Zanimanje za nakup skupine Laško se je pojavljalo že nekaj mesecev, največ ga je bilo pozimi, po neuradnih informacijah spet na začetku poletja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zanimanje za nakup skupine Laško se je pojavljalo že nekaj mesecev, največ ga je bilo pozimi, po neuradnih informacijah spet na začetku poletja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Laško
Svoje deleže v Pivovarni Laško prodajajo Nova Ljubljanska banka, Hypo banka, Probanka, Gorenjska banka, Abanka, Banka Celje, Nova Kreditna banka Maribor in vzajemni sklad NFD 1. Foto: MMC RTV SLO

Svoje deleže v Pivovarni Laško prodajajo Nova Ljubljanska banka, Hypo banka, Probanka, Gorenjska banka, Abanka, Banka Celje, Nova Kreditna banka Maribor in vzajemni sklad NFD 1. Probanka in Banka Koper bosta sporazum podpisali v prihodnjih dneh, ker sta že prej imeli svojega svetovalca za prodajo, je poročal časnik Finance.

Delnice bi prodala tudi Kapitalska družba, ki pa je v sporazumu ne bo predvsem zaradi tehničnih težav pri delitvi stroškov, ki nastanejo ob prodaji, ker bi imela težave zaradi zakona o javnih naročilih. Ni izključeno, da bi se sporazumu pridružil še kakšen lastnik pivovarske skupine.
NLB se trudi prodati, Laščani ne komentirajo
V Pivovarni Laško so dejali, da je sporazum o prodaji stvar lastnikov, zato ga ne morejo in ne smejo komentirati, saj je v izključni domeni lastnikov. Predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenković pa je povedal, da je informacija o tem, da banke prodajajo laško pivovarno, nova, težko pa reče, da je popolno presenečenje.
V največji lastnici Pivovarne Laško NLB-ju pa so dejali, da sporazuma o prodaji Pivovarne Laško še niso podpisali, si pa za to prizadevajo. Delež v Laškem namreč želijo prodati, saj gre za kapitalski delež, ki ne sodi v osnovno dejavnost banke.

Podpis pogodbe do konca leta
Prodajalci bi radi pogodbo s kupcem podpisali že do konca leta, da bi lahko očistili svoje bilance. Prihodnje leto se namreč sistem vrednotenja spremeni. Podpis pogodbe bi bil, kot računajo v bankah, zagotovilo, da bi Laško lahko "vrgli iz bilanc", čeprav bi dejansko kupnino dobile šele v prihodnjem letu.

Zdaj sledi hiter izbor svetovalca za prodajo, nato bo ta poslal neformalno povpraševanje morebitnim strateškim kupcem iz industrije ter več vrst skladom.

Banke se sicer na prodajo pripravljajo že nekaj mesecev. Vmes je ponudbo za prevzem laške pivovarne objavila družba KS Naložbe, ki jo prek ciprskega holdinga Kalantia Limited lastniško obvladuje privatizacijski mogotec Igor Lah. Ponudba se izteče 30. septembra. Lastniki Pivovarne Laško so sicer že sporočili, da ponudbe KS Naložb ne bodo sprejeli.

Lah: To kaže resnost bank
Lah je v svojem odzivu dejal, da če je res, da bodo banke podpisale sporazum o prodaji deležev v Pivovarni Laško, so tega v KS Naložbe zelo veseli. To po njegovem mnenju pomeni, da na strani bank obstaja resen interes za prodajo.

Lah še vedno upa, da bodo v Pivovarni Laško naredili kakovosten skrben pregled poslovanja in da jim bo s tem uspelo zmanjšati nekatera tveganja, kot so morebitne pravne težave - denacionalizacijski postopek v Radenski, zapleti glede poroštev Perutnini Ptuj, tožbe malih delničarjev, ker Pivovarna Laško ni objavila ponudbe za prevzem, številna kratkoročna posojila ter tudi negotovost glede prodaje Mercatorja.

"Če bo namreč prišlo do bistvenega zmanjšanja tveganj glede opisanih faktorjev, lahko pride do popravka ponujene cene kot tudi do spremembe načina plačila," je še dejal Lah.

Lastniki Pivovarne Laško so sicer že sporočili, da ponudbe KS Naložb ne bodo sprejeli.

Morebitni kupci pivovarne
Zanimanje za nakup skupine Laško se je pojavljalo že nekaj mesecev, največ ga je bilo pozimi, po neuradnih informacijah spet na začetku poletja.

Med najbolj vnetimi sta se omenjala pivovarja Heineken in Carlsberg, katerih zanimanje pa naj bi nekoliko upadlo. Več zanimanja je pričakovati med skladi, in sicer v zasebnem naložbenem skladu CVC Capital Partners.