Gospodarstvo
Prodajni postopki NLB-ja naj bi bili uradno končani do sredine novembra. Foto: BoBo
Prodaja največje slovenske banke NLB se začenja. Bo državi uspelo iztržiti dovolj veliko kupnino? Foto: BoBo

Dodaj v

Prodaja 75 odstotkov NLB-ja tik pred začetkom

Odločati mora še nadzorni svet SDH-ja
13. oktober 2018 ob 10:42,
zadnji poseg: 13. oktober 2018 ob 11:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na začetku prihajajočega tedna naj bi SDH in NLB na ljubljanski in londonski borzi objavila namero za prvo javno ponudbo (IPO) 75 odstotkov minus eno delnico banke. Objavi namere bo sledila objava prospekta za IPO z razponom cene za delnico in s tem začetek uradne prodaje.

O objavi namere za prvo javno ponudbo (IPO - initial public offering) bo moral odločati še nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki vodi prodajo NLB-ja. Malim delničarjem naj bi v nakup ponudili 10 odstotkov delnic banke, preostalo institucionalnim vlagateljem. Prodajalec bo odvisno od tega, koliko vpisov bo v posamezni tranši, delnice za prodajo na koncu lahko prerazporedil iz ene v drugo.

Priprave na prodajo NLB-ja so stekle s septembrskimi predstavitvami NLB-analitikom in investitorjem. Na njih je SDH v navezi s finančnim svetovalcem pri prodaji Deutsche Bank lahko dobil prvi občutek glede cenovnega razpona za delnico. Prodaja malim vlagateljem naj bi medtem potekala brez posebne reklamne akcije, kakršna je bila denimo v primeru IPO-ja Nove KBM leta 2007.

Nameri za IPO delnic NLB-ja naj bi v tednu dni sledila objava prospekta z razponom cene za delnico. Ali je ta primeren, bo ocenjeval nadzorni svet SDH-ja, ki pa lahko to preloži na vlado. Tako se je zgodilo ob prvem poskusu izvedbe IPO-ja za NLB lani, ki ga je vlada ustavila, ker z doseženim razponom ni bila zadovoljna.

Naročila za nakup delnic
Če bo tokrat šlo gladko, bodo kupci lahko naročila za nakup delnic NLB oddali v prvem novembrskem tednu. Ko bodo ta zbrana, se bo določila prodajna cena, delnice se bodo razdelile med kupce. Nato bodo te začele kotirati na Ljubljanski borzi in na borzi v Londonu. S tem bodo prodajni postopki za NLB uradno končani, po načrtih naj bi se to zgodilo do sredine novembra.

Največja banka v državi bo nato lahko zadihala s polnimi pljuči. Njeno poslovanje že približno pet let obremenjujejo omejevalni ukrepi, ki se jih mora držati, da na trgu ne bi imela prevelike konkurenčne prednosti, ker je leta 2013 prejela državno pomoč.

Zapiranje poslovalnic
Ker Slovenija ni izpolnila prvotne prodajne zaveze, da bo banko delno prodala do konca lanskega leta, za banko veljajo tudi izravnalni ukrepi. Eden od njih je ta, da mora zapreti 15 poslovalnic. NLB jih bo 14 zaprla z decembrom, še eno pa najpozneje do sredine prihodnjega leta.

Slovenija je morala takrat Evropski komisiji obljubiti, da bo banko delno privatizirala. Strani sta od avgusta dogovorjeni, da bo država do konca leta prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do 25 odstotkov plus eno delnico pa do konca prihodnjega leta.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Grof Celjski
# 13.10.2018 ob 17:03
Rdeči bankomat je treba prodati.
RJSlo
# 13.10.2018 ob 12:03
Prodaja 75 odstotkov NLB-ja tik pred začetkom
--------------------------------------------------
No ja. 1 minuta, 5 minut, 15 minut, 3 ure, ...? Ko bo novi kupec odpustil par tisoč nepotrebnih iz NLB jih boste tudi prisesali, pardon zaposlili v DTUB?

