Slovenski bančni sistem ima po Jašovičevih besedah za 5,5 milijarde evrov slabih posojil, kar je 11 odstotkov bilančne vsote bank. Foto: BoBo
Slovenski bančni sistem ima po Jašovičevih besedah za 5,5 milijarde evrov slabih posojil, kar je 11 odstotkov bilančne vsote bank. Foto: BoBo

Na okrogli mizi sejma Kapital 2012 v sredo so ekonomisti in vodilni v finančnih ustanovah obravnavali krizo in njene posledice. Ekonomist Jože Mencinger je ponovil svoje mnenje, da je Slovenija v veliki meri uvozila krizo, ki je izbruhnila zaradi nebrzdanega razvoja finančnega sektorja v letih svetovne konjunkture.

Kriza je torej nastala v finančnem sektorju, reševanje finančnih ustanov in odpravljanje posledic pa je pripeljalo do rasti zadolženosti držav. Zdaj pa se te težave rešujejo v javnem sektorju. Spomnil je tudi na močno zadolževanje slovenskih podjetij v času visoke konjunkture v letih 2005-2008. "Kar smo si skuhali, bomo počasi pojedli," pa pravi o reševanju težav in iskanju izhoda iz tega položaja.

"Rešil nas ne bo nihče"
Tudi prvi mož KD Group Matjaž Gantar je opozoril, da se je slovensko gospodarstvo zadolževalo preveč, krivda pa je tako pri podjetjih kot pri bankah. Zdaj ne rešujemo dovolj učinkovito vprašanja prezadolženosti podjetij, razdolževanje pa povzroča upad gospodarske dejavnosti. "Rešil nas ne bo nihče, rešili se bomo sami, sami pa bomo tudi propadli," je posvaril.

Slovenija zgublja hitrost in s tem ravnotežje
Predsednik uprave NLB-ja v odstopu Božo Jašovič pa je trenutne razmere v Sloveniji ponazoril z metaforo, da je Slovenija kot kolesar, ki izgublja hitrost in s tem ravnotežje, zato potrebuje pospešek. Sam pričakuje, da bo ta pospešek za banke in podjetja v obliki novega kapitala vendarle prišel in da se bo razvoj obnovil.

Bankam se pogosto očita, da ne sodelujejo dovolj pri reševanju podjetij v težavah, vendar se je po besedah predsednika uprave Unicredit Banke Slovenija v odhodu Franceta Arharja treba spomniti, da je šla Slovenija v zadnjih letih skozi novo fazo privatizacije, pri čemer novi lastniki v ta projekt niso prispevali veliko lastnih sredstev. Lastniki privatiziranih podjetij pa zdaj pričakujejo solidarnost vseh.