Za družbo naj bi bili usodni sporni posli z Vegradom. Foto: BoBo
Za družbo naj bi bili usodni sporni posli z Vegradom. Foto: BoBo

Mariborsko sodišče je v sredo razglasilo stečaj v podjetju Betnava, ki je vodilo obnovo istoimenskega dvorca mariborske nadškofije, in za stečajnega upravitelja imenovalo Leona Benigarja Tošiča. Sodišče je upnike pozvalo, da v treh mesecih oziroma najpozneje do 9. avgusta prijavijo svoje terjatve.

Družbeniki so se že seznanili z insolventnostjo družbe
Kot so sporočili iz urada z odnose z javnostmi Nadškofije Maribor, so se družbeniki družbe Betnava seznanili, da je družba insolventna in, da po mnenju poslovodstva, ne obstaja najmanj 50-odstotna verjetnost, ki bi zadostovala, da bi bilo mogoče uspešno izvesti finančno prestrukturiranje družbe. To prestrukturiranje pa bi omogočilo, da bi družba znova postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna.

Na podlagi teh dejstev so družbeniki ugotovili tudi, da ne obstaja možnost dokapitalizacije družbe, zato so poslovodstvo pooblastili, da ravna v skladu z določili in vloži predlog za začetek stečajnega postopka.

Dvorec ostaja v rokah nadškofije
Omenjeno podjetje pod okriljem mariborske nadškofije, ki je bilo formalno v lasti nekaj duhovnikov, je bilo vpleteno v dvomljive posle z propadlim velenjskim gradbincem Vegradom, zaradi katerih so celjski kriminalisti nedavno že vložili kazenske ovadbe.

Lastništvo dvorca Betnava sicer ostaja v rokah Nadškofije Maribor, vendar je še vedno ogroženo zaradi rubeža "avstrijskih" bank BKS in Sparkasse. Edino premoženje propadlega podjetja je stavbna pravica, ki mu jo je nadškofija za 20 let zaupala januarja 2008 in se bo najverjetneje prodajala v okviru stečajne mase, poroča časnik Dnevnik.

Premoženja v stečajni masi družbe Betnava sicer ne bo dovolj, da bi poplačali vse upnike. Po lanskih izkazih podjetja sodeč, je stavbna pravica za dvorec vredna dobra dva milijona evrov, poplačilo manjkajočih 1,8 milijona evrov pa zaman iščejo v stečajni masi Vegrada. Na drugi strani je obveznosti do nadškofije in bank za vsaj osem milijonov evrov.