Cene goriv so v Savdski Arabiji med najnižjimi. Foto: Reuters
Cene goriv so v Savdski Arabiji med najnižjimi. Foto: Reuters

"Če si želijo druge države omejiti črpanje ali zamrzniti dodatno črpanje, bi to lahko imelo vpliv na trg, toda Savdska Arabija ni pripravljena zmanjšati črpanja nafte," je povedal Al Džubeir za AFP.

"Naftno vprašanje bodo določale ponudba in povpraševanje ter tržne sile. Savdska kraljevina bo zaščitila svoj tržni delež, in to smo tudi povedali."

Savdska Arabija in države izvoznice nafte v Organizaciji držav izvoznic nafte (OPEC) so zavrnile zmanjšanje črpanja, da bi tako s trga pregnale manj konkurenčne države, še posebej ameriške proizvajalce nafte iz skrilavcev.

Cene navzgor
Potem ko so cene nafte v dobrem letu in pol padle za 70 odstotkov, sta se energetski velesili Savdska Arabija in Rusija v torek z Venezuelo in Katarjem na srečanju v Dohi dogovorili za zamrznitev črpanja nafte na januarsko raven, če jim bodo sledili tudi drugi veliki proizvajalci.

Savdski regionalni tekmec Iran je trge presenetil, ko je sporočil, da to podpira tudi Teheran.

Cene nafte so se po objavi novice na borzi v Londonu zvišale. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent z aprilskim dobavnim rokom je bilo treba pozno dopoldne odšteti 50 centov več oziroma 33,89 dolarja, cena teksaške lahke nafte z marčnim dobavnim rokom pa je narasla za 35 centov, na 29,79 dolarja za sod.