Gospodarstvo
44 članic je podprlo Petra Vriska, 20 zadrug pa je glasovalo za njegov odpoklic. Foto: BoBo
VIDEO
Vrisk ostaja predsednik z...

Dodaj v

Peter Vrisk ostaja na čelu Zadružne zveze Slovenije

Vriska je podprlo 44 članic od 64
21. november 2017 ob 20:21
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na izrednem občnem zboru Zadružne zveze Slovenije so zadružniki podprli Petra Vriska na mestu predsednika upravnega odbora zveze in Ivana Kureta na mestu predsednika nadzornega odbora.

Slavka Rabiča, Boruta Florjančiča in Ivana Dreva tudi niso odpoklicali z mest članov upravnega odbora. "To jemljem kot zaupnico svojemu delu," je dejal Vrisk.

Zadruge so se odločale o treh predlogih, in sicer o predlogu osmih članic zveze za odpoklic prvega moža zveze Vriska in o predlogu osmih članic zveze za odpoklic Ivana Kureta, predsednika nadzornega odbora zveze.

Članice so glasovale tudi o predlogu upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije za odpoklic treh članov upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije. Izrednega občnega zbora se je udeležilo 64 zadrug članic zveze.

Od tega je 44 članic podprlo Petra Vriska, 20 zadrug pa je glasovalo za njegov odpoklic. Kuretu je podporo izreklo 49 zadrug od skupaj prisotnih 62, 13 jih je glasovalo za njegov odpoklic.

Upravni odbor ni bil odpoklican
Članice Zadružne zveze Slovenije niso izglasovale odpoklica treh članov upravnega odbora. Od 61 prisotnih članic je za odpoklic Ivana Dreva glasovalo 22 članic, za odpoklic Boruta Florjančiča 23 članic in za Slavka Rabiča 21 članic, kar pomeni, da omenjeni ostajajo člani upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije.

Vrisk je po koncu izrednega občnega zbora povedal, da je z rezultatom dvotretjinske podpore zadovoljen. "To jemljem kot zaupnico svojemu delu in celotne ekipe zveze," je dejal.

Opozoril je, da ukvarjanje z izrednim občnim zborom ni prišlo v primernem času, saj morajo zaradi prodaje dela svoje banke paziti, kaj se govori v javnosti. "Ti podpisniki so naredili škodo tako banki kot celotnemu zadružnemu sistemu. Da se toliko negativnega piše v medijih, zagotovo ni dobro," je dodal.

Odprodaja dela Deželne banke Slovenije
Zveza se ukvarja s prodajo lastniškega deleža Deželne banke Slovenije, kar od Kapitalske zadruge, ki jo tudi vodi Vrisk in je večinska lastnica banke, zahteva avstrijska banka BKS, ki bi ji morali zadružniki že konec septembra vrniti nekaj več kot devet milijonov evrov posojila. O številkah danes Vrisk ni želel govoriti, je pa potrdil, da postopek poteka normalno. "Prodati želimo tolikšen del, da se posojilo povrne, preostalo želimo ohraniti. Končno odločitev pa bodo sprejeli upravni odbor Kapitalske zadruge, nadzorni odbor in občni zbor," je še poudaril.

Na vprašanje o morebitnih spremembah v prihodnje, da bi zadružna zveza delovala bolj povezano, je Vrisk odgovoril, da zveza deluje trdno in transparentno.

"Evidentno smo imeli dobre rezultate na vseh področjih. V vseh teh letih smo veliko naredili za pozitivno podobo zadružništva na Slovenskem. Očitki so bili torej brez podlage. To smo tem posameznikom že med tem mandatom vedno razlagali, vendar so nalašč to poudarjali in danes so dobili tudi jasen odgovor velike večine občnega zbora zveze," je sklenil Vrisk.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 21.11.2017 ob 20:32
Težko razumem to sceno, vsi v kmetijstvu so nezadovoljni, potem pa z veliko večino podprejo Vriska, ki je tudi sosodgovoren za slabo stanje v kmetijstvu, razumi, kdor more!
marusa98
# 21.11.2017 ob 21:18
Sorodstvene zveze, podtikanja, politika, podkupovanja, kdo pa mi kaj more.............
veza
# 21.11.2017 ob 21:23
Prav, a zakaj so ga večinsko podprli na glasovanju, jih ima pod kontrolo, se ga bojijo, jih je podkupil?
Kmet!
# 22.11.2017 ob 19:04
Dol z Vriskom!!, kmetje smo vsi proti njemu ampak ima podkupljenih nekaj velikih "žvin" in zato ostaja na položaju. Lopov!!
brehme
# 22.11.2017 ob 14:31
Vrisk ima svoje ljudi na vodstvenih položajih. Jasno je bilo da bo ostal. Tako kot ostane minster ali ministrica v Cerarjevi vladi. Sebe ne bodo sesuvali.
pepar
# 22.11.2017 ob 10:03
Slovenske zadruge so kot vrtičkarji,le da ima tu vsaka svojega direktorja in par nepotrebnih fikusov za pisalnimi mizami.
Vrisk je pa tisti,ki skrbi da fikusi z direktorji vred ostajajo,se jim nič ne zgodi,v primeru da mu lezejo v rit.
Kmetje so tu kolateralna škoda in nihče se za to ne zmeni.
topol
# 21.11.2017 ob 21:41
Če pogledamo samo tujo hrano, ki se jo prodaja v Sloveniji, jo je mnogo izdelane v zadrugah - oziroma v tovarnah katerih lastniki so kmetje. Česa pa so lastniki slovenski kmetje? Ne vem če kaj veliko in očitno bodo še manj. Žalostno, da bolj ne more biti. Potrebno je pravo upravljanje, ne pa razprodaja. Čemu pa je bilo namenjeno posojilo? Če ga ne morejo odplačati drugače kot s prodajo, potem gre za zgrešeno naložbo, kar terja odgovornost vodstva in menjavo.
PS. Nisem ne zadružnik ne kmet - gre le za sklepanje iz novic.
KLIPAN
# 21.11.2017 ob 21:05
Ko bodo Vrisk in kompanija zafurali Deželno banko, pa bodo spet krivi "levičarji", najverjetneje tisti iz 80-ih.
mmeeddoo
# 23.11.2017 ob 06:59
Uuuuu, kako močno me zaboli ... nekaj.
TBN123
# 22.11.2017 ob 19:11
Kmet! Malo se pomiri prosim!
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo