Neplačevanje obveznosti se začenja širiti tudi v kmetijstvo. Foto: BoBo
Neplačevanje obveznosti se začenja širiti tudi v kmetijstvo. Foto: BoBo

"Opažamo, da se tudi na področje kmetijstva širi plačilna nedisciplina. Letos smo za naše člane pripravili in vložili kar nekaj izvršb. To pomeni, da prihaja do neplačevanja storitev tudi na področju kmetijstva," je opozorila vodja sektorja za pravne zadeve na zbornici (KGZS) Polonca Sladič.

V zadnjem času je najbolj aktualna težava neplačanega lesa. "Uspelo se nam je nekako dogovoriti in napol izsiliti obljubo odkupovalcev, da bodo vsak konkreten primer preučili in plačali vsaj del neplačanega lesa. Za zdaj se zadeve še preučujejo, a je do prvih plačil že prišlo," je dejala.

Opozorila je, da je takšnih primerov pri odkupu lesa zelo veliko, povezujejo pa jih tudi z žago v Avstriji in njihovimi odkupovalci. Svoje člane so poleg neformalne pomoči zato napotili tudi na policijo in po njihovih informacijah se že pripravljajo kazenske ovadbe. Sladičeva je pojasnila še, da članom pri tem nudijo brezplačno pomoč.

Predsednik KGZS-ja Cvetko Zupančič pa kmete poziva, naj primere plačilne nediscipline prijavijo pristojnim organom. Opažajo namreč, da kmetje pogosto nočejo prijaviti neplačnikov, pa naj bo to pri prodaji lesa ali v živinoreji. To se še posebej dogaja v primeru majhnih zneskov, je dejal.