Nepravilnostim pri projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj ni videti konca. Foto: BoBo
Nepravilnostim pri projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj ni videti konca. Foto: BoBo
Koliko milijonov bo še šlo za TEŠ?

Da projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj spremljajo številne nepravilnosti, dokazujejo tudi podatki iz revizije projekta, ki jih je pridobila Televizija Slovenija. Iz njih je razvidno, da bi se najdražja investicija vlade v tem mandatu, ki je že zdaj vredna 1,2 milijarde evrov, lahko še podražila, kljub temu pa so v TEŠ-u v zadnjih štirih letih sodelujočim pri projektu izplačal za več kot 600 tisoč evrov nagrad.

"Pogodba bolj v prid Alstomu kot TEŠ-u"
Zakaj se je projekt dražil? Mednarodne cene premogovnih energetskih objektov so se povečale za 100 odstotkov, blok 6 leži na potresnem območju, predračunska vrednost montaže naj bi bila postavljena prenizko. Dobavitelju opreme Alstomu so izplačali rezervacijski znesek v višini 25 milijonov evrov, a revizija ni našla dokazov, da bo ta znesek izključen iz nadaljnje eskalacije, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek.

Direktor termoelektrarne Simon Tot potrjuje, da imajo precej težav in da se trenutno pogajajo z glavnim dobaviteljem opreme za šesti blok Alstomo, da bi pogodbo nekoliko omejili in spremenili. "Izračun je bolj narejen v prid Alstomu kot TEŠ-u in mi želimo z našimi argumenti že podpisano pogodbo toliko spremeniti, da bi jo vsaj omejili," je dodal.

Nagrade za 24 sodelujočih
Kljub temu pa si je za delo pri projektu v preteklih letih 24 zaposlenih razdelilo 653.000 evrov nagrade, razkriva revizija. Kdo jih je odobril, se (še) ne ve, saj TEŠ takrat ni imel jasne politike glede stimulativnega nagrajevanja svojih zaposlenih.

Prav tako vprašanja vzbujajo dolgoročne pogodbe, ki so jih sklenili s petimi lokalnimi dobavitelji, ki imajo skupne družbenike. Gre za podjetja DBSS, CIGRAD, VAS, Andrejc in Kovinarstvo Sovič, ki so skupaj sklenila za 50 milijonov evrov pogodb. A to zagotovo ni vse, pravi Tot, saj "je bilo veliko pogajanj verjetno brez zapisnikov ali pa zapisniki niso na voljo".

Poslanci čakajo na novega ministra
Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da mora zdaj termoelektrarna pripraviti nov investicijski program, ki bo dokazoval ustrezno stopnjo donosnosti. "Samo v takem primeru bo vlada pripravljena predlagati zakon o državnem poroštvu za kredit Evropski investicijski banki," je poudaril Janez Kopač.

Odbor DZ-ja za gospodarstvo pa je razpravo o izsledkih vseh revizij preložil na jesen, saj pravijo, da po odstopu Zaresove ministrice Darje Radić, ki je projektu TEŠ 6 skupaj s svojo stranko nasprotovala, čakajo na novega ministra.

Koliko milijonov bo še šlo za TEŠ?