Podizvajalci so pred dnevi protestirali pred Darsom in zahtevali unovčitev bančnih garancij ter plačilo izvedenih del. Foto: MMC RTV SLO
Podizvajalci so pred dnevi protestirali pred Darsom in zahtevali unovčitev bančnih garancij ter plačilo izvedenih del. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo Darsa se je glede neplačil podizvajalcev pri gradnji pomurke srečalo s predstavniki Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS in ministrom za promet Patrickom Vlačičem. Dogovorili so se, da bo Dars do torka pripravil seznam posameznih skupin primerov, o katerem naj bi se nato v torek pogovorili na skupnem sestanku. Seznam bodo nato pregledali pravni strokovnjaki.

Vlačič ponavlja: Vsak primer je drugačen
Minister Vlačič je znova ponovil, da je vsak primer posameznih podizvajalcev drugačen, da pa bodo skušali najti rešitev za vsak posamezen primer. Minister je prepričan, da bodo uspeli najti rešitve. Minister je že v sredo po sestanku pri premierju Borutu Pahorju dejal, da bodo odločitve, ki bodo omogočile takojšen začetek reševanja problematike neplačil podizvajalcev, sprejete v petek.

Podizvajalci pred tem zadeve niso uspeli sami rešiti z Darsom. Podizvajalci namreč poudarjajo, da bi glede na pogodbena določila sredstva za njihovo plačilo iz bančne garancije moral zagotoviti Dars, ki je z glavnim izvajalcem del, družbo SCT, podpisal pogodbo. V Darsu pa so že večkrat pojasnili, da podizvajalcev ne morejo plačati, ker so njihovo delo že plačali glavnim izvajalcem.

Ker Dars ni omogočil poplačila podizvajalcev, so ti v ponedeljek protestirali pred upravo družbe in od uprave zahtevali plačilo za opravljena dela na podlagi bančne garancije.