Cene goriva so v Venezueli tudi s 6.000-kratno podražitvijo še vedno med najcenejšimi na svetu. Foto: Reuters
Cene goriva so v Venezueli tudi s 6.000-kratno podražitvijo še vedno med najcenejšimi na svetu. Foto: Reuters
Z nafto bogata država se spopada s hudo gospodarsko krizo. Foto: Reuters
Nicolas Maduro je reforme predstavil v peturnem televizijskem nagovoru državljanom. Foto: Reuters

gospodarstva, ki ga je močno prizadel padec cen nafte, ki predstavlja 95 odstotkov tujega prihodka.

Cene goriv na bencinskih črpalkah po Venezueli bodo tako poskočile za 6.086 % za 95-oktanski bencin, z 0.097 bolivarjev (0,01 dolarja) na 6 bolivarjev (0,94 dolarja), oz. 1.300 % za 91-oktanskega (z 0,07 bolivarja na 1 bolivar). Čeprav se zdi dvig astronomski, pa tudi z novimi cenami bencin v Venezueli ostaja med najcenejšimi na svetu, Venezuelci pa lahko svoje rezervoarje napolnijo za ceno treh piv, kot slikovito primerja Guardian. S tem ukrepom naj bi država privarčevala 800 milijonov dolarjev na leto.

Napoved Madurove socialistične vlade je razkrila nekatere izmed reform prostega trga, ki so jih že dalj časa propagirali analitiki kot nujne za to z nafto bogato državo. "To je nujno potreben ukrep, nujno potrebno dejanje, s katerim bomo izravnali stvari, in prevzemam polno odgovornost zanj," je povedal Maduro v peturnem televizijskem nagovoru.

Po Madurovih besedah bodo nove cene goriv pomagale podpreti socialne programe, kot so stanovanja, zdravstvene usluge in izobraževalni sistem, ki so njegovemu predhodniku Hugu Chávezu prinesle množično podporo in privržence, ko je Venezuelo pred 17 leti popeljal na socialistično pot. Maduro pravi, da upa, da bodo "ljudje na ulicah razumeli ukrepe", pri čemer je namigoval na val nasilja, ki ga je leta 1989 podžgal dvig cen goriva in v katerem je umrlo več sto ljudi, je pa tudi tlakoval Chavezovo pot na oblast.

Ob tem se bo menjalni tečaj s 6,3 bolivarja za en dolar oslabil na 10 bolivarjev, predsednik pa je napovedal tudi 20-odstotni dvig minimalne plače, ki stopi v veljavo 1. marca.

Reforme še ne dovolj radikalne?
Analitiki z Wall Streeta so pred tem dejali, da Venezuela nujno potrebuje močno devalvacijo valute, varčevalne reze ter dvig cen goriva in elektrike, če se želi ogniti nadaljnjemu gospodarskemu zlomu. A lokalni analitiki in kritiki menijo, da reforme še niso dovolj radikalne.
Analitik Luis Vicente León je tako ukrepe primerjal s "posutjem tartufove soli na pokvarjen zrezek". León je na Twitterju zapisal, da bi morala vlada nenehno prilagajati cene goriv, da učinka ne bi povsem izničila inflacija, ki je bila lani kar 140-odstotna. Ob tem je dodal, da se spremembe pri vrednosti tečaja bolivarja ne zdijo ravno korenite. "Morali bomo počakati in videti, kako bo potekala izvedba, a zdi se, da ne bo dovolj," je zapisal.

Maduro je ukrepe uvedel s predsedniškim dekretom, potem ko je vrhovno sodišče zavrnilo odločitev opozicije, da predsedniku ne podeli posebnih pooblastil. Spopad z opozicijo, ki ima od januarja prvič v 17 letih večino v narodni skupščini, je celo zmerne politike spremenila v radikalnejše. Dvakratni opozicijski predsedniški kandidat Henrique Capriles, vodja zmernega krila opozicije, je podprl morebitni referendum za odpoklic Madura. Po ustavi mora opozicija za referendum o odpoklicu zbrati skoraj 4 milijone podpisov, na njem pa bi moralo potem proti Maduru glasovati več ljudi, kot je glasovalo zanj na predsedniških volitvah leta 2013.