Pahor vidi priložnost Slovenije v Turkmenistanu predvsem v visoki tehnologiji, farmaciji, turizmu in telekomunikacijah. Foto: BoBo
Pahor vidi priložnost Slovenije v Turkmenistanu predvsem v visoki tehnologiji, farmaciji, turizmu in telekomunikacijah. Foto: BoBo

Svoj prvi uradni obisk v tej srednjeazijski državi je Pahor začel s pogovorom s predsednikom Turkmenistana Gurbangulijem Berdimuhamedovom. Dogovorila sta se za več sodelovanja v okviru ZN-a in Ovseja ter se strinjala, da med državama obstaja veliko potencialov za povečanje gospodarskega sodelovanja.

Najpomembnejši vsebinski poudarek njunega pogovora je bil namenjen okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, sporočajo iz urada predsednika republike.

Pahorja na dvodnevnem obisku spremljajo predstavniki šestih slovenskih podjetij, in sicer Krke, Iskratela, Gostol-Gopana, Duola, Rika, Comite. V Turkmenistan so odšli tudi minister za gospodarstvo Metod Dragonja, ki opravlja tekoče posle, ter predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije.

Veliko potencialov
Pahor in Berdimuhamedov menita, da obstaja med državama velik potencial za povečanje gospodarskega sodelovanja, zavezala pa sta se, da bosta do konca leta v Sloveniji organizirala prvo zasedanje mešane gospodarske komisije, ki jo bosta vodila zunanja ministra. Na njej bodo pregledali konkretne projekte sodelovanja in se dogovorili o načinih njihove izvedbe.

Državi sta tako podpisali sporazum o gospodarskem sodelovanju in memorandum o sodelovanju med zunanjima ministrstvoma. Protokol o sodelovanju sta podpisali tudi gospodarski zbornici Slovenije in Turkmenistana.

Telekomunikacije, farmacija, turizem ...
V uradu predsednika republike vidijo možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja predvsem na področju telekomunikacij, visoke tehnologije, farmacije, primeta in turizma.

Gospodarsko sodelovanje med državama je za zdaj skromno, vendar nenehno narašča. V letu 2013 je doseglo vrednost 12 milijonov evrov, glede na leto 2012 pa se je povečalo za 43 odstotkov. Pozitivno gibanje blagovne menjave se nadaljuje tudi letos. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je izvoz v Turkmenistan dosegel 6,4 milijona evrov, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani.

Predsednika sta se posebej posvetila tudi energetski varnosti in učinkovitosti, ki sta ključni za odnose med EU-jem in Turkmenistanom.

Pahor in njegov turkmenistanski kolega sta se pogovarjala tudi o aktualnih mednarodnopolitičnih temah, predvsem o odnosih v Srednji Aziji. Dogovorila sta se za več sodelovanja v okviru Združenih narodov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na področju vzpostavljanja miru, v boju proti terorizmu, organiziranemu kriminalu in prekupčevanju z mamili.