V tretjem razpisu za gradnjo nove mariborske urgence bodo upoštevali vladna priporočila in zahtevali nižja finančna jamstva. Foto: MMC RTV SLO
V tretjem razpisu za gradnjo nove mariborske urgence bodo upoštevali vladna priporočila in zahtevali nižja finančna jamstva. Foto: MMC RTV SLO

Namen priporočil o uporabi finančnih zavarovanj in zavarovanj odgovornosti pri javnem naročanju in projektih, ki se sofinancirajo s sredstvi EU-ja, je povečati konkurenčnost in zmanjšati stroške v javnem naročanju.

Finančno zavarovanje je, skladno z novimi priporočili, primerno zahtevati, kadar to upravičuje tveganje, povezano s predmetom ali okoliščinami naročanja oz. izvedbe naročila, in sicer le v obsegu, kot je to potrebno.

Pri višini finančnega zavarovanja vlada priporoča, naj naročnik za zavarovanje resnosti ponudbe praviloma zahteva zavarovanje v znesku največ treh odstotkov vrednosti naročila. Za zavarovanje za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti predlagajo zavarovanje v vrednosti od pet do deset odstotkov vrednosti naročila, za zavarovanje za odpravo napak pa največ do pet odstotkov.

Javni naročniki so do zdaj zahtevali precej višja zavarovanja pri javnem naročanju, s čimer se je po oceni finančnega ministrstva obremenjeval kreditni potencial ponudnikov in s tem se je zmanjšala njihova likvidnost.

Ponudniki zato ne morejo sodelovati v več javnih naročilih in hkrati izpolnjevati obveznosti iz že pridobljenih poslov. Priporočila zavezujejo vsa ministrstva, organe v sestavi in vladne službe. Na finančnem ministrstvu pa pričakujejo, da jih bodo upoštevali tudi drugi naročniki.

GZS: Vlada bi morala sprejeti zavezujoč predpis
Vlada je znižanje finančnih zavarovanj predlagala na podlagi zahtev Gospodarske zbornice Slovenije, kjer pa s tem niso povsem zadovoljni. Izvršna direktorica GZS-ja za zakonodajo in politike Alenka Avberšek je povedala, da bi si ponudniki želeli bolj zavezujoč predpis za naročnike, ne le priporočila.

Podjetja se bojijo, da bi prepočasno ali celo neuspešno uveljavljanje tega predpisa do skrajnosti ogrozilo poslovanje še preostalih gradbenih, inženirskih in z njimi povezanih industrijskih podjetij, ki so še sposobna kandidirati na razpisih javnih naročil.

Priporočila za mariborsko urgenco
Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da bo imel novi, tretji razpis za gradnjo mariborske urgence spremenjena določila o zahtevanih bančnih jamstvih. Tako bodo zahtevali petodstotna jamstva, prej pa so zahtevali desetodstotna, je razložil ob nedavnem obisku UKC-ja Ljubljana.