Predsednik državnega zbora je predlagatelje članov nadzornega sveta državnega holdinga pozval k
Predsednik državnega zbora je predlagatelje članov nadzornega sveta državnega holdinga pozval k "preseganju strankarskih okvirov" Foto: BoBo

Predsednik državnega zbora Gregor Virant opozarja, da bodo nadzorniki državnega holdinga upravljali deset milijard evrov vredno premoženje, zato je po njegovem mnenju v nadzorni organ treba imenovati vrhunske in neodvisne strokovnjake, ki bodo sestavljali komplementaren kolektiv.

Zato je poslanskim skupinam, predsedniku vlade, ekonomsko-socialnemu svetu in parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ poslal poziv k preseganju strankarskih okvirov pri tej odločitvi. Obenem je Virant predstavnike predlagateljev nadzornega sveta povabil na sestanek, kjer bi se dogovorili o strogih merilih in standardih za nadzornike.

V dobrih treh tednih, kolikor imajo predlagatelji časa za uskladitev kandidatov, si Virant želi dobiti take kandidate, ki bi jih parlament imenoval soglasno ali vsaj z dvotretjinsko večino. Ob tem je Virant dejal, da ima sam v mislih že nekatera imena, ki bi lahko zasedala položaj nadzornikov državnega holdinga, a o njih ni želel javno razpravljati.

Je pa Virant na svoj poziv že dobil pozitivne odgovore PS-ja, DeSUS-a, Ekonomsko socialnega sveta in komisije za nadzor javnih financ. Določene zadržke do Virantovega poziva pa ima SDS.