Trojica si želi okrepiti sodelovanje med državami. Foto: Reuters
Trojica si želi okrepiti sodelovanje med državami. Foto: Reuters

V preteklih nekaj letih sta Izrael in Ciper pod morskim dnom v vzhodnem delu Sredozemlja odkrila ogromne zaloge zemeljskega plina, na zadnje je v nedeljo izraelska raziskovalna skupina sporočila, da so ob obali Izraela odkrili novo obsežno plinsko polje.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je gostil srečanje z Aleksisom Ciprasom in Benjaminom Netanjahujem, na katerem so iskali možnosti za gradnjo plinovoda do Evrope. Izraelski premier je nato sporočil, da bodo vse tri države oblikovale odbor, ki bi preučil načrte za plinovod med Izraelom in Ciprom ter nato še do Grčije.

Izraelsko ministrstvo za energijo ocenjuje, da je v vzhodnem Sredozemlju med 10.000 in 15.000 milijardami kubičnih metrov zalog zemeljskega plina, dovolj za zadostitev domačih izraelskih potreb in potreb evropskega trga.

Sodelovanje v nemirni soseščini
Trojica voditeljev je razpravljala tudi o načrtih za položitev podvodnega kabla, ki bi povezal električna omrežja vseh treh držav. Kot je poudaril izraelski premier, so časi na Bližnjem vzhodu dandanes še posebno nemirni. Okrepljeno sodelovanje med tremi demokracijami bo po njegovih besedah prispevalo k stabilnosti, varnosti ter blaginji v teh treh državah in tudi v regiji.

Netanjahu je povedal, da se je z Anastasiadesom in Ciprasom pogovarjal še o sodelovanju na področju upravljanja voda, turizma, visokotehnološkega sektorja, gasilstva ter na področju iskalnih in reševalnih akcij v vzhodnem Sredozemlju.

Omenjene tri države so se zaradi vse nemirnejših razmer na Bližnjem vzhodu v zadnjih mesecih precej zbližale in sodelovanje okrepile tudi na vojaškem področju.