Uprava laških pivovarjev upa, da pri prodaji Mercatorja ne bodo nastali zapleti. To bi namreč zadolženost skupine zmanjšalo za 105 milijonov evrov. Foto: BoBo
Uprava laških pivovarjev upa, da pri prodaji Mercatorja ne bodo nastali zapleti. To bi namreč zadolženost skupine zmanjšalo za 105 milijonov evrov. Foto: BoBo


Dozdajšnji nadzornik Borut Jamnik, sicer predsednik uprave Modre zavarovalnice, je svojo kandidaturo umaknil. Za nadzorni svet so po prvotnem predlogu nadzornega sveta kandidirali trenutni prvi nadzornik Vladimir Malenković, Borut Bratina, že omenjeni Groznik, nekdanji prvi mož Adrie Airways Klemen Boštjančič, Simon Čadež in Alenka Podbevšek.

Nasprotnih predlogov je bilo več
Na prvotni predlog o imenovanju novih nadzornikov so nasprotni predlog podali še nekateri delničarji, med njimi tudi mali delničarji, vendar je skupščina vse predloge zavrnila.

Novi nadzorniki so imenovani za mandatno obdobje od 1. septembra letos do 31. avgusta leta 2017.

Čista izguba 18,5 milijona evrov
Na skupščini so se delničarji seznanili tudi z informacijo, da je lanska čista izguba znašala 18,5 milijona evrov, pokrili pa so jo iz dobička iz poslovanja iz preteklih let v vrednosti skoraj 860.000 evrov, iz drugih rezerv iz dobička v vrednosti dobrih 232.000 evrov ter iz kapitalskih rezerv v vrednosti 17,4 milijona evrov.

Delničarji zavrnili dokapitalizacijo
Že četrtič pa so delničarji, med katerimi prevladujejo banke upnice, glasovali proti dokapitalizaciji, ki sta jo uprava in nadzorni svet predlagala v vrednosti 36,5 milijona evrov.

Delničarji so upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnice za poslovno leto 2012, za letošnjega revizorja pa je imenovana revizijska družba Ernst & Young iz Ljubljane.

Zorko upa na prodajo Mercatorja
Tudi na skupščini je predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko izrazil upanje, da bodo prodali Mercator, saj bi skupina Laško za 23,4-odstotni delež v tej trgovski družbi iztržila okoli 105 milijonov evrov, kar bi zadolženost skupine znižalo na nekaj več kot 200 milijonov evrov. Prodajo Mercatorja Zorko pričakuje v prvem četrtletju leta 2014.

Zorko je tudi pojasnil, da so pripravili več scenarijev razdolževanja skupine, ob tem je tudi poudaril, da je njihov cilj najti strateškega partnerja za skupino Laško. Dejal je tudi, da so najeli svetovalce za prodajo tistih segmentov skupine, ki jih do zdaj niso uspeli prodati.

Na vprašanje, kako komentira novo sestavo nadzornega sveta, je Zorko odgovoril, da je to stvar lastnikov.