Samaras je vodenje grške vlade prevzel prejšnji mesec. Foto: EPA
Samaras je vodenje grške vlade prevzel prejšnji mesec. Foto: EPA

V govoru v grškem parlamentu je sicer Samaras zagotovil, da je nova vlada pripravljena izvesti širok niz strukturnih reform.

Samaras želi, da Evropska unija in Mednarodni denarni sklad (IMF) Grčiji za dve leti podaljšata rok, v katerem mora izpolniti stroge varčevalne ukrepe, ki so jih morali Grki sprejeti v zameno za pomoč v skupni višini 237 milijard evrov.

"Prosimo za prilagoditev," je dejal med predstavitvijo programa nove vlade za prihodnja štiri leta. Tako bi nekoliko olajšali težaven položaj, v katerem so se znašli grški državljani in grško gospodarstvo, ki se ne uspe izviti iz recesije.

"Ne želimo spremeniti ciljev varčevalnega svežnja. Želimo spremeniti sredstva," je dejal Samaras. Največjo težavo vidi v visoki brezposelnosti, a je prepričan, da Grčiji lahko uspe.

Samaras je ob tem napovedal, da se bo nova grška vlada osredotočila na obsežnejšo privatizacijo državnih podjetij in liberalizacijo energetskega trga. "Izvedli bomo privatizacijo, ki bo obsežnejša od prvotnih zavez," je dejal v nagovoru poslancem.

Napovedal je zaprtje ali združitev več državnih podjetij, med drugim na področju železniškega prometa in v elektrogospodarstvu, kar naj bi se zgodilo še pred koncem leta. Obljubil je tudi davčno amnestijo za Grke, ki bodo finančna sredstva iz tujine prenesli nazaj v domovino.

Govorice o izstopu se morajo končati
Močno zadolžena Grčija zaostaja pri izvajanju reform, v katere je morala privoliti v zameno za finančno pomoč EU-ja in IMF-a. Samaras je glede tega dejal, da morajo tuji predstavniki prenehati spodkopavati prizadevanja Grčije s komentarji o morebitnem izstopu Grčije iz območja evra.

"Medtem ko se mi tu borimo, ne sme nihče govoriti o tem, da se bo Grčija vrnila k drahmi. To se mora končati," je bil odločen Samaras. "Cilj vlade je zavarovati mesto Grčije v območju evra," je dejal.