V medletni primerjavi so plače v prvih devetih mesecih šle navzgor realno in nominalno. Foto: BoBo
V medletni primerjavi so plače v prvih devetih mesecih šle navzgor realno in nominalno. Foto: BoBo

Povprečna mesečna bruto plača za september je bila v primerjavi s plačo za avgust nominalno višja za 0,2 odstotka, realno pa nižja za 0,1 odstotka, ugotavljajo državni statistiki. Tudi povprečna mesečna neto plača je bila septembra glede na avgust nominalno sicer višja za 0,1 odstotka, realno pa nižja za 0,2 odstotka.

Je pa bila povprečna mesečna plača v prvih devetih mesecih letos nominalno in realno višja od povprečne mesečne plače v istem obdobju lanskega leta. Povprečna mesečna bruto plača je bila nominalno višja za 1,1 odstotka, realno pa za 0,8 odstotka, medtem ko je bila povprečna mesečna neto plača nominalno višja za 0,8 odstotka, realno pa za 0,5 odstotka.

Plače višje v javnem in zasebnem sektorju
Povprečna mesečna neto plača v javnem sektorju se je v prvih devetih mesecih v medletni primerjavi povečala za 0,6 odstotka, od tega v sektorju država za 0,3 odstotka. V zasebnem sektorju je bila višja za 1,1 odstotka.

Največji upad povprečne mesečne neto plače je bil septembra na mesečni ravni v spodnjeposavski statistični regiji (za 4,6 odstotka) in jugovzhodni Sloveniji (za 4,1 odstotka), v gorenjski statistični regiji pa v manjši meri (za 0,2 odstotka). V vseh drugih statističnih regijah se je zvišala, najopazneje v goriški (za 1,9 odstotka) in zasavski (za 1,5 odstotka).

V primerjavi povprečne mesečne neto plače v prvih devetih mesecih letošnjega leta z istim obdobjem prejšnjega leta pa je opaziti, da se je ta znižala samo v zasavski statistični regiji (za 0,2 odstotka), v vseh drugih statističnih regijah se je zvišala, še ugotavljajo na statističnem uradu.