Po mnenju podjetnikov in gospodarstvenikov bi lahko s preoblikovanjem davčne politike najbolj vplivali na izboljšanje gospodarskih razmer. Foto: BoBo
Po mnenju podjetnikov in gospodarstvenikov bi lahko s preoblikovanjem davčne politike najbolj vplivali na izboljšanje gospodarskih razmer. Foto: BoBo

Raziskava mariborske družbe Interstat je razkrila, da so med prioritetnimi področji, s katerimi bi se po mnenju podjetnikov in gospodarstvenikov morala začeti ukvarjati nova slovenska vlada, da bi lahko najbolj vplivala na izboljšanje gospodarskih razmer, preoblikovanje davčne politike (tako meni 61,4 odstotka vprašanih), ureditev razmer na področju plačilne nediscipline in plačilnih rokov (58,9 odstotka) ter poenostavitev birokratskih postopkov za podjetja (52,2 odstotka).

Skoraj polovica vprašanih (48,1 odstotka) je kot prioritetno področje, s katerim bi se morala tudi spopasti nova vlada, izpostavila korupcijo in klientelizem.

Med pogosteje izbranimi pa izstopajo še vladna politika za spodbujanje podjetništva (25,3 odstotka), financiranje novih naložb oz. investicij (24,7 odstotka) in skrb za konkurenčnost slovenskih podjetij na tujih trgih (23,4 odstotka).

Dobra tretjina (34,2 odstotka) je odgovorila, da se je poslovanje njihovega podjetja v zadnjih 12 mesecih izboljšalo, nekaj več kot 40 odstotkov jih je navedlo, da je poslovanje ostalo na enaki ravni in je stabilno, o poslabšanju poslovanja pa je poročala dobra petina vseh vprašanih.

Zmeren optimizem med podjetniki
Glede pričakovanj o nadaljnjem razvoju slovenskega gospodarstva v letu 2015 je Interstat med podjetji zaznal zmeren optimizem, saj 15 odstotkov anketiranih pričakuje opazno okrevanje gospodarstva in rast porabe, 60 odstotkov pa jih meni, da bistvenih preobratov v letu 2015 še ne bo.

Interstat je spletno raziskavo v poslovni javnosti izvedel med 25. avgustom in 15. septembrom, v njej pa je sodelovalo 158 poslovnih subjektov iz celotne Slovenije (lastniki ali direktorji podjetij in vodje sektorjev prodaje, marketinga ali komerciale).