Mercatorja konzorciju nikakor ne uspe prodati. Foto: BoBo
Mercatorja konzorciju nikakor ne uspe prodati. Foto: BoBo

Konzorcij delničarjev Mercatorja imen štirih ponudnikov še ni razkril. Člani konzorcija medtem poudarjajo, da bodo javnost o nadaljevanju postopka prodaje Mercatorja še obveščali. Prodajalci Mercatorja so že v torek sporočili, da je konzorcij prejel več nezavezujočih ponudb za nakup omenjenega deleža. Koliko ponudb je prispelo, niso razkrili.
Mercator sicer prodajajo že devetič. V tokratnem prodajnem konzorciju so Pivovarna Union, NLB, Pivovarna Laško, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring Beograd, Radenska, Banka Koper, banka Hypo Alpe Adria, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding.
Prodaja je zaradi velikih dolgov do bank še posebej pomembna za družbe iz skupine Laško. Ta naj bi trenutno potrebovala okoli 100 milijonov evrov, da bi dolg do bank upnic, ki znaša 360 milijonov evrov, spravila na obvladljivo raven.
Tokrat bo na mizi občutno manj
Če bi skupina Laško prodala svoj nekaj več kot 23-odstotni delež Mercatorja hrvaškemu Agrokorju po izpogajani ceni 221 evrov za delnico iz aprila 2011, bi njen dolg do bank upnic konec leta 2012 znašal 160 milijonov evrov.
Agrokor sicer tudi tokrat velja za enega glavnih igralcev v igri za nakup večinskega deleža Mercatorja. Hrvati naj bi tokrat ponudili precej manj kot leta 2011, in sicer nekje blizu tržne cene, torej okoli 120 evrov.