Nemški predsednik Joachim Gauck je Slovenijo obiskal novembra lani. Foto: Twitter
Nemški predsednik Joachim Gauck je Slovenijo obiskal novembra lani. Foto: Twitter
Pipistrel
Predsednik Pahor je želel v Nemčijo odpotovati s Pipistrelovo panthero, vendar mu je to preprečilo slabo vreme. Foto: panthera-aircraft.com

Predsednik Borut Pahor je na uradni obisk v nemški zvezni deželi Baden-Würtemberg in Bavarska želel odpotovati s Pipistrelovim hibridnim letalom, a je moral te načrte zaradi slabih vremenskih napovedi odpovedati. Na jugu Nemčije danes močno dežuje, napoved pa je podobna tudi za torek. Zato se je na pot v Stuttgart že odpravil z avtomobilom.

Predsednik Pahor bo v torek najprej obiskal Stuttgart, kjer se bo sešel s predsednikom deželne vlade Baden-Württemberga, Winfriedom Kretschmannom. Dan pozneje se bo v Münchnu srečal še s predsednikom bavarske deželne vlade Horstom Seehoferjem, napovedujejo v predsednikovem uradu.

Predsednika bo na obisku spremljala močna gospodarska delegacija, v kateri bodo med drugim vodilni Gorenja Franjo Bobinac, Hidrie Iztok Seljak, Luke Koper Dragomir Matič in Cimosa Janez Gradišek, pa tudi Uroš Rosa iz Akrapoviča, Sibil Svilan iz SID banke, Dušan Bušen iz avtomobilskega grozda, Gorazd Mihelič iz agencije Spirit in Samo Hribar Milič iz GSZ-ja.

Predsednik bo v prestolnicah obeh dežel odprl poslovni konferenci, obisk pa bo izkoristil tudi za predstavitev slovenskih podjetij v pomembnih nemških koncernih, s katerimi Slovenija že veliko sodeluje. V tem kontekstu se bo srečal z upravami podjetij Mercedes-Benz, Mahle in BMW, še napovedujejo v Pahorjevem uradu.

Srečanje s Slovenci, živečimi v Nemčiji
V okviru obiska je predvideno tudi srečanje s Slovenci in slovenskimi poslovneži, ki živijo in delajo v Baden-Württembergu in na Bavarskem. V Nemčiji po neuradnih podatkih živi od 30.000 do 40.000 slovenskih izseljencev in zdomcev, od tega več kot polovica v Baden-Württembergu in na Bavarskem.

Nemčija je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, Baden-Würtemberg in Bavarska pa najpomembnejši med nemškimi zveznimi deželami. Vrednost letne menjave z Nemčijo je okoli 8,5 milijarde evrov (8,8 milijarde v letu 2014), pri čemer samo menjava z Baden-Würtembergom znaša okoli četrtino te vrednosti. Na drugem mestu za slovenske izvoznike je Bavarska, tretja dežela pa je Severno Porenje - Vestfalija.

V ospredju menjave je predvsem avtomobilska industrija in z njo povezani izdelki. Pomembni slovenski izvozni izdelki so tudi električni gospodinjski aparati in farmacevtski izdelki, pojasnjujejo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).