Predsednik DZ-ja je organiziral posvetovalni sestanek glede nadzornikov državnega holdinga. Foto: STA
Predsednik DZ-ja je organiziral posvetovalni sestanek glede nadzornikov državnega holdinga. Foto: STA
Igor Lukšič je prepričan, da SD vedno predlaga najboljše kadre. Foto: BoBo

Na sestanku predlagateljev nadzornikov Slovenskega državnega holdinga so bili prisotni predsednik DL-ja Gregor Virant, finančni minister Janez Šušteršič, v imenu Ekonomsko-socialnega sveta Janez Posedi, predsednica komisije za nadzor javnih financ Alenka Bratušek (PS), vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer, poslanka PS-ja Maša Kociper, vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin, poslanec SLS-a Jakob Presečnik, poslanec DeSUS-a Ivan Hršak in generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović.

Predsednik DZ-ja in DL-ja Virant in poslanka PS-ja Bratuškova po sestanku o imenih nista želela govoriti. Bratuškova si želi, da jih, ko bodo znana, ne bi skušali takoj diskreditirati. Pogoji v zakonu so kar strogi in predsednica komisije DZ-ja za nadzor javnih financ zato ocenjuje, da bo že izpolnjevanje pogojev trd oreh, prostora za diskreditacije zaradi predlagatelja torej ne bi smelo biti.

Kandidati so po besedah Viranta in Bratuškove lahko strankarsko opredeljeni, če izpolnjujejo vse pogoje, vendar pa ne smejo biti strankarski funkcionarji. "Nadzorniki ne bodo smeli k nobeni politični stranki, v noben kabinet predsednika vlade ali kateri koli drug kabinet hoditi po navodila," je povedal Virant.

Na sestanku so med drugim ugotovili, da so roki zelo kratki, saj morajo biti predlogi kandidatov za nadzornike znani najpozneje do 28. januarja. Po Virantovih zagotovilih bodo v okviru teh rokov storili največ, kar je mogoče, da bo kandidacijski postopek čim bolj kakovosten.

Vsi prisotni pa naj bi se strinjali, da morajo biti nadzorniki vrhunski strokovnjaki in da bi moral biti nadzorni svet tudi komplementaren. Kar pomeni, da bi morali člani pokrivati različna področja, ključna za uspešno delovanje holdinga.

SDS odklonil Virantovo pobudo
V največji vladni stranki SDS so pred sestankom ponovili svoje odklonilno stališče do Virantove pobude, saj so prepričani, da so vsi predlagatelji pri oblikovanju predloga zakona popolnoma samostojni, zakon pa ne predvideva nobenega moderatorja.

Zato Virantovo pobudo ocenjujejo kot poseg, ki nima nikakršne podlage v zakonu o holdingu ali koalicijski pogodbi, prav tako pa naj ne bi bil skladen z ustavo.

Lukšič ne vidi smisla sestanka
Na sestanku poleg SDS-a ni predstavnikov SD-ja. Vendar se je glede sestanka v sporočilu za javnost odzval predsednik SD-ja Igor Lukšič. "Nobenega razloga ne vidimo, da bi predsedniki strank in vodje poslanskih skupin sestavljali posvetovalno telo predsednika DZ-ja za kadrovska vprašanja. Vsaka stranka bo po lastnih kriterijih posredovala predloge," je pojasnil Lukšič in dodal, da so v SD-ju za vse funkcije vedno predlagali odgovorne, visoko kvalificirane ljudi in da bodo tako ravnali tudi v naprej. "Vsi dosedanji dogovori z vladno koalicijo, da bi presegli ozko strankarske kriterije, so naleteli na gluha ušesa," je še opozoril Lukšič.

Virant obžaluje bojkot SD-ja in SDS-a
Virant je odsotnost SDS-a in SD-ja obžaloval in povedal, da zelo težko razume, kako bi lahko kdo bil proti preseganju strankarskih ločnic in iskanju širokega soglasja pri imenovanju nadzornikov v tako pomembno ustanovo.

"Ne izbiramo sveta krajevne skupnosti, ampak nadzorni svet ustanove, ki bo bdela nad 10 milijardami evrov državnega premoženja. To se ne da narediti na horuk, to se ne sme narediti nestrokovno in to se ne sme narediti stihijsko," je opozoril Virant.

PS vložil predlog sprememb zakona o holdingu
"Temeljni cilj novele zakona je uveljavitev novega koncepta, ki zagotavlja boljše upravljanje z državnim premoženjem in njegovo zaščito. Predlog zakona sledi načelom gospodarnosti in učinkovitosti, s čimer se zagotavlja večjo transparentnost in zaupanje javnosti v ustrezno upravljanje državnih in drugih naložb s strani Slovenskega državnega holdinga," so glede predlaganih sprememb zapisali v PS-ju.

Ob tem poudarjajo, da so poglavitne rešitve novele zakona zagotavljanje dostopa do informacij javnega značaja, zavezanost SDH-ja in njegovih odvisnih družb uporabi določb Zakona o javnem naročanju, in nadzor nad izkazi Računskega sodišča Republike Slovenije. Transparentnost upravljanja pa je zagotovljena z uravnoteženo zastopanostjo članov nadzornega sveta holdinga, katerih izbira bo temeljila na njihovi strokovnosti in izkušnjah.