Primorje je ostalo brez vodstva. Foto: MMC RTV SLO
Primorje je ostalo brez vodstva. Foto: MMC RTV SLO
Odstopila uprava Primorja

Razloge bodo predstavili v torek. Med razlogi za odstop je vodja stikov z javnostjo v Primorju Ivana Bratož navedla težak finančni položaj družbe, za katerega je krivo prejšnje poslovodstvo in z njim povezano oz. pridobljeno lastništvo. Uprava se sprašuje, zakaj banke na dražbi 6. aprila niso izvedle razlastitve kljub temu, da so pred tem ustanovile družbo, ki naj bi ta prevzem izvedla.

Če banke niso mislile resno, zakaj so že v sklopu podpisa prvega sporazuma zahtevale izdelavo sanacijskega programa, ki ga je kot prioritetno nalogo v izdelavo dobila nova ekipa. "Dejstvo je, da so edino banke pogojevale svoje ukrepe s sodelovanjem države pri sanaciji družbe. V sanacijskem programu, ki ga je pripravila uprava družbe že decembra lani, participacija države ni bila predvidena."

Slaba komunikacija lahko vodi v stečaj
Sekretar primorsko-notranjske organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Bojan Kramar pa pravi, da bi slaba komunikacija med lastniki Primorja Holdinga in bankami upnicami lahko privedla do stečaja: "Po naši oceni je to najslabša možnost, ki se je lahko zgodila v danih razmerah, in očitno je, da se lastniki prek Primorja Holdinga igrajo z zaposlenimi kot mačke z mišjo."

Kramar je povedal še, da je zdajšnja uprava, ki pojasnil o odstopu ni dajala, pripravljena delati še največ dva meseca. "Tisti, ki so ta odstop prejeli, očitno niso imeli pripravljenih predlogov za drugačen potek oziroma niso imeli pripravljenih predlogov za novo upravo, drugače bi jo že sami razrešili," je še dejal Kramar.

Uprava vidi razloge za obstoj podjetja
Uprava sicer še vedno verjame, da je dovolj ekonomskih razlogov za ohranitev Primorja: "Družbo bi morali v prvi vrsti reševati lastniki, vendar je res, da je v primeru Primorja lastnik sam - Primorje Holding insolventen. V kolikor skupščina ne bi potrdila dokapitalizacije ali zneski v roku ne bodo vplačani, bo lastnik šel v stečaj."

Pogajanja tečejo že nekaj časa
Kot je znano, se je uprava ajdovskega gradbenega podjetja že dalj časa z bankami upnicami pogajala za rešitev - če se jim z bankami ne bi uspelo dogovoriti, bi sledil stečaj podjetja, a so Abanka Vipa, NKBM, Banka Koper in NLB odločili Primorju do 30. aprila podaljšati moratorij na odplačevanje obveznosti in s tem zagotovili dodaten čas za reševanje edinega preostalega velikega slovenskega gradbenega podjetja.

Ena izmed zahtev v postopku reševanja Primorja je sicer razlastitev zdajšnjih lastnikov družbe. Tako sta Factor banka in NLB v preteklih dneh že izvedla dražbo delnic Primorja, ki jih je pri njiju zastavila družba Primorje Holding, a kupcev ni bilo.

Sklepi novega nadzornega sveta za zdaj neznani
Lastniki družbe Primorje Holding, ki je 100-odstotna lastnica Primorja, so prepričani, da bi z dokapitalizacijo zagotovili dovolj sredstev za rešitev Primorja. Prejšnji teden so tako na skupščini izglasovali odprto dokapitalizacijo, v kateri naj bi za zdaj še neznani strateški partner v družbo vložil 30 milijonov evrov. Skupščina Primorja Holdinga je imenovala tudi novi nadzorni svet, ki se je sešel na ustanovni seji, po kateri pa niso želeli dajati izjav. Za novega predsednika nadzornega sveta je bil izvoljen Jože Vrabec, ki bo na tem mestu nadomestil Gorazda Humarja.

Dobili minimalne plače
Zaposleni v Primorju so danes prejeli minimalne plače, izplačilo preostanka plač za marec, ki naj bi ga dobili do konca meseca, pa je vprašljivo, je za povedal vodja ZSSS-ja v podjetju Nikola Janev.

Odstopila uprava Primorja