Obveznica bo kotirala v Luksemburgu. Foto: MMC RTV SLO
Obveznica bo kotirala v Luksemburgu. Foto: MMC RTV SLO

Letna obrestna mera je določena pri treh odstotkih letno. Iz banke še sporočajo, da bodo zbrana sredstva namenili za kreditiranje podjetij in za izvajanje drugih dejavnosti po zakonu o SID banki.

Izdajo petletne obveznice z zapadlostjo 21. aprila 2015 so vodile banke Deutsche Bank, HSBC in Unicredit. Obveznica ima bonitetno oceno Aa2 (Moody's), kotirala pa bo na borzi v Luksemburgu.

V banki navajajo, da je bil odziv investitorjev izredno dober, kar potrjuje obseg naročil, ki je z več kot 1,2 milijarde evrov znatno presegel končni znesek izdaje. Polovico so kupile poslovne in centralne banke, eno petino skladi, slabo četrtino zavarovalnice in pokojninski skladi, šest odstotkov pa drugi investitorji.

Investitorji so z vse Evrope in celo iz Azije. 26 odstotkov so kupili Nemci, 25 Slovenci, sledijo vlagatelji iz Avstrije z 11 odstotki in iz južne Evrope z 10 odstotki.

Donos obveznice se je ob izdaji oblikoval v višini 63 bazičnih točk nad referenčno mero obrestne zamenjave ustrezne ročnosti, kar je 26 bazičnih točk nad referenčno državno obveznico.

V banki menijo, da uspeh izdaje evroobveznice odraža veliko zaupanje vlagateljev v njihovo kreditno sposobnost in bo pozitivno pripomogel k uspešnim bodočim pogojem zadolževanja SID banke in drugih slovenskih izdajateljev.