Če bo predlog sprejet, bo minimalna urna postavka v Nemčiji prihodnje leto znašala skoraj devet evrov. Foto: BoBo
Če bo predlog sprejet, bo minimalna urna postavka v Nemčiji prihodnje leto znašala skoraj devet evrov. Foto: BoBo

"Višina prilagoditve se naslanja na gibanje plač v kolektivnih pogodbah," je dejal član komisije in nekdanji delavski direktor v energetskem koncernu RWE Jan Zilius. Po poročanju nemškega časnika Spiegel pa je zvišanje višje, kot so ga pričakovali strokovnjaki. Vlada zdaj lahko predlog komisije sprejme ali zavrne, ne more pa ga spremeniti.

Komisija, ki naj bi odločala brez političnih vplivov, višino minimalne plače na novo določa na vsaki dve leti, nazadnje pa je bila leta 2015 sprejeta minimalna urna postavka 8,5 evra. Poleg predsednika v njej sedijo še po trije predstavniki delodajalcev in delojemalcev ter dva svetovalna strokovnjaka s področja gospodarstva.

Komisija pri odločanju v prvi vrsti upošteva gibanje plač po približno 500 tarifnih pogodbah, po teh pa bi se morala minimalna urna postavka dvigniti na 8,77 evra. Vendar ima komisija bolj proste roke; tokrat se je odločila slediti tudi novim kolektivnim pogodbam, ki so bile že izpogajane, a se spremembe še niso pokazale v izplačilih.

Minimalno plačo prejema okoli štiri milijone nemških delavcev.