DUTB je sprejel že 3,3 milijarde evrov slabih terjatev. Foto: MMC RTV SLO
DUTB je sprejel že 3,3 milijarde evrov slabih terjatev. Foto: MMC RTV SLO


Viceguverner Banke Slovenije Janez Fabijan je povedal, da sta 3,3 milijarde evrov na družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesla NLB in NKBM, čakajo pa še na 1,1 milijarde evrov z Abanke.
Po Fabijanovih besedah oblikujejo sistem, da bi čim hitreje rešili podjetja, ki so perspektivna in imajo denarni tok. Banke se bi morale v določenem roku odločiti, ali bodo podprle podjetje ali ne, ali bodo privolile v moratorij na posojila in s skrbnim pregledom ugotavljale, ali je družba perspektivna. Sledila bi pretvorba terjatev, poslovno prestrukturiranje in v končni fazi lastniški vstop strateškega partnerja, je pojasnil.

Brodnjak: Bankirji se moramo poenotiti glede prestrukturiranja podjetij
Član uprave NLB-ja Blaž Brodnjak je zanikal, da NLB ne želi sodelovati pri prestrukturiranju, in izpostavil težave pri dogovarjanju v primeru večjega števila bank upnic. To je največja težava pri družbah, ki so "žive" in potrebujejo takojšnje odločitve. Zato se zavzema, da bi bile banke bolj odločne.

"Ključni korak je, da se bankirji poenotimo glede ključnih načel, ki se jih moramo držati pri prestrukturiranju, da bomo lahko učinkovitejši," je dejal Brodnjak. Ključno merilo pri tem sta po njegovih besedah ustvarjanje denarnega toka in perspektiva konkurenčnosti na dolgi rok.

Konsenz, da bo treba "pogoltniti"
Direktor družbe Capital Genetics Andraž Grahek je menil, da je potreben nekakšen katalizator za celoten proces, da bi bili vsi deležniki pripravljeni na dogovor in pri tem tudi "pogoltniti" izgubo, v zameno za to, da podjetje preživi in je v prihodnosti bolje upravljano.

Svetovalec upravnega odbora DUTB-ja Torbjörn Mansson je dejal, da se bodo od primera do primera odločili za strategijo upravljanja naložbe, da bi zagotovili čim večji izkupiček za državo, ni pa zadaj kakšne skrite, bodisi družbene ali politične, agende.

Morebitna sprememba v lastništvu DUTB - centralna banka je omenjala razmislek o delni privatizaciji - ne bi spremenila trenutnega delovanja DUTB, pravi Mansson, bi bilo pa zanimanje vlagateljev dobro merilo učinkovitosti delovanja.