoji, zaradi katerih Osimpex ni dobil odobritve banke. Peka zato ne more kupiti. Foto: MMC RTV SLO
Po parafiranju pogodbe so bili postavljeni dodatni pogoji, zaradi katerih Osimpex ni dobil odobritve banke. Peka zato ne more kupiti. Foto: MMC RTV SLO

V tem trenutku je vse v rokah lastnikov in države, da bo pomagala.

Janez Sajovic, predsednik uprave Peka
Kaj bo s Pekom po propadli prodaji?
Osimpex ne bo kupil Peka

. Usoda družbe zdaj visi v zraku.

Osimpexu so bili namreč naloženi dodatni pogoji za prevzem Peka, zato ni dobil odobritve bank, so sporočili iz družbe Consensus, ki skrbi za odnose z javnostmi osiješkega Osimpexa v Sloveniji.

V sporočilu direktor Željko Biloš pojasnjuje, da so na poziv Slovenske odškodninske družbe lastnike Peka obvestili, da je veljavnost ponudbe potekla 30. aprila.

"Ker so bili pozneje, po parafiranju pogodbe, ki jo je izpogajala komisija za prodajo Peka, Osimpexu podani dodatni pogoji za prevzem Peka, Osimpex ni dobil odobritve banke, sam pa ni mogel podaljšati svoje ponudbe," je še razložil Biloš.

Osimpexu neuradno hrbet obrnile banke
Na Consensusu so pojasnili, da to pomeni umik Osimpexa od nakupa Peka, vsaj po takih pogojih, kot so bili dogovorjeni. Osimpex je bil sicer za Peko pripravljen odšteti dva milijona evrov in zagotoviti še šest milijonov evrov za dokapitalizacije. Že pred časom so se pojavile neuradne informacije, da so banke Osimpexu obrnile hrbet pri nakupu Peka. Zapletlo naj bi se, ker hrvaška izpostava avstrijske banke Hypo Bank ne želi financirati dogovorjene dvomilijonske dokapitalizacije Peka. Biloš naj bi nato v sodelovanju s strateškim partnerjem pripravljal finančno konstrukcijo, ki bi omogočala nakup Peka brez pomoči bank.

Državna komisija za prodajo Peka je konec marca kot najboljšega ponudnika izbrala hrvaško podjetje Osimpex, kar bi pomenilo, da bi lastniki (država, ki ima v lasti 66,8-odstotni delež družbe, DSU s 25,23 odstotka, Gorenjska banka s 5,86 odstotka in SKB banka z 2,11 odstotka delnic) od prodaje Peka prejeli dva milijona evrov.

Prodajo je pozneje potrdil še DZ, 9. maja pa je dokapitalizacijo družbe potrdila še skupščina delničarjev, a se je zapletlo pri podpisu kupo-prodajne pogodbe. Posledično tudi kupnine ni bilo.

"Država je tista, ki mora najti rešitev"
V Peku se zdaj sprašujejo, kaj umik Osimpexa pomeni za družbo. Predsednik uprave tržiškega obutvenega podjetja Janez Sajovic, ki z odločitvijo Osimpexa ni seznanjen, ob tem pravi: "Jaz ne morem najti rešitve. Država je tista, ki mora nekaj storiti."

"Uprava in nadzorni odbor s samim kupcem nismo kontaktirali, to je bila stvar komisije, ki je predstavjala naše lastnike. To je bil edini ponudnik, ki je vztrajal do konca. Pred letom dni smo poslali na 150 naslovov informativne ponudbe, a zanimanja ni bilo," je v Odmevih povedal Sajovic.

Zaradi pomanjkanja obratnih sredstev je proizvodnja v Peku motena že od konca lanskega leta. Ko je država vendarle odobrila prodajo Peka Osimpexu, pa je dobaviteljem poslala signal, da bodo zagotovljena sredstva za poplačilo njihovih terjatev, zato so ti na začetku maja zagotovili material za dokončanje pomladno-poletne kolekcije, ki bi morala sicer že biti na trgovskih policah.

V tem trenutku je vse v rokah lastnikov in države, da bo pomagala.

Janez Sajovic, predsednik uprave Peka
Kaj bo s Pekom po propadli prodaji?
Osimpex ne bo kupil Peka