Na Wall Streetu bo po prostem ponedeljku v torek spet živahno. Elitni indeks Dow Jones je trenutno le 1,3 odstotka oddaljen od rekordne vrednosti. Foto: Reuters
Na Wall Streetu bo po prostem ponedeljku v torek spet živahno. Elitni indeks Dow Jones je trenutno le 1,3 odstotka oddaljen od rekordne vrednosti. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Na Ljubljanski borzi so se v torek delnice večinoma pocenile, najbolj Krkine in Mercatorjeve, ki imajo največjo utež pri izračunu indeksa SBI TOP. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Kriza evropske avtomobilske industrije se še poglablja. Januarja je bilo v Evropski uniji 885.159 novoregistriranih vozil, kar je 8,7 odstotka manj kot leto prej in najmanj od začetka objavljanja tovrstnih podatkov leta 1990. Le v Veliki Britaniji, ki je za Nemčijo drugi največji evropski trg, se je prodaja povečala. Največji upad prodaje je bilo januarja opaziti v Italiji, kar 17,6-odstoten. V Nemčiji je bil padec 8,2-odstoten. Lani so se sicer nemška avtomobilska podjetja pohvalila z rekordnimi prodajnimi rezultati, potem ko so padec evropske prodaje kompenzirala z rastjo na ameriškem in kitajskem trgu.

Finančne krivulje na Valu 202:

O NLB-ju, prodaji Mercatorja in škodljivosti nacionalnega interesa


Zew najvišje po aprilu

Nenehno padanje prodaje avtomobilov je zgovoren dokaz o tem, v kakšnem stanju je evropsko gospodarstvo. Da težave niso še večje, skrbi Nemčija. Februarja je konjunkturni indeks Zew porasel že šestič zapored, kar kaže na nadaljnje krepitve zaupanja institucionalnih vlagateljev v nemško gospodarstvo. Indeks Zew se je z januarskih 31,5 povzpel na 48,2 točke, kar je nad pričakovanji. Zew je trenutno najvišje po aprilu 2010. Delniški trgi so se pozitivno odzvali in po treh negativnih dneh končno krenili v pozitivno območje, tudi evro se je okrepil.

Danone presegel pričakovanja
Vseevropski delniški indeks (1.163 točk) je dopoldne porasel za skoraj pol odstotka. Delnice prehrambnega podjetja Danone so poskočile za pet odstotkov, saj je podjetje v zadnjem četrtletju s svojimi prihodki preseglo pričakovanja, poleg tega pa ima v načrtu zniževanje stroškov. Za letošnje leto vseeno opozarja, da bo dobiček zaradi težav južne Evrope pod pritiskom. Frankfurtski DAX30 se je zvišal za odstotek in pol in se popoldne zavihtel do skoraj 7.750 točk. Za evro je treba plačati 1,337 dolarja.

Sveži podatki z nepremičninskega trga

Ker bodo konec tedna italijanske parlamentarne volitve, vlagatelji niso pripravljeni preveč tvegati. V ZDA, kjer so v ponedeljek zaradi praznika počivali, bodo zdaj v ospredju sveže makroekonomske objave, saj je večina podjetij že objavila četrtletne poslovne rezultate, ki so bili večinoma boljši od napovedi. Ta teden bo objavljenih nekaj podatkov z nepremičninskega trga, ki bodo zbistrili sliko o tem, ali trg res okreva. V zadnjih mesecih so zaradi rekordno nizkih hipotekarnih obresti in ob višjih cenah nepremičnin analitiki že začeli govoriti o vidnem okrevanju.

Tečaji delnic na Lj. borzi (19. februar):

NOVA KBM

+1,28 %

1,347 EUR

GORENJE
+0,94 %

4,30

LUKA KOPER

-0,00 %

8,50
ZAV. TRIGLAV

-0,48 %

16,50
PETROL

-0,79 %

225,00

TELEKOM

-1,16%

83,50

KRKA

-1,62 %

51,65

MERCATOR

-3,65 %

120,05


Skoraj štiriodstotni padec Mercatorjevih delnic
Ljubljanska borza je bila spet v rdečem območju. Indeks SBI TOP (630 točk) je izgubil 1,44 odstotka. Cena Mercatorja je padla na 120 evrov. "Govori se, da naj bi najvišjo ponudbo spet oddal Agrokor, in sicer blizu trenutne tržne cene, torej pri okrog 125 evrih. Če bo Mercator res prodan po tej ceni, lahko govorimo o 360 milijonih evrov oportunitetne izgube, saj je pred dobrim letom isto podjetje ponujalo 221 evrov za delnico. Ob takšnih novicah mi je zelo nenavadno, da nekateri še vedno zagovarjajo nacionalni interes, če vidimo, da je to škodljivo," je za Val 202 povedal Peter Jenčič (Alta).