Delavci upajo na projekt Edison. Foto: BoBo
Delavci upajo na projekt Edison. Foto: BoBo

V Revozu so v sredo napovedali, da bodo med 19. in 28. septembrom obratovali le z dopoldansko izmeno, proizvajali pa bodo le vozila, za katera imajo zagotovljena naročila. Kot je pojasnil Bratož, si v kriznih razmerah tako kot druga podjetja ne morejo privoščiti proizvajanja na zalogo.

Revoz zaposluje približno 2.300 ljudi, predsednik uprave pa je dejal, da je njihov prvi cilj, da storijo vse za ohranitev zdajšnjih delovnih mest. Med možnostmi za zmanjšanje obsega proizvodnje še ni odpuščanj, je dodal Bratož.

Kot je dejal Bratož, bodo delovna mesta sicer skušali ohraniti, dokler bo to mogoče, a si pred morebitnimi odpuščanji ne morejo zatiskati oči. O mogočih rešitvah se trenutno pogovarjajo s socialnimi partnerji, s katerim se bodo morali dogovoriti tudi, kako pokriti nastale izpade.

Do konca leta in v prihodnje po oceni predsednika uprave Revoza stanje ne bo boljše, poskušali pa bodo storiti vse, da ga bodo pojasnili zaposlenim.

Sindikati so ukrep pričakovali
Glede na slaba naročila delavcev prehod na enoizmensko delo ni presenetil, je dejal predstavnik sindikata Revozovih delavcev Slavko Pungeršič. V eni izmeni dela od 700 do 800 delavcev, z upravo pa se morajo dogovoriti, kako bodo nadomestili izgubljeni delovni čas. Med zelo verjetnimi ukrepi je prehod na 36-urni delovnik, kar pomeni, da bi bili delavci na vsakih štirinajst dni en dan prosti, je pojasnil sindikalist.

Boljšo prihodnost vidijo v sindikatu v projektu Edison, ko naj bi v Revozu morda celo spet proizvajali v treh izmenah. Priprave na proizvodni projekt Edison, ki ga bodo začeli izvajati leta 2014, naj bi potekale po načrtih.

B. V.

V Revozu samo ena izmena
V Revozu samo ena izmena