P. S. Kdaj bodo objavljeni dokumenti iz hčerinskih (z)družb LB, "z gnilega Zahoda, D, CH, ZDA"? Koliko milijard dolarjev je šlo na "gnili Zahod"?
Springbok
# 13.10.2018 ob 11:51
Če prav razumem izbrani način privatizacije, IPO, pomeni, da država kot prodajalec želi ostati veliki lastnik (25% +1). Pri IPO-jih je izid ponavadi razpršeno lastništvo. In praviloma, ne sicer vedno, nižji iztržek od kupnine, saj ni prevzemen premije. n poznajo niti razpona cen delince. To pa tudi pomeni, da ni tujega strateškega vlagatelja, ki bi z denarjem stal za banko. Morda računajo tudi na domače vlagatelje, saj nekateri ob nizkih obrestnih merah in že previskih cenah nepremičnin nimajo nikmor z odvečno likvidnostjo. Privatizacija pa bo, tako kot je bilo dogovorjeno z Evropsko komisijo. Ampak bolj z figovim listom.
kingeston
# 15.10.2018 ob 08:20
ne verjamem dokler ne bo končana prodaja tega kot so že omenili rdečega bankomata.

zanima me še, koliko smo državljani izgubili napram prodaji takrat ko se je to prvič omenjalo pred krizo 2007 leta...
VICTORIA99
# 14.10.2018 ob 09:41
Prodajte jo 100% da bo že enkrat mir.
alana
# 15.10.2018 ob 21:35
Denar od prodaje pa bo verjetno šel za plače javnega sektorja, ki se pravkar pogaja v ozadju ali se mogoče motim?
Sorrento
# 14.10.2018 ob 09:23
Prodati ali pa kar razpustiti je treba še državni kolhoz DUTB. Tile so vedno bolj sami sebi namen, pri čemer so v zadnjem času začeli celo kupovati nepremičnine.
Kolupaila
# 15.10.2018 ob 18:30
Nič bat, kupil jo bo sklad iz Južnoafriške republike, Kajmanskih otokov ali Paname. Še vedno bo ostal v posredni "Slovenski" lasti.
Bivši uporabnik
# 15.10.2018 ob 09:40
zanima me še, koliko smo državljani izgubili napram prodaji takrat ko se je to prvič omenjalo pred krizo 2007 leta...

kdo že je naredil največji puf nlb-ja? vse se da črno na belem pogledat, če govorimo o tajkunskih zgodbah, drugo pa so jasno dolgovi malega gospodarstva, gospodinjstev ipd.
in kdo je lagal o višini pufa in zakaj?
marelica7
# 15.10.2018 ob 07:19
m72
še vedno imam raje za šefa nemca kot slovenca...pa tudi za soseda imam raje angleža kot bosanca.
Sorrento
# 14.10.2018 ob 09:20
Prodati bi bilo treba 100%, in pobasati še prevzemno premijo.

Zadnji čas, da se davkoplačevalci znebimo tega brloga netransparentnosti, sicer bi banka vsakih 10 let v svoje ime dobila še en N. Npr. NNNLB.
deželan
# 16.10.2018 ob 10:21
ralu
Koliko smo dali notri finančnih inekcij, z obljubami da je imeti banko v državni lasti strateško in nujno za Slovenijo? Zdaj se bo pa zaprlo številne poslovalnice v odročnih krajih, odpustilo številne delavce is kar čez noč prodalo. Zakaj?
-----------------

Prav je da se komentira korektno.
Nismo dajali finančnih injekcij za to, da bi banka rasla in na vrednosti pridobivala temveč je šel denar za pokrivanje izgbe za katero nihče ne odgovarja. Glavni vzrok za prodajo banke je neodgovorno poslovanje in ker nas banka vseskozi finančno bremeni namesto da bi nam dajala koristi. Od leta 1991 smo tej banki pokrili preko 4 milijarde € izgub. Obstaja možnost, da bomo v bodočnosti izgubili dobičke če bi jih ta banka prinašala a obstaja še večja verjetnost v primeru nadaljevanja lastništva, da bomo pokrivali izgubo. Iz tega gledišča je jako sporno, zakaj obdržati 25% lastništva.

