Postopek prodaje Telekoma Slovenije so na začetku septembra začasno ustavili, dokler ga nova vlada znova ne zažene. Foto: Telekom Slovenije
Postopek prodaje Telekoma Slovenije so na začetku septembra začasno ustavili, dokler ga nova vlada znova ne zažene. Foto: Telekom Slovenije
Matej Runjak
SDH je, kot navaja Runjak, pripravljen na izpeljavo "poštenega in transparentnega postopka" na mednarodni ravni. Upa pa, da se bo vlada glede nadaljevanja privatizacije jasno izrekla, saj bi to za holding pomenilo konec negotovosti. Foto: BoBo

S signali glede privatizacije Telekoma se mudi iz povsem praktičnih razlogov, je prepričan član uprave Slovenskega državnega holdinga, ki je pripravil celoten postopek, zbral vso potrebno dokumentacijo in finančne podatke. Trenutno je vse na mestu in "velika težava bo, če ne bomo nadaljevali v tednu ali dveh", je opozoril Runjak in dodal, da bodo v tem primeru morali številne dejavnosti začeti znova, tako pa bi bil "verjetno ves postopek izgubljen".

SDH je, kot navaja Runjak, pripravljen na izpeljavo "poštenega in transparentnega postopka" na mednarodni ravni. Upa pa, da se bo vlada glede nadaljevanja privatizacije jasno izrekla, saj bi to za holding pomenilo konec negotovosti.

Ministra načeloma naklonjena nadaljevanju postopka
Obdobje od enega do dveh tednov je v povezavi s Telekomom Slovenije omenil tudi Rob Irving iz družbe White & Case, ki je kot pravni svetovalec tesno vpeta v privatizacijo. Načelne izjave bodočih slovenskih ministrov za finance in gospodarstvo, Dušana Mramorja in Jožefa Petroviča, ki sta izrazila naklonjenost nadaljevanju postopka, je označil za krasen signal. "Upam, da bo vlada po prevzemu dolžnosti nadaljevala takšna sporočila," je dejal in dodal, da je glede na doslej slišano optimističen.

Postopek privatizacije sicer formalno ni zamrznjen, še poudarja Runjak. Je pa dejstvo, da potencialni vlagatelji milijone in milijarde usmerjajo v državo, v kateri ni popolnoma jasno, ali bo postopek končan ali ne. "Vse, kar potrebujemo, je jasno zagotovilo, da bo postopek končan v časovnih okvirih, ki so v skladu s postopkom, ki ga vodimo," je dejal Runjak.

Samemu holdingu, ki je v 100-odstotni državni lasti, bi sicer zelo pomagalo že, če bi vlada jasno podprla njegova prizadevanja in usmeritev, še meni Runjak in dodaja, da bi to "vlagateljem poslalo jasen signal, da smo usklajeni in da lastniki stojijo za nami".

Zanimanja je bilo dovolj
V razpravi o privatizaciji v Sloveniji na poslovnem zajtrku AmCham je Irving sicer spomnil, da je bilo zanimanje za Telekom na začetku julija nad pričakovanji. Če pa bi čakali še mesec ali šest tednov, bi zagon lahko popustil in bi morali čakati, da bi spet dosegli tak interes. Politike, za katere je prodaja družbe občutljivo vprašanje, sicer lahko razume. "A v ta proces je bilo vloženega veliko časa in denarja," je opozoril. Vlagatelji po njegovih besedah potrebujejo jasno sporočilo, da je privatizacija Telekoma dobrodošla, saj nihče ne želi delovati v sovražni situaciji.

Posvaril je še pred ločevanjem infrastrukture od storitvenega dela družbe. To je bilo po njegovih besedah v svetu doslej narejeno dvakrat, noben izmed teh primerov pa se ni zgodil v Evropi. "Do eksperimentiranja bi bil sam zadržan, saj vlagatelji želijo gotovost in proces, ki bi tekel na način, ki so ga že videli," je pojasnil. Ločitev infrastrukture in storitev bi po njegovem mnenju tudi zelo dolgo trajala, rezultat pa bi bil zelo negotov.