Finančna uprava bo imela zaradi dodatnih izračunov za okoli 300.000 evrov več stroškov. Foto: BoBo
Finančna uprava bo imela zaradi dodatnih izračunov za okoli 300.000 evrov več stroškov. Foto: BoBo



Ker višina obdavčljivih prejemkov ni več merilo za izdajo informativnega izračuna dohodnine, bodo letos prvič izračune prejeli tudi upokojenci, študenti in drugi, ki so prejeli manj od splošne olajšave, torej manj kot 3.302 evra. Zato je bilo že v prvem svežnju 930.000 izračunov, skoraj toliko kot lani vseh.

Za večino upokojencev bodo izračuni dobesedno res informativni, je pojasnil Stojan Glavač s finančne uprave. "Ta novost pri pošiljanju informativnih izračunov dohodnine ne bo v ničemer vplivala na kakršno koli povečano ali zmanjšano obdavčitev. Gre zgolj za informacijo," je pojasnil.

Nekateri bodo izračune prejeli prvič
Pokojnine do 1.100 evrov namreč niso obdavčene. Druga skupina so študenti, ki so lani zaslužili manj kot znašajo študentske olajšave, torej manj kot 2.477 evrov. Letos bodo prejeli informativni izračun, v katerem bodo že upoštevali tudi plačano akontacijo. "Po novem jim ne bo potrebno vlagati dohodninske napovedi za vračilo te akontacije dohodnine," je dodal Glavač.

In še tretja skupina zavezancev, ki jim bo letos finančna uprava prvič poslala informativni izračun. To so tisti, ki so prejeli manj kot znaša splošna olajšava, torej manj kot 3.302 evra. "V preteklosti bi morali za vračilo akontacije dohodnine vlagati dohodninsko napoved, po novem pa to ni potrebno," je še dejal.

Finančna uprava bo zaradi dodatnih izračunov imela za okoli 300.000 evrov več stroškov. Po prejemu informativne dohodnine pa so roki ustaljeni, mesec dni za ugovor, če se z izračunom ne strinjate, v nasprotnem postane odločba. Država bo vračila nakazala prvega junija, drugega junija pa bo potekel rok za doplačilo. Drugi sveženj informativnih izračunov bo konec maja, po večini za tiste, ki imajo vzdrževane člane, katastrski dohodek oziroma samostojne podjetnike.