Zapiranje poslovalnic nikakor ni problematično, saj obstajajo bankomati, položnice pa lahko plačujejo z manjšimi stroški tudi pri trgovcih.
Vsekakor se delavce odpušča a iz gospodarskega razloga, ker se stroškovno ne pokrivajo. Delati iz tega vik in krik a na drugi strani preganjati podjetja, kjer so plače dobre primer Boscarol, je bi dejal organizirano uničevanje Slovenije z namenom narediti prostor stranki Levici, ki boleha po totalitarizmu.
Bivši uporabnik
# 15.10.2018 ob 21:08
Prodali bodo 75% NLB in obdržali 25% lastniški delež. Točno tu je catch! Spet bomo davkoplačevalci na poldrugo leto dokapitalizirali osebni bankomat SD, SMC, DESUS in po novem tudi LMŠ...
rEzA
# 15.10.2018 ob 17:50
Bankomat. V F21 ne bodo ravno najbolj vzhičeni.
Bivši uporabnik
# 15.10.2018 ob 09:37
Rdeči bankomat je treba prodati.

če bo druge barve, bo ok potem, lol? no, sej..
osservatore
# 14.10.2018 ob 12:09
Prodaja 75 odstotkov NLB-ja tik pred začetkom

To bo poceni razprodaja pod prisilo.
m72
# 15.10.2018 ob 12:33
"še vedno imam raje za šefa nemca kot slovenca...pa tudi za soseda imam raje angleža kot bosanca."

Lahko greš tudi tja. Z vso svojo kramo.
Bivši uporabnik
# 15.10.2018 ob 09:41
še vedno imam raje za šefa nemca kot slovenca...pa tudi za soseda imam raje angleža kot bosanca.

ponosni desničarski slovenec. rojen hlapec.
miran kač
# 15.10.2018 ob 08:25
Kaj so resnični lastniki dovolili(sprejeli, se prav znebili lastniških deležev)... bomo še vidl...kakšna igra je vzadaj.
ralu
# 14.10.2018 ob 19:18
Koliko smo dali notri finančnih inekcij, z obljubami da je imeti banko v državni lasti strateško in nujno za Slovenijo? Zdaj se bo pa zaprlo številne poslovalnice v odročnih krajih, odpustilo številne delavce is kar čez noč prodalo. Zakaj?
veza
# 13.10.2018 ob 13:37
Upam, da nas kupi ZBER bank, ali pa to ne bo možno?
In še nekaj me zanima, če ne bo ustrezne ponudbe, bomo vseeno prodali, pod mus?
brkotas
# 13.10.2018 ob 11:43
Adijo Slovenija od kod lepote tvoje :)
m72
# 14.10.2018 ob 14:45
"Prodajte jo 100% da bo že enkrat mir."

Prodajte kar kompletno džamahirijo Slovenija, pudlji. Itak nas bodo švabi prej ali slej priključili svojim zgodovinskim zaveznikom, ki že dolga leta načrtno kupujejo naša podjetja. Merkla je že zdavnaj povedala, da so za švabe kroati glavni zaveznik na Balkanu.
m72
# 13.10.2018 ob 13:02
"Prodajni postopki NLB-ja naj bi bili uradno končani do sredine novembra.

Prodaja največje slovenske banke NLB se začenja. Bo državi uspelo iztržiti dovolj veliko kupnino?

NLB bo državi izplačal 270,6 milijona evrov dividend

Bomo hkrati z NLB-jem prodali tudi 2.000 umetniških del v lasti te banke?

Prodaja 75 odstotkov NLB-ja tik pred začetkom"


Nehajte, bedaki, dokler je še čas! Že zaradi 1,55 milijarde preplačane "dokapitalizacije" bi morali ustaviti to norost, ki bo proračunu zmanjšala prihodek, katerega bomo potem nadomeščali z novimi davki. Kaj se bomo sklicevali na neke debilne "zaveze", ki jih je dal "neznani" izdajalec, če pa se niti razsodba arbitraže v efu ne upošteva! Vsi, tudi merkla, le mlačno in s figo v žepu podpirajo "vladavino prava", dejansko pa jim je vseeno, ker poudarjajo, da se bomo "morali sami dogovoriti." Gre le za koristi, morale in pravičnosti že zdavnaj več ni.
Zato bi morali sprejeti njihovo igro - govoriti floskule, kot jih oni, narediti pa v korist svoje države!

Seveda je jasno, da se zraven tujih lakomnežev najbolj grebejo tisti, ki pričakujejo provizije pri prodaji in še bolj oni, ki hočejo z nakupom dobro naložiti nakraden denar. Ali res ne znamo rešiti tega?
Kazalo